Menu Meny

WIEN: Kafeenes hovedstad i Europa

Wien er kafeenes europeiske hovedstad, men her dyrkes også vindruer med servering i bakgården, spennende museer, et spennende og skjevt smurfehus og et enormt gatemarked for gourmeter.

Alt Wien

Klassisk brun kafé

I den halvbrune, innrøkte, men likevel herlige Café Alt Wien sitter du i en knall rød plysjsofa og beundrer de mange plakatene over kulturarrangementer. Kafeen ble åpnet av paret Hawelka i 1936, to år før Anschluss, mens Wien ennå var kulturelt og politisk fritt og støvletramp ennå ikke hørtes i gatene. Kom hit for en frokost, en ettermiddagskaffe eller en kveldsøl.

* Bäckerstrasse 9, t-banestasjon Stubentor

Herlige Alt Wien. Røykfylt, slitent, kulturelt og menneskelig.
Herlige Alt Wien. Røykfylt, slitent, kulturelt og menneskelig.

Sigmund Freud Museum

Psykoanalysens far

Museet i Freuds hjem tar deg med til en tid da divanen ble synonymt med å grave i vårt innerste. Er du en skikkelig fan, skal du gå den tre timer lange guidede turen med Freud-eksperten Eleonore Neubacher (se reportasjen) gjennom Wiens underbevissthet, formidlet av Wiens turistkontor.

* Berggasse 19, t-banestasjon Rossauer Lände

Hundertwasser Haus

Skjevt smurfehus

Ikke et plant gulv, ikke en vertikal vegg. Alt har organiske former og bølger, bukter og avrundinger. Friedensreich Hundertwasser var Wiens nyskapende kunstner og arkitekt som tegnet bygninger som ser ut som smurfehus. I Hundertwasserhaus med 50 leiligheter, butikker, lekeplasser og vinterhager er ingen ting i vinkel.

* Kegelgasse 36–38 (tverrgate til Löwengasse), t-bane til Landstrasse–Wien Mitte

Hotel Sacher

Kaker med tradisjon

Flashy luksushotell med kafé som føles som en scene fra et Strindberg- eller Ibsen-stykke. For ditt indre ser du krinoliner, kapper og bowlerhatter. Bestill deg en kopp kaffe og et stykke sachertorte, kaken som stammer nettopp herfra, og sett tennene i den massive sjokoladekaken som serveres med vispet krem til.

* Philharmoniker Strasse 4, sacher.com, t-bane til Karlsplatz

Wien Museum

Alt om byens historie

En reise tilbake til årene da Wien var en pompøs hovedstad for det store sentraleuropeiske habsburgske riket. Her får du vite alt om hvordan Ringstrasse ble bygget på ruinene av den gamle bymuren, og hvordan verdensutstillingen i 1873 forandret hele byen. Dessuten har museet en permanent utstilling med bilder av Gustav Klimt, byens berømte kunstner.

Café Hawelka

Sammen med forfatterne

I 1939 bestemte Josefine og Leopold Hawelka seg for å selge Alt Wien og åpne en ny kafé hundre meter fra Stefansdomen. Det rødgrå trekket i sofaene er slitent, veggene brune og stolene er nedsittet. Mange av gjestene virker som det samme og like individuelle som sofaene. I femtiårene ble Hawelka et samlingssted for byens forfattere og litteraturkritikere, blant annet skuespilleren Klaus Maria Brandauer, forfatteren Elias Canetti og arkitekten Friedensreich Hundertwasser.

* Dorotheergasse 6, hawelka.at, t-bane til Stephansplatz

Café Hawelka. Her har mange kunstnere og forfattere vanket.
Café Hawelka. Her har mange kunstnere og forfattere vanket.

Café Bräunerhof

Der tiden har stått stille

Lysebrune vegger, grønne sofaer, nakne sprikende stumtjenere, som om klokken hadde stanset i 1955. Det hviler noe dypt tidløst over Bräunerhof, som var den østerrikske forfatteren Thomas Bernhards favorittsted. Kelnere i langsom takt, stort utvalg av aviser, og en klassisk wienermeny – kaker og reale skiver med surdeigsbrød. Bli sittende etter den travle lunsjtiden og drøm deg bort med en kopp salon einspänner og en dagsavis. Eller kom en lørdag, da er det et orkester som besørger musikken.

Naschmarkt

Tradisjonsrikt marked

Ta en rusletur på dette matmarkedet som har røtter tilbake til 1500-tallet, og lukt og smak på oster, pølser, krydder og blomster. Slå deg ned på en av de mange kafeene og spis lunsj i en av de fine fiske- og sjømatbarene. Her får du også sushi og kebab og selvfølgelig spesialiteter som kaiserschmarrn (keiserpannekaker) og palatschinken (sentraleuropeiske crêpes). Kommer du hit på en lørdag eller søndag, har du nok å gjøre: Da sveller Naschmarkt ut til et stort loppemarked med vintageklær, vinylplater, husgeråd, gamle leker og antikviteter.

* Wienzeile, t-bane Karlsplatz eller Kettenbrückengasse

Loppisfunn på Naschsmarkt.
Loppisfunn på Naschsmarkt.

Heuriger Wieninger

Vin i Wien

Wien er den byen i verden som innenfor bygrensen dyrker mest vindruer og produserer mest vin. Derfor skal du gjøre som tusenvis av byens innbyggere: ta trikken til en heuriger, en vingård med egen servering, og bestill en karaffel hvitvin. Grinzing er det mest populære området, men test heller landsbyen Stammersdorf, nordøst for sentrum. Der ligger Heuriger Wieninger. De har en god buffé, utmerket vin og en meget trivelig bakgård.

* Stammersdorfer Strasse 78, heuriger-wieninger.at, trikk fra Praterstern til Stammersdorf

Frisk hvitvin, ribbe og hygge i Heuriger Wieninger.
Frisk hvitvin, ribbe og hygge i Heuriger Wieninger.

Restaurant Griechenbeisl

Byens eldste kro

Byens eldste restaurant som fremdeles holder åpent, har røtter tilbake til 1400-tallet. Sett deg under buer fra middelalderen eller ute mellom de ferskenfargede husfasadene. Traust meny med knödel, poteter, store kjøttbiter og fruktsnaps. Wienerschnitzelen er god og stor nok til å mette to. Har du mot formodning fremdeles plass i magen, avrunder du med hjemmelaget vaniljeis med eple- og pærekrem.

* Fleischmarkt 11, t-bane Schwedenplatz

Les artikkelen WIEN: I Europas midte

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!