Menu Meny

Årets reisemål 2018

Vagabonds svært bereiste redaksjon har etter heftige diskusjoner kåret reisemålene som skiller seg litt ekstra ut i 2018. Borte er selvfølgelighetene, her er de virkelige godbitene for det nye året!

GEORGIA

Et land fullt av kontraster. Gjennomrustede sovjet-Ladaer deler veien med flunkende nye Jaguarer. Femtusenmeterstopper raver i horisonten til grønne solskinnssletter fulle av vinranker og eldgammel historie. Hipsterkulturen har kommet også hit, og sammen med hoteller i ypperste designklasse utgjør de et radikalt skille med hvordan det tradisjonelle tviholdes på av både unge og gamle.

Så hvorfor topper Georgia listen? Ikke bare er vi glad i kontraster, men Georgia har så mye å gi, av alt. Det bugner av utendørsaktiviteter i verdensklasse, i alle klasser. For deg som vil klatre de høyeste kaukasustoppene eller gå rolige turer i Borjomis granskoger, bade i sulfurkilder eller vandre i høylandet i utilgjengelige Tusjeti og Svaneti. Og ri på hest! Og spontant bli spurt om du vil gli ned fjellsidene under en paragliderskjerm. Georgia er selv for en bortskjemt naturberiket nordmann et slående vakkert land. Og la oss ikke glemme kulturen, historien – det er så mye historie! Kirker, fort, borger, helgener og den dype kristne troen som bor her, det er en svimlende tusenårig historie fylt med krig og okkupasjon, utvikling og frigjørelse.

Turistnæringen er i opprustning. Vinproduksjonen er i startgropa til å få den anerkjennelsen den så etterlengtet vil ha. Georgia står i det store veiskillet fra sovjetstat og å oppvarte russiske turister til å vende blikket vestover mot medlemskap i EU og å ta imot nye europeiske turiststrømmer.

- Julie Luneborg

New York møter norsk hytte på ROOMS Hotel Kazbegi, et av mange høydepunkt på en reise i Georgia.
New York møter norsk hytte på ROOMS Hotel Kazbegi, et av mange høydepunkt på en reise i Georgia.
Kirker i tusentall.
Kirker i tusentall.
Langs Military Road fra Tbilisi til Kazbegi, mot den russiske grensen.
Langs Military Road fra Tbilisi til Kazbegi, mot den russiske grensen.
Lada!
Lada!

Uganda

Uganda er for lengst kvitt den mørke fortiden under Idi Amin og Herrens motstandshær. I dag er det østafrikanske landet et av kontinentets tryggeste turistland, og har flere ganger blitt nominert til Afrikas beste reisemål. Og det med god grunn. For uansett om du kommer for å besøke fjellgorillaene i nasjonalparken Bwindi, studere flodhester og krokodiller fra en båt på Nilen, en tur til Murchison Falls eller på kasino i Kampala, så forlater du Uganda med unike minner i bagasjen. Er målet å se de «fem store», gjør du det best her. For mens de populære naboene Serengeti og Kruger nasjonalpark fortsatt trekker mest folk, byr Ugandas naturskjønne nasjonalparker på en likeså unik opplevelse, men her slipper du å trenges med folk. Nasjonalparken Kidepo, som er nominert av CNN til en av Afrikas tre beste parker, har fått navnet «The Lost Eden» av en grunn. Det er fortsatt fjellgorillaene på grensen til nabolandet Kongo (DRC) som trekker flest turister, men Uganda har langt mer å by på. Å ta lokaltransport eller leie en sykkel og dra fra landsby til landsby er en uforglemmelig opplevelse. Landet som er hjem til Nilens kilde og en av verdens største innsjøer, har kanskje kontinentets mest gjestfrie folk. Lær deg hvordan karamojong-folket har levd av kvegdrift i århundrer, eller la batwa-folket få bli din guide i jungelen. Winston Churchill hadde så rett da han ga Uganda navnet «Afrikas perle», helt tilbake i 1908.

- Sofi Lundin

I dag er Uganda et av kontinentets tryggeste turistland, og har flere ganger blitt nominert til Afrikas beste reisemål.
I dag er Uganda et av kontinentets tryggeste turistland, og har flere ganger blitt nominert til Afrikas beste reisemål.
Kina er et stort og variert reisemål, for stort til å få med seg alt på én tur, men fascinerende nok til at du dras tilbake igjen og igjen.
Kina er et stort og variert reisemål, for stort til å få med seg alt på én tur, men fascinerende nok til at du dras tilbake igjen og igjen.
Den enorme Tian Tian Buddha ved Po Lin i Hong Kong.
Den enorme Tian Tian Buddha ved Po Lin i Hong Kong.

Kina

Det er ikke så ofte jeg virkelig lar meg overraske når jeg kommer til et nytt sted. Har alltid en liten anelse om hva som venter, med litt planlegging og et par googlesøk – og ikke minst reiseskildringer fra dem som har vært der før meg – så vet du sånn noenlunde hva du går til. Kina – det er vel bare eksosfylte byer og spyttende kinesere? Så langt der ifra! Kina er nytt. Rent. Vakkert. Så velfungerende (vel, i den grad at menneskelig undertrykkelse for «the greater good» er en god ting), men jammen må jeg si at de får ting gjort. Forurensing – det er passé. Bilparken er allerede i aller høyeste grad blitt elektrisk. Plast – det tar ikke mange år før vi får se et plastfritt Kina, det er jeg helt sikker på. De sykler, de er bevisste på problemene de står overfor, de er fremoverlente. Kina, er du fremtiden?

