Menu Meny

Guide til Umbria

Reisen dit

Fly til Roma med Ryanair, SAS eller Norwegian, eller med Ryanair eller Norwegian til Pisa. Du kan med fordel sjekke priser fra begge steder og eventuelt fly inn og ut av forskjellige byer.

Reisen rundt

Tog: Fra Roma Termini tar det omtrent 2 timer til Spello, enten med direktetog eller med et enkelt bytte i Foligno. Sjekk trenitalia.it for togtider og priser.
Det er rimelig og lettvint å reise med tog i Umbria, men vær oppmerksom på et par ting: billetter må kjøpes OG valideres før man går om bord i toget. Det hjelper lite å skylde på stengte billettluker eller manglende skilting dersom man blir tatt uten billett, og boten er saftig. Forhør deg om hvor man får kjøpt togbilletter i småbyene, da stasjonenes billettluker kan ha ubegripelige åpningstider.
Mange steder i Umbria ligger jernbanestasjonen et stykke unna sentrum og lokalbusser korresponderer med de fleste tog. I Perugia kan det på kartet se ut som det bare er en kort rusletur fra togstasjonen til sentrum, men vær advart: det er eksepsjonelt bratt.
Leiebil: Med leiebil kan du ta deg til avsidesliggende restauranter og vingårder og stoppe for å ta bilder hvert 5. minutt om du vil (og du vil!). Dersom tanken på å kjøre bil i hensynsløs Roma-trafikk ikke frister, kan du leie bil i en av de mindre byene. Mange av de store bilutleiefirmaene har kontorer i Foligno, som ligger nær Spello og Assisi.
Til fots: Umbria er et populært reisemål for vandrere, og for den som klarer å pakke lett, er apostlenes hester et fullgodt transportalternativ. Det er relativt korte avstander mellom byene, og mye vakkert landskap å ta inn. Fra Spello til Assisi er det for eksempel bare litt over en mil.

Overnatting:

Det finnes tusenvis av små overnattingssteder i området. Full oversikt får du hos de lokale turistkontorene. Dersom du reiser i høysesong, kan det lønne seg å bestille i forkant. Noen sjarmerende favoritter:

Spello:
In Urbe

Skal du bli i området noen dager og ønsker å bruke Spello som base (intet dårlig valg!), kan du med fordel leie en leilighet gjennom trivelige In Urbe, til hyggelige priser.
www.inurbe.it – Via Giulia 97, Spello.

Fratello Sole
Den smilende Paola snakker ikke så mye engelsk, men tilbyr enkle, rene rom i sitt B&B i en av Spellos trange brosteinsgater. For rundt 60 euro får du et dobbeltrom med vifte og utsikt over hustakene, bad på gangen og frokost i Paolas spisestue.
Via Monterione 6, tel: 0742 651902

Assisi:

Trattoria Pallotta

Opp en steintrapp ved en av Assisis små plasser ligger Trattoria Pallotta, som har vakre rom med utsikt til rundt 70 euro per natt, frokost inkludert. Pallotta har også en av byens beste restauranter.
www.pallottaassisi.it – Via San Ruffino n. 6, Assisi

Perugia:
Hotel Priori

Enkelt og greit 3-stjerners hotell med klatreplanter på veggene og sentral beliggenhet. Spør etter rom med egen terrasse! Dobbeltrom ligger på rundt 80 euro, og garasjeplass i samme bygg koster fra 15 euro per døgn.
Via dei Priori, tel: (075) 5723378

Todi:
San Lorenzo Tre

Med knirkende gulv, antikke møbler og gamle fotografier på peishyllen lever Marzia Morenas «Residenza d'epoca» i Todi virkelig opp til sitt gode rykte. Et unikt sted med både sjel, stil og nydelig frokost. 110 euro for et dobbeltrom med bad. Frokost inkludert.
www.sanlorenzo3.it, Via San Lorenzo 3, Todi

Har du leiebil, kan du velge og vrake blant fantastiske agroturismi – sjekk www.agroturismo.it eller www.agriturismiumbria.net for full oversikt over landlige overnattingssteder.

