Menu Meny

Vagabonds guide til Salzburg

Like ren og vakker som Dame Julia Elizabeth Andrews i musikalen The Sound of Music, blant fjellene til Mönhsberg, Gaisberg og Kapuzinerberg. Med festninger og slott, i et landskap like mektig sommer som vinter. Her er hotellene like mesterlige som kakestykkene, butikkene tilbyr kun ypperste kvalitet, og dagene flyter like ubekymret som den vakre Salzach elven. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor gatene er så fulle av turister. Billedskjønne Salzburg er en favoritt.

Blir du lei plettfrie fasader, dyre designbutikker, kaffe og småkaker, er veien kort til den fredfulle naturen, livlige ølhaller eller adrenalinfylt moro. Saltbyen ligger ved foten av Hohensalzburg, tidligere hjem for erkebiskopen, som sammen med gamlebyen Altstadt står på Unesco verdensarvliste. Den godt bevarte barokke arkitekturen og det særegne alpelandskapet som innbyr til fotturer om sommeren og skisport om vinteren, gjør Mozarts barndomsby til en av Østerrikes største attraksjoner.

Byen

Bombing under 2. verdenskrig jevnet området rundt Hauptbahnhof med jorden, men gamlebyen unngikk ødeleggelsene. Salzburg består av en rekke bydeler, med nye bostedsområder, særlig på østsiden av jernbanestasjonen. Her ligger også den velkjente jazzklubben Jazzit. Gamlebyen ligger sør for stasjonen, mellom Kapuzinterberg og Mönhsberg. Siegmundstor-tunnelen, eller Neutor som den kalles lokalt, tar deg fra Altstadt til de noe eldre boligområdene på andre siden av Mönhsberg.

Aktiviteter

Selv om Salzburg ikke har egne skianlegg, er det et godt utgangspunkt for turer til Seefeld og Kitzbühel. Spaserturer i den storslåtte naturen kan derimot starte i hotellresepsjonen. Nord for byen ligger de nyrenoverte området Glanspitz, et parkanlegg populært for dagsutflukter med piknikkurv om sommeren, og aketurer med kjelke om vinteren.

Markedet på universitetsplassen ved Kollegiekirche er ikke er veldig spennende, men det er en hyggelig stemning på torget om vinteren.

Mozartkugeln, eller mozartkuler er herlige sjokoladedraperte marsipankuler. Supermarket-varianter fra Mirabell selge over hele verden, men disse kan ikke måle seg med herlighetene som rulles ut hos Café Fürst. Tyske Rieber lager også en variant av denne østerriske delikatessen.

Utsiktspunkt

Veien opp til Kapuzinterberg starter midt i den populære hotel- og restaurantgaten Linzer Gazze, ved Cornelius-Reitsamer plassen. Turen tar godt under en time, avhengig om du velger vei eller stier. Det ligger en utmerket restaurant på toppen ved Franziskischlössl. På andre siden av elven ligger det imponerende Hotel Schloss Mönchnstein på toppen av Mönhsberg. Ta turen opp for utsikten, men ilegg også det moderne kunstmuseet et besøk. Begge stedene har restaurant og bar med utsikt.

Høydepunkt

Det går kabelbane opp til Hohensalzburg, men man mister forståelsen for nedlagt arbeide. Det er bratt. Veldig bratt. Men for hvert skritt ser man nye detaljer, og føler ydmykhet for den mektige borgen som den dag i dag fortsatt står ubeseiret. Det er en rekke utstillinger, og man kan besøke restaurerte boligdeler av festningsverket. Likevel kan et av høydepunktene være den krevende turen opp, eller å gå seg bort i de mange smale korridorene og passasjene etter mørkets frembrudd.

Vel nede i byen er en av Altstadts eldste gater, Getreidegasse en severdighet i seg selv. Her ligger flere koselige bakerier, men det er kakene ved Café Tomaselli ved Alter Markt (tomaselli.at) som har tiltrukket seg flest poeter og intellektuelle siden den åpnet i 1705. Allværsjakker og trillekofferter ødelegger litt av den ærverdige stemningen, men smokingkledde kelnere gjør sitt for å bevare atmosfæren.

