Menu Meny

VAGABONDS STORE GUIDE TIL MILANO

Milano er i dag hovedsete for Italias moteindustri og full av trendy barer, livfulle torg, hektiske handlegater, og byr på museer i verdensklasse med arbeider av Leonardo Da Vinci, Donato Bramante, Rafael og Carvaggio. Her finnes også et av verdens mest kjente operahus La Scala, og et av Europas største fotballstadium San Siro. Som utgangspunkt for reiser til hele nord Italia blir Milano ofte et sted for gjennomreise, men den tidligere industribyen er en utmerket destinasjon i seg selv.

Piazza del Duomo og Piazza della Scala

Hjertet av byen er Piazza del Duomo mellom Duomo katedralen og Equestre a Vittorio Emanuele II monumentet. Den gotiske katedralen bygget av terrakotta og marmor fra Maggioresjøen, dateres tilbake til 1300 tallet, men det skulle ta hele 600 år før landemerket var ferdigstilt. Like imponerende som fasaden er interiøret, med søyler, glassmosaikk og gotiske utsmykninger. Ta turen opp trappen eller ta heisen opp til takterrassen for utsikten over Milano og still klokken etter soluret ved hovedinngangen.

Her ligger også det verdenskjente markedet Galleria Vittorio Emanuele II, som huser motehus, kunsthandlere, restauranter og kafeer. Arkadekonstruksjonen forbinder Piazza del Duomo og Piazza della Scala. Legg merke til mosaikkarbeidet i gulvet under glasskuppelen, som symbolisere de viktigste byene i Italia. En ulv symboliserer Roma, liljen står for Firenze, oksen for Torino, mens det hvite flagget med rødt kors symboliserer Milano. Det skal bringe lykke å tråkke med helen på oksens genitalier.

Bestill en Martini Rosso med is ved Camparino (tidl Zucca) før du går videre. Denne baren har ligget her siden galleriet åpnet i 1867

Duomo katedralen. Et mesterverk, både utvendig som innvendig.
Duomo katedralen. Et mesterverk, både utvendig som innvendig.

På andre siden av galleriet ligger Piazza della Scala og et av verdens mest kjente og vakreste operahus. 6 etasjer med private losjer i gull og rød fløyel omkranser parketten. Siden 1778 har verdens største klassiske artister hatt uroppføringer her, deriblant Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Fortunino Francesco Verdi og Giacomo Puccini. Navnet La Scala kommer fra kirken som ble revet for å gjøre plass til operahuset.

Få også med deg Torre Branka tårnet. Tårnet er ikke mye å se på, men det er en av byens høyeste konstruksjoner, og gir fantastisk utsikt over byen og Duomo di Milano​

SHOPPING OG KUNST

Nord for Piazza del Duomo ligger det tidligere bohemområdet Brera. I dag er dette en fasjonabel og kommersiell bydel med stilrene boutique hotell og restauranter. Butikkene selger Armani og Versace, mens galleriene byr på Raphael og Mantegna. Et høydepunkt her er Pinacoteca di Brera, et tidligere bibliotek som inneholder mesterverk av Bellini, Rubi og Correggio. Videre er det en flott spasertur gjennom motedistriktet Quadrilatero della Moda langs Via Montenapoleone til San Babilia for å se mer av Milano eksklusive moteverden. Stopp gjerne ved The Four Seasons for en campari spritz i hotellbaren.

Nord for Brera og Quadrilatero ligger Garibaldi stasjonen for tog vestover, og Centrale stasjonen for tog østover. Her ligger også Corso Como med sine mange bokhandlere, butikker og barer, og du kan se de hengende hagene ved Bosco Verticale. Enda lengere nord ligger bydelen Isola, et pulserende hektisk område. En rimeligere handlegate er Corso Buenos Aires, som ender ved den vakre og fredelige Giardini Pubblici parken.

Vest for Brera ligger den veldige Sempioneparken voktet av festningsverket til byens tidligere beskyttere, Castello Sforzesco. Fortet inneholder hele 12 museer fylt med arbeider av Michelangelo og andre storheter fra renessansen og tidligere epoker. Få også med deg Torre Branka tårnet. Tårnet er ikke mye å se på, men det er en av byens høyeste konstruksjoner, og gir fantastisk utsikt over byen og Duomo di Milano.

Langs Milanos kanaler.
Langs Milanos kanaler.
Naviglio Grande våkner til liv på kveldstid.
Naviglio Grande våkner til liv på kveldstid.

Colonne di San Lorenzo i bydelen Carrobio er et fint sted å henge i påvente av at livet skal begynne elvelangs. Ikke bare et sted med historisk sjarm, men også et sted hvor unge samles for en flaske vin og god stemning gjennom sommernatten.

LANGS MILANOS KANALER

På andre siden av byen ligger det som er igjen av byens tidligere nettverk av kanaler.

Følg via Torino og Corso di Porta Ticinese fra Duomo. Naviglio Grande ble designet av Leonardo da Vinci for å transportere marmorblokker til byens mange monumentale bygninger. I dag ligger restauranter og barer tett langs kanalenes bredder ved Navigli og Porta Ticinese. Område våkner først til liv utover ettermiddagen, hvor akademikere og kunstnere kommer for en drink etter øl, som går over i apero (aperitiff).

