Menu Meny

Kystsafari i Kenya

Kenyas kyst er et sted for avskjermede dager etter safariopplevelser på savannen. Kystlinjen som strekker seg mellom Tanzania og Somalia, er mer enn late dager under palmene. Dette er et fullverdig reisemål, med de små kystbyene der swahilikulturen og de arabiske handelsreisende har satt sitt sterke særpreg. En spennende blanding av palmer og strender, dramatisk historie og fargerikt hverdagsliv. Vagabond har plukket ut høydepunktene langs Kenyas langstrakte kystfylke, Kilifi.

1. KILIFI

Det største kystfylket i Kenya inviterer til både urbane og mer naturlige safariopplevelser. Fylkeshovedstaden med samme navn, livnærer seg av turisme, men området er ikke utviklet slik som Mombasa. Det varme indiske hav inviterer til kiting, havfiske og barbente spaserturer langs de lange strendene. Ved de folketomme strendene ligger hoteller med alle bekvemmeligheter, landsbygden byr på afrikansk naturalhusholdning, mens i tettbebygde strøk drives det støyende forretningsvirksomhet.

Den røde jorden som dekker det afrikanske kontinent gir fin kontrast til de irrgrønne landskapet på landsbygda
Den røde jorden som dekker det afrikanske kontinent gir fin kontrast til de irrgrønne landskapet på landsbygda

2. STØVETE LANDEVEI eller vakre strender

Fra Kilifibroen følger den larmende Kilifi Malindi Road, med skur og markedsboder som selger nyoma choma, nygrillede og smakfulle retter av lam, okse og kylling. Det er ikke alle som finner sjarm i dette, men parallelt ligger den fem kilometer lange strandlinjen langs fredelige Bofa Road, med vestlige hotell og restauranter. Blant disse er Baobab Hotel, Silver Palm Resort og Nautilus Restaurant de beste.

Det råder en kolonialsk stemning ved kjøpesentercafeen Karen Blixen i Malindi, godt hjulpet av langtidsboende turister.
Det råder en kolonialsk stemning ved kjøpesentercafeen Karen Blixen i Malindi, godt hjulpet av langtidsboende turister.
Sjømat, grønnsaker frukt og sandaler. Ved markedet i Lamu Rd broderes det også vakre skinnarbeider.
Sjømat, grønnsaker frukt og sandaler. Ved markedet i Lamu Rd broderes det også vakre skinnarbeider.
Noen appelsiner smaker bedre andre, særlig de som kommer med et menneskemøte og en historie.
Noen appelsiner smaker bedre andre, særlig de som kommer med et menneskemøte og en historie.

3. ENKELT OG RIMELIG, men livlig og behagelig

Inn fra kysten ligger populære Distant Relatives Backpackers. Stilfullt sted med høy hipster-faktor og overnatting i telt, sovesaler, private rom eller bungalower, alle av god standard. Et stort og luftig felleskjøkken står til disposisjon. Den vedfyrte pizzaovnen fyres opp hver fredag kveld, som ofte tiltrekker seg både festglade backpackere og lokale. Herfra er det kun fem minutter ned til Kilifi Creek.

Apekatter trives der de føler seg trygge, enten det er dypt i Arubuko Sokoke  eller bak hotellressortenes trygge gjerder.
Apekatter trives der de føler seg trygge, enten det er dypt i Arubuko Sokoke eller bak hotellressortenes trygge gjerder.

4. KYSTREGNSKOG med ville elefanter

Arabuko Sokoke er en av de siste kystskogene i landet, en regnskog full av dyr og planteliv.  

Parken er særlig kjent for sitt store amfibiemangfold, men det er bavianene og vervetapene som får mest oppmerksomhet. Her lever også mungo, sibetkatter og duikere. Parken er omringet av et elektrisk gjerde for å kontrollere stammene med ville elefanter som lever i reservatet.

Parken er særlig kjent for sitt store amfibiemangfold, men det er bavianene og vervetapene som får mest oppmerksomhet.

5. KORALLREV og havskilpadder

Watamu er en liten landsby tilhørende det tradisjonelle Bajuni-folket, som er en avstamning etter Giriama-folket og deres møte med de arabiske handelsflåter. Turismen har oppstått som følge av de imponerende korallrevene og strendene i det marine reservatet, med tusenvis av fiskearter og et hundretalls ulike korallarter. Området er hjem for grønn havskilpadde, karettskilpadden, og den enda mer sjeldne bastardskilpadden, som alle legger sine egg langs disse strendene. Havlærskilpaddene nester ikke i dette området, men passerer regelmessig forbi til forlystelse for alle dykkeinteresserte.

Hovedveien mellom Kilifi og Malindi byr på lite annet enn asfalt og trafikk, men småveiene er fulle av artige møter.
Hovedveien mellom Kilifi og Malindi byr på lite annet enn asfalt og trafikk, men småveiene er fulle av artige møter.
Ved Watamu Bach trekker lavvannet seg til utenfor revet og lagunen blir  et populært sted å jakte skjell og krepsdyr.
Ved Watamu Bach trekker lavvannet seg til utenfor revet og lagunen blir et populært sted å jakte skjell og krepsdyr.