Spise og drikke:

Skinker, pølser, olivenolje, pasta, trøfler, sopp og oster – det eneste som er trist med maten i Umbria, er at man blir mett en gang. Prøv lokale spesialiteter – for eksempel pasta med trøfler – på et av disse stedene:

Buca di San Francesco
Klassisk dekor, vennlig betjening, pen terrasse og en solid meny fylt med umbriske spesialiteter gjør Buca di San Francesco så absolutt verdt et besøk.
Via E. Brizi 1, Assisi. Tel: (075) 812 204

Enoteca Oberdan

Menyen endres daglig av en kokk som kan sitt fag. Trangt og trivelig, med vin på alle vegger, gammeldagse blondegardiner og ungt, hipt klientell. Vino e cucina, Via A. Ciuffelli 22, Todi

Enoteca Properzio
Den som ikke lar seg sjarmere av den pratsomme sommelieren Roberto Angelini og hans lugne[E1] bror Carlo, har et hjerte av stål. I lekre lokaler midt i Spello har brødrene Angelini bygget opp sitt vinimperium med sjarm og kløkt. Hvis du vil vie en helaften til vinsmaking og fantastisk mat, er dette stedet.
Via Torri di Properzio 8/A, Spello - www.enoteche.it

La Cantina di Spello
Stedet å gå for et stemningsfullt måltid i Spello. Den populære restauranten har rustikke bord under steinhvelvinger, levende lys og et fortreffelig umbrisk kjøkken.
Via Cavour 2, Spello - www.lacantinadispello.com

Bottega Del Vino
Uformelt og sjarmerende i hjertet av Perugia. Her kan man lett kan bli sittende i timevis på en gråværsdag. God lokal mat , uendelig lang vinmeny og hyggelig barstemning om kvelden.
Via del Sole 1, Perugia

Civico 25
I en av Perugias bakgater ligger et knippe gode restauranter relativt tett – Civico 25 er alltid fullt av perugianere, men ta en drink ved den lange baren (som gjerne forlenges ut på gaten på varme dager) og nyt den lune stemningen mens du venter på bord. Via della viola 25

Gå ikke glipp av: Aperitivo. Spør deg frem til byens beste aperitivo-bar før solnedgang, bestill en prosecco eller en hetvinsbasert anretning og nyt utsikten, flørt med nabobordet og ødelegg appetitten med alle de spiselige godsakene som følger med drinken.

Glem det: Det er tidvis tynt med offentlig transport på søndager og helligdager, så ikke legg opp til omfattende reisevirksomhet på hviledagen med mindre du har en tålmodighet skapt for timevis med venting eller en lommebok som tåler kostbar improvisasjon.

Vinveier

Finn ut mer om Umbrias vakre 'strade del vino' og planlegg kjøreruter på:
Strada dei Vini del Cantico
- www.stradadeivinidelcantico.it
- som går på kryss og tvers mellom Perugia, Todi og Spello.
La Strada dei Vini Etrusco Romanawww.stradadeivinietruscoromana.it
- forbinder Orvieto med Amelia (nær Narni).
La Strada del Sagrantinowww.stradadelsagratino.it
- omfatter området rundt Montefalco
OBS! Ikke alle vingårder i Umbria byr på vinsmaking, men sving av når du ser skilt med 'cantine aperte' – da er det håp.

Umbrisk festivitas

Spello: Le Infiorate (juni) – fargerik blomsterfest med overdådig gatedekor og Spellos blomsterkassekreatører i beinhard konkurranse. www.infioratespello.it
Spoleto: Festival dei Due Mondi
(juni-juli) – i over 2 uker fylles Spoleto med teater, dans og musikk på denne kulturfestivalen med 150 år gamle tradisjoner. www.festivaldispoleto.com
Perugia: Umbria Jazz
(juli) – store navn og stor stemning på en av Europas ypperste jazzfestivaler. www.umbriajazz.com
Hele Umbria: Cantine Aperte
(siste søndagen i mai) – denne dagen åpner Umbrias ellers litt utilgjengelige vingårder sine dører for publikum og deler ut litervis av smaksprøver.
Narni: Corsa all'Anello
(april-mai) Eldgamle tradisjoner får nytt liv på Narnis Middelalderfestival som går over tre helger. www.corsallanello.it

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!