Menu Meny

Våre favoritter: Café Hawelka, Wien

Per J Andersson

I femtiårene ble Hawelka et samlingssted for byens forfattere og litteraturkritikere. Hit gikk også arkitekten Hundertwasser, han som har tegnet huset i Löwengasse som ser ut som en blanding av en LSD-tripp og en scene fra Smurfene.

Tradisjonsrik forfatterkafé

En kopp kaffe, en sigarett og en samtale om litteratur, politikk og verden av i går. Wien har mange gamle kafeer, flere av dem er mer enn hundre år, og alle har hatt Europas litterære og politiske størrelser blant sine stamgjester. Sigmund Freud vanket på Café Landtmann når han ikke gikk på Café Central, der kommunister som Lenin og Trotskij og zionismens far, Theodor Herzl, også vanket.
Café Hawelka er ikke like gammel. Det var først i 1939 at Josefine og Leopold Hawelka åpnet kafeen sin i Dorotheergasse. Det rød- og gråstripete stoffet i sofaene er slitent, veggene er brune og trestolene er litt vaklevorne. Flere av gjestene ser ut til å være like trauste innslag i lokalet som interiøret. Dagens aviser ligger fremme på bord.
I femtiårene ble Hawelka et samlingssted for byens forfattere og litteraturkritikere. Hit gikk også arkitekten Hundertwasser, han som har tegnet huset i Löwengasse som ser ut som en blanding av en LSD-tripp og en scene fra Smurfene. Jeg bestiller en kopp kaffe og sitter så i timevis og skriver på romanen om mitt liv i min Moleskine-bok. Servitørenser anerkjennende på meg, for her er det helt greit å bli sittende så lenge du vil.

Dorotheergasse 6, t-bane til Stefanplatz. God litteratur: Stefan Zweig: Verden av i går – en europeers erindring.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!