Menu Meny
Chris and The Missions

Chris and The Missions

Du hører ikke så ofte om dem, men de er noen av de best bevarte bygningene fra Californias spanske historie: The Spanish Missions.

Spanjolene reiste opp hit fra Mexico for å legge under seg territorier, kultivere landet og fortelle urfolket om Jesus. Det er kanskje grunnen til at du sjelden hører så mye om indianerstammene på USAs vestkyst: Da pionerene kom østfra, hadde allerede spanjolene brukt et hundreår på å fordrive indianerne.
Det er mye spennende her: Spanjolene som assimilerte seg med indianerne, mens de gærne cowboyene kriget mot dem, uten nåde. Møtet mellom karavanene østfra og de spanske bosetningene. Krigen i 1846, gullrushet og mormonernes (!) involvering.
Uansett: Fortsatt eksisterer 20 av misjonene i California. Den mest kjente er vel San Francisco-misjonen i ‒ ja ‒ San Francisco. Før trikkene, før skyskraperne og broene, gatesangerne og turistene lå San Francisco-misjonen her. Illustrasjonene fra dens samtid er sprø: Bare en liten kirke, omgitt av vill natur, der det i dag er en millionby. Den ble bygget i 1776.

Kaktus, California.
Kaktus, California.

«Cousin Harold» tar meg med til Solano-misjonen en dag. Jeg elsker besøkene hos min fetter Harold. Vi har samme oldemor. Hun bodde i Oslo. Han ble født i San Francisco på 50-tallet. Han er helt amerikansk: røslig i kroppen, stemmer på Trump, drikker cosmopolitans og spiller golf. Og så er han ganske norsk også: Snakker drømmende om minnene fra fisketurene på hytta ved Kragerø i barndommen, da moren hans tok ham med hjem til gamlelandet. På badet til Harold står det, på et skilt: «I’m not only perfect. I am also Norwegian.» Han har kjøpt skiltet på en turistsjappe i Oslo.

Uansett: Solano-misjonen. Vinranker på den ene siden, Atlanterhavet på den andre. Fantastisk sted. Du går gjennom trange rom, med jomfru Maria på veggen og tjukke takbjelker over deg, og tenker på all galskapen som utspilte seg her da de bygget dette i begynnelsen av 1800-tallet. Soldatbrakker og munker, prester og urfolk. Bevare meg vel.

Takbjelker i Solano-misjonen.
Takbjelker i Solano-misjonen.

Og i det innerste rommet, innenfor rustninger og plansjer og gamle våpen, så finner vi rosinen i pølsa: en utstilling av Chris Jørgensen. Chris ble født i Oslo i 1860, men utvandret til USA. Han brukte en god porsjon av livet til å reise rundt og male misjonsbyggene i California. Cousin Harold synes selvsagt dette er storartet. En nordmann med cowboyhatt og malerpensel, midt i Det ville vesten. Bildene er praktfulle, og herr Jørgensen malte dem før de begynte å forfalle. Og jeg synes vel det er litt gøy selv også. Malerier er helt OK og katolske kirker også. Men begge deler er på sitt beste når de er malt av en ekte nordmann.

Chris Jørgensen i sitt atelier, Yosemite.
Chris Jørgensen i sitt atelier, Yosemite.
Ett av misjonsbyggene i California, malt av Chris Jørgensen.
Ett av misjonsbyggene i California, malt av Chris Jørgensen.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!