Så når så mange av de forhåndsmeldte fordommene er stukket hull på – hva er det Kina kan by på av reiseopplevelser? Frodige nasjonalparker og «Avatarfjellene» Zhangjiajie. Maten, se mot Sichuan for å virkelig prøve deg på hva det kinesiske kjøkkenet har å by på. Risterrassene i Yuanyang, terrakottakrigerne i Xian, Den kinesiske mur ‒ Li-elven i Yangshuo, den mektige Yangtze-elven, og se oppover fjellene mot Tibet. Kina er et stort og variert reisemål, for stort til å få med seg alt på én tur, men fascinerende nok til at du dras tilbake igjen og igjen. For deg som lot deg avskrekke av Beijings forurensede bygater for ti år siden – nå er det på tide at du reiser tilbake for å oppleve «det nye Kina».

- Julie Luneborg

En by full av store parker. Slentrer langs elven bort til en imponerende sirkusbygning. Skulpturer, nesten komisk overdimensjonerte, men barna synes det er morsomt å klatre på dem. Mange vil snakke med deg, behov for kontakt med den vestlige verden.

Minsk

Reiser byr ofte på overraskelser. Jeg har nylig vært i Hviterusslands hovedstad Minsk, og mye av det jeg antok på forhånd, viste seg ikke å være sant. Fordommene hadde herjet i mitt hode. For dette er ingen grå by, tilgang til internett fungerer fint, jeg møtte hjertevarme mennesker, og arkitektur og kulturtilbud er rett og slett overveldende.

Hvorfor jeg ikke har reist dit tidligere? Komplisert visumordning. Men nå kan du reise dit uten visum – på besøk inntil 5 dager.

Luft, tenker jeg der jeg går ned en av de store, brede avenyene. Moderne merkeforretninger i nyåpnet kjøpesenter. Jeg besøker det nye imponerende biblioteket, går en tur i den hyggelige botaniske hagen, er innom et slitt, men fint og lite tivoli og tar metro ned til sentrum. Skjønner ikke kyrilliske bokstaver, men alle stasjonene har et nummer og blir annonsert på engelsk.

En by full av store parker. Slentrer langs elven bort til en imponerende sirkusbygning. Skulpturer, nesten komisk overdimensjonerte, men barna synes det er morsomt å klatre på dem. Mange vil snakke med deg, behov for kontakt med den vestlige verden.

Musikk i øret, og jeg går inn i en tidligere kirke som nå er konsertlokale. Fullt hus og fremragende solister.

Mange av bygningene i gamlebyen er restaurerte, også kirkene, og nye spisesteder og hoteller gror opp som paddehatter. Lada er ofte byttet ut med Mercedes og Range Rover – en ny økonomisk tidsalder er på vei inn.

Ender opp på jernbanestasjonen ved Privokzalnaja-plassen. Topp moderne stasjon, høy puls i nabolaget.

Overrasket? Ja, og begeistret!

- Helge Baardseth

All Saints kirken i Minsk.
All Saints kirken i Minsk.
Mount Fitz Roy i Argentina.
Mount Fitz Roy i Argentina.

Få land kan måle seg med Argentinas geografiske og kulturelle mangfold, og i dette tango- og biffelskende landet er høydepunktene mange ‒ og opplevelsene er aldri langt unna.

Argentina

Lidenskapelig og storslått. Få land kan måle seg med Argentinas geografiske og kulturelle mangfold, og i dette tango- og biffelskende landet er høydepunktene mange ‒ og opplevelsene er aldri langt unna.

Buenos Aires er energisk uteliv. Utallige kulturelle arrangementer. I likhet med resten av landet er variasjonene i de ulike bydelene store. Fra frodige parker og bohemske nabolag til forretningsstrøk, gatemarkeder og havneområder langs elven. En argentinsk storby med europeisk preg, tilslørt av en latinamerikansk sjel, det er dette som gir Buenos Aires sitt særpreg.

Nord i landet endrer omgivelsene seg fra storbyliv til regnskog og de verdenskjente Iguazu Falls, 275 praktfulle fossefall som deler grense med Brasil. Føler du deg spesielt modig, kan du ta speedbåt som kjører deg rett inn i et av de største fossefallene, hold fast på solbrillene ‒ her får du virkelig kjent naturens styrke på kroppen!

Reis sør til verdens ende med isbreer, blå innsjøer og himmelhøye fjelltopper. Dyp tilstedeværelse, meditasjon og mindfulness kommer nesten av seg selv i Patagonia.

Til tross for enorm geografisk og kulturell variasjon har det langstrakte landet en del fellestrekk. For et ordentlig innblikk i både matkultur og det sosiale livet, slå av en prat med en argentiner, og det tar ikke lang tid før du har en kopp mate i hånden, en type te lagd av yerba-planten, som kun nytes i sosiale lag. Er du heldig, inviteres du på asado en ordentlig argentinsk barbecue. Der får du erfare at det er møter mellom mennesker som er selve livet.

- Tone Firing

SE HELE LISTEN OVER ÅRETS REISEMÅL 2018 I SISTE UTGAVE AV VAGABOND

Siste utgave av Vagabond er nå tilgjengelig i en kiosk nær deg!

Vil du få Vagabond rett hjem i postkassa? Bli abonnent på Vagabond, du også!

1 år kr 389, du sparer 44%. Se alle tilbud her

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!