Daglig avholdes klassiske konserter ved musikkonservatoriet Mozarteum, men det er den berømte sommerfestivalen og den påfølgende Festspielnächte som er Mozarts hjemby klassiske høydepunkt.

Adrenalin

Milliardkonsernet Red Bull som har gjort seg kjent for energidrikk og sponsor av ekstremsport har eget besøkssenter i Salzburg. I anlegget omtalt som Hangar-7 finnes en rekke fly og biler som sammen med egen restaurant er et fint sted å bruke noen timer. Her står også kapselen som den lokale helten og basehopperen Felix Baugartner brukte da han satte verdensrekord i 2012. Her avholdes flyshow og aktiviteter forbeholdt de ekstremt adrenalinsøkende. Et artig sted å besøke også på kveldstid.

Utflukter

Navnet Salzburg kommer fra saltminene som ga byen enorme inntekter. Det ligger flere gruver rett utenfor byen, som er populære utflukter. Den beste er Salzwelten ved Bad Dürrnberg. Du kommer enkelt hit med tog og buss fra jernbanestasjonen. Omvisningen i gruvene tar ca. 90 min, og reisen t/r omtrent det samme.

En annen utflukt er til de enorme isgrottene ved Werfen. Toget tar ca. 40 min, og det går buss fra stasjonen til heisen som tar deg et stykke opp. Fortsatt er det en ca. 20 minutter å gå opp til grotten. Omvisningen tar ca. 30 minutter, husk varme klær og gode sko.

Untersberg er det nærmeste fjellet for lengre fotturer. 16 km med buss, og stiene ligger for dine føtter. Det går også en kabelbane opp til Geiereck 1300 moh fra St. Leonhard stasjonen i Gartenau.

Matkultur

Mat og drikke er uforholdsmessig dyrt i gamlebyen. Ta heller turen til det lokale brygghuset Die Weisse. Et vertshus 800 meter unna elven hvor det serveres tradisjonsmat i nåtidens versjon. Besøket er ikke fullendt uten å ha smakt det flaskefermenterte ølet som har gjort bryggeriet kjent. En favoritt blant lokale, og relativt fritt for andre turister. Rupertgasse 10

For en mer sofistikert middagsopplevelse, ta turen til Stiftsgården St Peter, hvor middagene serveres i den barokke omgivelser, akkompagnert toner fra Mozart. Opplevelsen er ikke rimelig, men det er en fullendt kulturopplevelse av smak og inntrykk. Forhåndsbestilles meny med flere retter får man ofte en bedre bordplassering. Sankt-Peter-Bezirk 1 / stpeter-stiftskeller.at

Ølkultur

Krimpelstätter er ølkultur på sitt beste. Siden åpningen i 1548 har det vært servert gylne dråper bak de solide dørene. Det er tilsynelatende gjort lite med innredningen, og lokalet har en sterk nostalgisk sjarm. Stedet består av en rekke ulike rom over to etasjer med ulik stemning. Om sommeren åpnes den sjarmerende uteserveringen i bakgården. Müllner Hauptstrasse 31

Et steinkast unna ligger Kloster Mülln, like stemningsfullt som det er stort. Denne alpeversjonen av en Food Court holder nesten alltid åpent. Velg lokale fristelser fra en av de mange salgsbodene, finn et bord og bestill en seidel Augustiner Bräu. Her feries 80 års dager og konfirmasjoner side om side, begge jubilantene med en solid liters seidel av keramikk i hånden. Augustinergasse 4

På baksiden av Mönhsberg ligger det storslåtte bryggeriet til Stiegl. Enten du kommer for lunsj eller blir med på den artige rundturen i bryggeriet er dette et fint stopp på veien til Hangar 7. En fin uteservering i boregården, og flere serveringsteder innendørs, fra tradisjonell øl-hall, til moderne øl-barer som spesialiserer seg på øl-cocktails. Ta buss 1 eller 10 til Bräuhausstraße 9

Transport og overnatting

Avstandene er korte, og det kan vær økonomisk å velge hotel utenfor bykjernen, men sjekk også ut overnattingsstedene i Steingasse. Både flyplassen og togstasjonen ligger i gangavstand til sentrum, men det er et utmerket nettverk av trolleybusser i byen som tar deg uanstrengt inn til sentrum.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!