Besøk vinoteket La Vineria eller mikrobryggeriet BQ (Birra Artigianale di Qualità). Det ligger en del rimeligere barer i Via Casale. Ta turen til Via Vigevano for flere restauranter.

Colonne di San Lorenzo i bydelen Carrobio er et fint sted å henge i påvente av at livet skal begynne elvelangs. Ikke bare et sted med historisk sjarm, men også et sted hvor unge samles for en flaske vin og god stemning gjennom sommernatten.

Italienernes gelato er et must i denne byen!
Italienernes gelato er et must i denne byen!
Utenfor BQ står alle ute på gaten eller sitter langs elven og nyter ølen.
Utenfor BQ står alle ute på gaten eller sitter langs elven og nyter ølen.
La Vineria.
La Vineria.

Leonardo Da Vinci entusiaster vil la seg imponere ved Leonardo da Vinci National Museum of Science and Technology. Modeller av verdens første biler og fly, skisser og tegninger av den visjonære kunstneren og oppfinneren. De mest entusiastiske vil muligens også trosse køen ved Santa Maria delle Grazie kirken for å oppleve et av verdens mest berømte malerier; Leonardo Da Vincis Den siste nattverd.

ARKITEKTUR OG DESIGN

For industridesign ta turen til Zona Tortona vest for Porta Genova, som de siste 20 år har blitt byens sentrum for kreativitet. Arkitektkontoret til David Chipperfield og MUDEK museet er verdt et besøk. Det 6 000 m2 store besøkssenteret til Armani ligger også i området. Den eksentriske Giorgio Armani har også en leilighet i motekatedralen.

Arkitekturinteresserte bør besøke Palazzo Berri-Meregalli designet av Ulisse Arata i 1913. Få også med deg den private villaen på andre siden av gaten, hvor rosa flamingoer pryder den grønne hagen. Den imponerende Piazza dei Mercati, byens sentrum under middelalderen, hvor Loggia degli Osii fremstår i dag omtrent som den gjorde i år 1316.

Kunstinteresserte bør besøke Poldi Pezzoli, Begatti Valsecchi og galleriene rundt Brera, for det beste fra Italias malere. En annet spennende kunstscene er det alternative MACAO prosjektet (macaomilano.org), mens evolusjonen fortsatt lever hos Leoncavallo, med grafitikunst og politiske debatter. For grafisk design ta turen til Trennalle di Milano.

Leonardo Da Vinci entusiaster vil la seg imponere ved Leonardo da Vinci National Museum of Science and Technology. Modeller av verdens første biler og fly, skisser og tegninger av den visjonære kunstneren og oppfinneren. De mest entusiastiske vil muligens også trosse køen ved Santa Maria delle Grazie kirken for å oppleve et av verdens mest berømte malerier; Leonardo Da Vincis Den siste nattverd.

Rundt Montanelli parken finner du naturhistorisk museum, flere moderne kunstmuseum, en rekke gallerier og et planetarium. Ikke langt unna ligger også Villa Necchi Campiglio hvor du i stummende mørke kan bli kjent med andre kunstneriske sanseinntrykk enn det visuelle ved Dialogo Nel Buio

Milano er en trikkeby - ypperlig å bruke for sightseeing.
Milano er en trikkeby - ypperlig å bruke for sightseeing.

Kjøp et dagspass og sleng deg på en vilkårlig trikk for Milanos beste sightseeing.

KOLLEKTIVTRANSPORT

Selv om Milano har et meget godt t-banenettverk som effektivt tar deg på kryss og tvers av byen. Er trikkene en langt artigere opplevelse. Kjøp et dagspass og sleng deg på en vilkårlig trikk for Milanos beste sightseeing. De gamle trikkene har trebenker, men helst bør du stå helst bakerst på balkongen. Den flotteste linjen er nummer 1 som går fra Centrale til Sempione gjennom sentrum, eller nummer 3 som går fra Duomo til Ticinese og kanalene ved Naviglio. Samme billett gjelder på trikk, metro og busser.

Som en blanding av Art Nouveau, Art Deco og pompøs facistarkitektur ligger jernbanestasjonen Milano Centrale et par km utenfor bykjernen. Supplert av Garibaldi, Cadorna, Genova og Rogeredo, men det var den pompøse Milano Centrale Mussolini valgte som hovedsete under sitt fascistregime. Hesteholdeplassen er erstattet med nedgang til undergrunnsbanen, billettsalget er flyttet fra artiumet til sidelokaler og reklameplakater pryder nå veggene, men fortsatt en Milano Centrale imponerende.

Legg inn et besøk til den utmerkede bokhandelen Feltrinelli.

Cadorna stasjonen er populær blant reisende til Malpensa flyplassen, med direkte togforbindelse og fortsatt gangavstand til Duomo katedralen. Herfra kan du også spasere til Piazza Wagner og besøke det tradisjonelle markedet. Er du her en lørdag, ta turen til det eldste og største bruktmarkedet ved Fiera di Sinigaglia. Tirsdager er det matmarked langs Via Fauchè, mens på søndager er det et kunstmarked rundt Navigli.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!