Menu Meny
24 timer i Salzburg

24 timer i Salzburg

Hvorfor kjenner alle Salzburg, uten egentlig å ha vært der? Mozart, selvfølgelig, den største av alle komponister ble født der i det Herrens år 1756. Og så har vi sett bilder, vakre bilder av en barokkby som fortjent er med på Unescos liste over verdensarvbyer.

Men hekter vi oss ikke litt for mye opp i gammel historie, er ikke Salzburg også en by av vår egen tid? Vi har vært der, og her er våre anbefalinger om hva du skal prioritere når du besøker byen, og den er langt fra bare en «historiebok». Salzburg er også festivalenes by. Og, det hadde du kanskje ikke trodd: Det er en by for alle årstider.

En institusjon

Frokost i Salzburg er mer enn et måltid, det er nærmest en institusjon. Cafe Bazar er et godt sted å starte dagen, et familiested av godt gammelt merke, ligger i Schwarzstrasse 3 og åpner serveringen 7.30. NB! Tok ikke plastkort sist jeg var der. 

Café Würfel Zucker i Griesgasse 13 er også et bra frokoststed. Og for noen kaker de har!

Rolig start

Spasere i de vakreste omgivelser, det er godt for sinnet. Mirabell Garden, denne fantastiske barokkhagen – parken om du vil ‒ ble anlagt i begynnelsen av 1700-tallet. Roser, for en orgie av roser, og mange andre blomster jeg ikke vet navnet på. Hagen har også et eget veksthus for palmer.

Mirabell Garden, den fantastiske barokkhagen.

Mozart

De er ikke lette å komme utenom: To steder, som begge har tilknytning til Wolfgang Amadeus Mozart. Først og fremst Hagenauer Haus i Getreidegasse nummer 9, der han ble født, men også huset hvor han bodde som voksen. Dette huset ble bombet under annen verdenskrig, men er restaurert og nå en del av en «Mozartpakke» som du finner mye om på nettsiden mozarteum.at – inkludert konsertprogram. Det er noe helt spesielt for Salzburg: Det er alltid en konsert. Byen er nærmest programforpliktet til det.

Ved Augustiner Bräustübl serveres duggfriske porselens-seidler fra morgen til kveld

Hangar 7

Red Bull. Snikreklame, vil du kanskje mene, men Red Bull Hangar 7 i Wilhelm-Spazier-Strasse 7A, litt utenfor sentrum, er et supermoderne opplevelsessenter for både voksne og barn. Det kan oppleves på to måter: Den ene som et museumsbesøk hvor du kan fryde deg over en DC3 og andre fly, racerbiler, motorsykler, motorer – alt klart til bruk, future-monitors og så videre. Den andre er å bli delaktig i forskjellige aktiviteter. Og Hangar-7s restaurant Ikarus er et utmerket sted for lunsj, så sett av et par timer her ute. Og på veien til eller fra, et besøk i bryggeriet Stiegel like ved. hangar-7.com og stiegl.at

Red Bull Hangar 7 i Wilhelm-Spazier-Strasse 7A, litt utenfor sentrum, er et opplevelsessenter for både voksne og barn.

En Salzburger Nockerl

En liten pause. Kaffe og kanskje en Salzburger Nockerl. Aller helst vil jeg gå til Café Tomaselli i Alter Markt 9, midt i handelsstrøket. 25 forskjellige kaker, kanskje velger jeg en Linzer Torte eller en Esterhazy-kake, muligens blir det en av hver. Sitt ute eller inne, på denne kafeen har det vært servering i mer enn 300 år, så dette kan de.

Ta en rundtur, mer attraktivt, synes jeg, langs byåsen for å forbruke alle de kaloriene du har skaffet deg på Café Tomaselli.
Både beliggenheten og den gamle bebyggelsen i Salzburg er eventyraktig
Navnet kommer etter etter Salzach som betyr saltelven etter byens handel med salt

Hohensalzburg-borgen

Høyt hevet over alt det andre, som en slags byens «skyline». Herfra har du oversikt, og kontroll i alle retninger. Ikke så rart derfor at festningen ble bygget der allerede for 1000 år siden, av erkebiskop Gebhard. Den gang, mange århundrer senere, var det kirken som ville ha den fulle kontroll. Festningen, slik den er i dag, ble fullført i begynnelsen av 1500-tallet. 

