Menu Meny

LONDON: De beste bokhandlerne

London har en fantastisk variasjon av små og store bokhandlere, mange verdt en tur i seg selv. Vi besøkte en rekke av dem for å finne ut hva som definerer en god bokhandel, og hvilke utfordringer en stadig mer digitalisert fremtid vil bringe.

Londons bokhandlere sliter. Krisen er for lengst et faktum, presset øker og kundene forsvinner én etter én, lokket vekk av praktiske e-bøker og billigsalg på nett. Eller det var det jeg trodde.

‒ Vel, da tok du feil, sier Eric Trevillè og smiler bak det salt-og-pepper-fargede skjegget. Lunsjserveringen er nettopp ferdig her ved Books for Cooks, tallerkenene ryddet vekk, og kundene jakter igjen gjennom de fullpakkede hyllene. ‒ Vi klarer oss kjempefint! Jeg føler meg litt dum, men med tanke på all virksomhet knyttet til det trykte ord er dommedagsprofetier tross alt vanlig i disse dager. Grunnen til at bokhandlerne florerer her i London, ifølge Eric, er derimot enkel. De er veldig, veldig gode. ‒ Vi brenner for det vi gjør, sier han. ‒ Vi tilbyr en helt personlig opplevelse til kundene og en kunnskap du ikke finner andre steder. Books for Cooks er et godt eksempel på hvorfor London er kjent som et av verdens Mekka for bokentusiaster. Her har man funnet en nisje, satset alt og gjennom årenes løp nådd frem til en lojal kundegruppe av både proffe kokker og matelskende amatører. Hver dag serveres det lunsj basert på en av butikkens 12 000 kokebøker, mange du aldri ville funnet noe annet sted: alt fra kinesisk dim sum til klassisk, norsk husmannskost. ‒ Jeg bryr meg ikke om nettet, sier Eric strengt og vifter tanken vekk som en flue.‒ Det interesserer meg ikke. Det som interesserer meg, er gleden og kunnskapen vi kan formidle til folk her og nå.

Daunt Books i Marylbone Street representerer alt som er flott med Londons bokhandlere – fra historien til atmosfæren til utvalget. Er du en fan av reiselitteratur, finnes det knapt en butikk på planeten du heller vil besøke.
Daunt Books i Marylbone Street representerer alt som er flott med Londons bokhandlere – fra historien til atmosfæren til utvalget. Er du en fan av reiselitteratur, finnes det knapt en butikk på planeten du heller vil besøke.
Stanfords er berømt for sitt brede utvalg av kart og globuser.
Stanfords er berømt for sitt brede utvalg av kart og globuser.
Lutyens & Rubenstein er både bokhandel og litterært agentur, med en lojal kundegruppe fra hele byen. Daglig leder Claire Harris sier interessen for papirbøker alltid kommer til å vedvare.
Lutyens & Rubenstein er både bokhandel og litterært agentur, med en lojal kundegruppe fra hele byen. Daglig leder Claire Harris sier interessen for papirbøker alltid kommer til å vedvare.
Koenig Books er Londons ledende bokhandel for kunst og design, med fire filialer spredt rundt i byen.
Koenig Books er Londons ledende bokhandel for kunst og design, med fire filialer spredt rundt i byen.

‒ Vi er ikke bekymret, sier Terry. ‒ Verken Internett eller de store kjedene vil kunne tilby samme, personlige opplevelse som det vi og andre, uavhengige bokhandlere gjør.

Nisjebutikker som Books for Cooks, er hovedsakelig kjent i London og omegn. Men krysser du gaten finner du en liten, himmelblå fasade som ble verdensberømt i 1999 takket være romantiske komedien med samme navn.

– Det er kanskje 15 år siden filmen gikk sin seiersgang over hele verden, sier Terry Moreira – daglig leder for Notting Hill Bookshop - Men folk kommer fortsatt inn hver eneste dag og spør om hvor Julia Roberts og Hugh Grant møttes for første gang.

På den tiden var de intime lokalene hjem til “The Travel Bookshop”, hvor filmens manusforfatter jevnlig handlet, skrev og sosialiserte. Den lille butikken klarte derimot ikke å holde tritt med Notting Hills skyhøye leiepriser, og ble i 2012 erstattet av en mer generell bokhandel, som bevarte originalens karakteristiske, blå fasade og en større avdeling viet til reise. Og selv om paret i filmen egentlig møttes et lite stykke bortenfor, i en spesialkonvertert antikkhandel, lever Notting Hill Bookshop i dag godt på både bokelskende engelskmenn og nostalgiske turister.