6. STRANDRESORT og ville flamingoer

Langs de flotte strendene mellom Kilifi og Malindi ligger en rekke resort- og boutiquehotell i ulike prisklasser, der Hemingways og Seven Island er blant de bedre. Begge er et godt utgangspunkt for opplevelser i Sokoke Forest og Watamu Marine Park. Andre severdigheter i området er flamingoene ved Mida Creek. Våtmarksområdet oppleves best fra kano eller kajakk, men en 250 meter lang gangbro, med behov for restaurering, tar deg gjennom mangroveskogene til våtmarksområdene tørrskodd.

TIPS

Mida Creek Conservation Community driver en krabbefarm, og serverer særdeles smakfulle retter av den kortreiste spesialiteten ved Dabaso Crab Shack. Vår favoritt ble raskt

7. FERIEBY og strandfavoritt

Malindi er wahilifolkets viktigste handelsby. Grunnlagt på 1200-tallet og oppkalt etter den kinesiske sjøfareren Zheng He Malindi, som besøkte byen i 1414, men mest kjent for Vasco da Gamas besøk i 1498. I dag er dette en hektisk turistby, hvor restauranter og barer ligger tett i tett, med et utpreget natteliv. De beste utestedene som Stardust og Fermento, våkner til liv rundt midnatt, og holder det gående til soloppgang.

Overnattingsstedene i sentrum er lite sjarmerende, de fleste besøkende velger å bo utenfor byen. Beste urbane alternativ kan være Premier Guest House, vis-à-vis turistkafeen Karen Blixen. Butikker ligger tett i de trafikkfylte gatene, og byen har en rekke kjøpesentre. Ved Uhuru Road selges smykker og håndlagde skinn- og trearbeider fra de mange bodene. Dream of Africa eller Ocean Beach Resort er gode strandhoteller utenfor bysentrum.

Overnattingsstedene i sentrum er lite sjarmerende, de fleste besøkende velger å bo utenfor byen.

Uansett hvor du er på vei eller hva du leter etter er det altid lokale guider tilgjengelig som gjerne praktiserer engelsk.
Uansett hvor du er på vei eller hva du leter etter er det altid lokale guider tilgjengelig som gjerne praktiserer engelsk.
Curio markedet ved Silversand Road er full at verksted og salgsboder som selger trearbeider og andre suvenirer.
Curio markedet ved Silversand Road er full at verksted og salgsboder som selger trearbeider og andre suvenirer.

8. TILBAKETRUKKET strandkomfort

Nord for Malindi blir det straks mer landlig. Det imponerende Kola Beach Resort er populært når den velstående eliten fra Nairobi ønsker avveksling fra storbylivet, eller når noe storstilt skal feires. Bortsett fra dette, er de fleste overnattingssteder steder rundt Mambrui av svært enkel standard. Unntakene er noen populære kite- og surfestrender, hvor stemningen er avslappet, men standarden meget komfortabel. Mest sjarm er det ved isolerte og forseggjorte Che Shale.

Enten man fortrekker å kjøre selv eller å være pasasjer er motorsykkel  boda boda et luftigere alternativ minibussene matatu.
Enten man fortrekker å kjøre selv eller å være pasasjer er motorsykkel boda boda et luftigere alternativ minibussene matatu.

TOPP 3

Che Shale
Gjennomført surfecamp i ekte gypset stil på en øde sandstrand. Meget gjennomført og raffinert innredet, med egen krabbefarm og grønnsakhage, som sørger for velsmakende råvarer.

Mayungu
Yrende liv på stranden ved Mayungu når fiskebåtene ankommer fra Tanzania. Hit finner få besøkende veien, men fokuset er så stort at man nesten kan oppleve det uten å få oppmerksomhet.

Eco Moyo
Skoleprosjekt drevet av norsk initiativtaker, og bygget i samarbeid med Scarcity and Creativity Studio ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Sjekk ut ecomoyo.com for hvordan du kan bidra.

Mayungu Public Beach, 5 minutter unna Flamingo Villas, forvandles til et yrende  fiskemarked om formiddagen.
Mayungu Public Beach, 5 minutter unna Flamingo Villas, forvandles til et yrende fiskemarked om formiddagen.
Yrende liv på stranden ved Mayungu når fiskebåtene ankommer fra Tanzania.
Yrende liv på stranden ved Mayungu når fiskebåtene ankommer fra Tanzania.
En fest i farger og fiskelukt finner plass på stranden når dagens fangst  skal veies og fordeles.
En fest i farger og fiskelukt finner plass på stranden når dagens fangst skal veies og fordeles.

REISE HIT

Fly til Mombasa eller Malindi. Overnattingsstedene er behjelpelige med å organisere privat transport videre, men overalt finnes boda boda, motorsykkeltaxi, tuk-tuker og matatu, minibusser, som fylles til randen og får deg effektivt om noe hasardiøst til målet. Rekk ut hånden ved ethvert veistrekk eller gatekryss, og du er på vei få minutter senere. Transport i Kenya er privat og relativt kostbart, eller intimt og meget rimelig.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!