Ankomst kan gjøres på flere måter. Den letteste er å ta Die Festungsbahn (salzburg-ag.at) direkte opp til toppen. Du kan også lage en rundtur, mer attraktivt, synes jeg, langs byåsen for å forbruke alle de kaloriene du har skaffet deg på Café Tomaselli. Vandring via Museum der Moderne på Mönchsberg (som også huser en utmerket restaurant) med avslutning på festningen, gjerne like før det begynner å bli mørkt. Både turen og utsikten er en stor opplevelse.

Museum der Moderne på Mönchsberg (som også huser en utmerket restaurant).

De små butikkers by

Bare rusle rundt, langs hovedgater, inn i trange smug, ut på åpne plasser – med kirker, med uteserveringer. Vindusshopping, kanskje bare det, for her er det ganske dyrt, men likevel er det bare glass om skiller deg fra den rene nytelse. Kvalitet hele veien. Jeg har forbannet meg på at om jeg noensinne skulle vinne, eller på annen måte bli en rik mann, så skal jeg sette meg på første fly til Salzburg. Alt jeg vil ha, innen rekkevidde. Og som prikken over i-en vil jeg gå til Getreidestrasse 25, til knivmaker Kappeller, og kjøpe meg en kniv, et helt lite kunstverk. messermacher.at. Eller kanskje et par sko fra Ludwig Reiter? Hmm.

Stiegl er et annet hyggelig bryggeri, med en utmerket Biergarten

Salzburger Bierfleich

Skummende øl, Salzburger Bierfleisch og liknende er herlig, men ganske tungt. En treningssak skal det vise seg. Zum fidelen Affen i Priesterhausgasse 8 er et sted som har spesialisert seg på lokal mat med en ekstra elegant schwung, vil jeg si. Et populært og gemyttlig sted. 

Augustiner Bräustübl er bryggeriets skjenkehall, som også serverer lokal mat. Det som er artig her, er at bryggeriet står for ølet, men du kan velge mellom forskjellige matboder som alle har sine spesialiteter. Omvisning i bryggeriet.

Schloss Mönchstein ligger høyt, med utsikt over byen. Gotisk stil, intimt og flott. Avgjort et sted for den som har ønske om et romantisk måltid. monchstein.at.

Esszimmer, esszimmer.com, har hatt en stjerne i Michelin. Fremdeles en god restaurant med internasjonal meny og med ganske rimelig priser.

Livlig uteliv

Byen kan, ved første øyesyn, virke litt formell – litt besteborgelig, så å si. Det er bare halve sannheten, for når kvelden kommer, forandrer Salzburg ham og blir en mer livlig og spennende by. 

Typiske østerrikske vannhull finner du over hele byen, men her er noen tips for spesielle steder: Darwin’s Cafe Bar i Steingasse 1, baren på Hotel Sacher, Threesixty Bar i Hangar 7, og den ganske hotte Take five Club, Gstättengasse 7, for et yngre publikum, mer et diskotek. 

Kanskje heller en film: Das Kino – Salzburg Filmkulturzentrum, viser kvalitetsfilmer, daskino.at

salzburg.info er hele tiden oppdatert om hva som skjer i byen. 

Besøker du Salzburg om sommeren, se siemens.at/festspielnaechte/de/

Hotel Sacher ligger i det øverste sjiktet, også prismessig

4 gode hoteller i Salzburg

Hotel Sacher Salzburg, tidligere Hotel Österreichischer Hof, har nå samme eiere som Hotel Sacher i Wien. Og så slipper du å reise helt til Wien for å få en genuin Sachertorte. Et hotell helt i det øverste sjiktet, også prismessig. sacher.com

Hotel Goldgasse ligger midt inne i gamlebyen og er med i kjeden Small Luxury Hotels. Veldig mye design, for å si det slik. Men de har også gode tilbud og har en uovertruffen beliggenhet.hotelgoldgasse.at

Breakfast & View @ Mozart’s Living House er i den helt andre skalaen når det gjelder pris. Sovesal, men også enkeltrom. Fra 250 kroner, bestilles via airbnb.com. Meget god beliggenhet.

Hotel Krone 1512, i Linzergasse 48, Altstadt er et moderat priset hotell, god beliggenhet. hotel-goldenekrone.com

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!