Men krysser du gaten, finner du en liten, himmelblå fasade ‒ The Travel Bokkshop ‒ som ble verdensberømt i 1999 takket være den romantiske komedien Notting Hill. Og selv om Julia Roberts og Hugh Grant i virkeligheten møttes et lite stykke bortenfor, i en spesialkonvertert antikkhandel, lever Notting Hill Bookshop i dag godt som den opprinnelige inspirasjonskilden bak William Thackers «Travel Book Company». ‒ Det er kanskje 15 år siden filmen gikk sin seiersgang over hele verden, sier Terry Moreira. ‒ Men folk kommer fortsatt inn hver eneste dag og spør om hvor paret møttes for første gang.

Som med så mange av de beste bokhandlerne, kjennes det første steget inn i Notting Hill Bookshop som om man har forvillet seg inn i en liten, intim hule. Belysningen er dempet, en lett jazzmelodi sildrer gjennom stereoen, og hver millimeter av veggene er dekket av bøker. Terry reagerer i tråd med sin franske kollega når hun får spørsmål om bokhandlernes møte med den digital fremtiden.

‒ Vi er ikke bekymret, sier Terry. ‒ Verken Internett eller de store kjedene vil kunne tilby samme, personlige opplevelse som det vi og andre, uavhengige bokhandlere gjør. ‒ Og hva er den opplevelsen?‒ Det er helt grunnleggende, sier medarbeider Felix Hunt, ‒ og handler om at vi møter kundene som enkeltmennesker. For hva foretrekker du? spør han. ‒ Sitte alene foran en pc-skjerm for å spare noen pence av gangen? Eller komme deg ut av døra, møte levende mennesker og kanskje oppdage noe du ellers ikke ville ha funnet?

Selv om internett og kjedebutikker har endret markedet, forblir både turister og lokabefolkning lojale til londons mindre bokhandlere.
Selv om internett og kjedebutikker har endret markedet, forblir både turister og lokabefolkning lojale til londons mindre bokhandlere.
Mange av Londons uavhengige bokhandlere har en intim, gammeldags stemning, som andre steder gikk tapt når kjedene tok over markedet.
Mange av Londons uavhengige bokhandlere har en intim, gammeldags stemning, som andre steder gikk tapt når kjedene tok over markedet.

Enten du søker kokebøker, signerte førsteutgaver, en bildebok om tysk ekspresjonisme eller gjenoppdaget, feministisk litteratur fra midten av det forrige århundret, finnes det en bokhandel for alle et sted i London.

Daglig leder i bokhandelen Lutyens & Rubinstein, Claire Harris, sier seg enig. Ved siden av selve butikken, ansett av mange som en av Londons beste, drives det også agentvirksomhet her for vordende forfattere.

‒ Folk er ikke interessert i e-bøker, sier hun. ‒ Ikke egentlig. Du kan vise meg alle statistikkene og dommedagsprofetiene du vil, men ingen jeg kjenner leser dem. Etterspørselen etter papir tror jeg ikke kommer til å endre seg stort. Jeg tror tvert imot at vi blir mer og mer relevante i en digital tidsalder. Og med 8 millioner innbyggere, talløse kulturer og 300 språk sier det seg selv at det eksisterer et publikum for enhver nisje her. Enten du søker kokebøker, signerte førsteutgaver, en bildebok om tysk ekspresjonisme eller gjenoppdaget, feministisk litteratur fra midten av det forrige århundret, finnes det en bokhandel for alle et sted i London.

‒ Mange av oss kunne ikke drevet butikk andre steder, sier Claire. ‒ Dessuten har det alltid vært en sterk litterær tradisjon i dette landet. Grunnlaget er derfor veldig godt.Det er noe helt spesielt med en god, gammeldags bokhandel. Noe det er vanskelig å sette ord på. For selv om konkurransen med nettet er beinhard og utvalget i butikkene bare utgjør en prosentandel, har bokhandlerne noe teknologien aldri kan etterligne. Det er oppdagelse, nostalgi, eventyr, atmosfære, estetikk og menneskemøter som nærer både sjel og intellekt. Som komiker Jerry Seinfeld sa: ‒ En bokhandel er ett av mange bevis på at folk fortsatt tenker.

Det er mangfoldet blant bokhandlerne som gjør London til et Mekka for litteraturelskere.
Det er mangfoldet blant bokhandlerne som gjør London til et Mekka for litteraturelskere.

​10 gode bokhandlere i London

Å rangere vellet av bokhandlere i London ville vært tilnærmet umulig. Men er det én ting man kan si om følgende liste, er det at alle er verdt en egen tur.

1. Daunt Books Byens kanskje vakreste bokhandel, med en lang historie og et rikt utvalg av reiselitteratur. Adresse: 84 Marylbone High Street

2. Forbidden Planet Et mekka for fantasy- og tegneserie-elskere. Adresse: 179 Shaftesbury Avenue

3. Notting Hill Bookshop Inspirasjonen for Wills bokhandel i filmen Notting Hill, og nå den kanskje mest berømte bokhandelen i London (i hvert fall for turistene) Adresse: 13 Blenheim Crescent, Notting Hill

4. Koenig Books Spesialist på kunst og design, med flere filialer rundt om i London. Adresse: 80 Charing Cross Road

5. Foyles Til tross for størrelsen er Foyles faktisk en av Londons uavhengige bokhandlere. På fire etasjer er det lite du ikke finner, inkludert en egen jazzkafé på toppen. Adresse: 107 Charing Cross Road

6. Books for Cooks Spesialist på kokebøker, med egen (overraskende rimelig) lunsjservering hver dag. Adresse: 4 Blenheim Crescent, Notting Hill

7. Stanfords Spesialist på kart, globuser, reiseguider og turutstyr. Adresse: 12‒14 Long Acre

8. Persephone Spesialiserer seg på neglisjert og glemt litteratur av (stort sett) kvinnelige forfattere. Adresse: 59 Lamb's Conduit Street

9. Lutyens & Rubinstein Anerkjent bokhandel med eget litterært agentur. Adresse: 21 Kensington Park Road

10. Goldsboro Books Spesialiserer seg på signerte førsteutgaver. Adresse: 23‒25 Cecil Street.

Reisen dit

London kan enkelt nås fra Norge, blant annet via selskaper som Norwegian, SAS og British Airways.

Fra flyplassen

Heathrow: Tog til Paddington Station og t-bane videre.

Stansted: Tog til Liverpool Station. Derfra kan du gå til Shoredich på cirka ti minutter.

Gatwick: Tog til London Bridge Station, der det går et bredt tilbud av buss og t-baner rundt om i byen.

Overnatting

Budsjett: Palmers Lodge, Swiss Cottage: Veldrevet og sentralt vandrerhjem. www.palmerslodges.com

Middels: Arosfa Hotel: Familiedrevet B & B sentralt i London. www.arosfalondon.com

Luksus: The Rubens At The Palace: Flere ganger kåret til et av Londons beste luksushotell: www.rubenshotel.com

Terry Moreira og Felix Hunt jobber ved Notting Hill Bookshop, byens kanskje mest berømte bokhandel. «Ingen nettside gir deg samme opplevelsen som en bokhandel kan», sier Felix.
Terry Moreira og Felix Hunt jobber ved Notting Hill Bookshop, byens kanskje mest berømte bokhandel. «Ingen nettside gir deg samme opplevelsen som en bokhandel kan», sier Felix.
Stanfords er berømt for sitt brede utvalg av kart og globuser.
Stanfords er berømt for sitt brede utvalg av kart og globuser.
På fem etasjer er Foyles en av Londons største og mest berømte bokhandlere. Du finner kanskje ikke den personlige og intime stemningen som med mange av konkurrentene, men utvalget er det vanskelig å slå.
På fem etasjer er Foyles en av Londons største og mest berømte bokhandlere. Du finner kanskje ikke den personlige og intime stemningen som med mange av konkurrentene, men utvalget er det vanskelig å slå.
I Cecil Court ligger bokhandlerne og antikvariatene som perler på en snor. Her er det lite du ikke finner: alt fra bøker om trolldom til signerte førsteutgaver.
I Cecil Court ligger bokhandlerne og antikvariatene som perler på en snor. Her er det lite du ikke finner: alt fra bøker om trolldom til signerte førsteutgaver.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!