Menu Meny

VAGABONDS GUIDE TIL ATEN

Ved foten av Akropolis hviler Aten som den har gjort i flere tusen år. Flere steder i byen kan du se noen av verdens best bevarte arkeologiske skatter, som ved Montastirakiplassen er det vinduer ned til den antikke verden som ligger under dagens metropol. Samtidig er Aten en urban og trendy by, i stadig utvikling med bydeler som tiltrekker seg unge mennesker og nye utesteder. Aten byr på noe for alle – fra den kulturelle til den urbane.

BYDELENE

PLAKA

De fleste turister finner raskt veien til Plaka, byens mest turisttilpassede område. Tidligere Atens nattklubbområde, men i dag er det pittoreske hus i pastellfarger og smale gater som dominerer bydelen, sammen med cafeer, suvenirbutikker og boutique hotell.

Herfra er det kort, men bratt vei opp til Parthenon, men det er en vel så hyggelig vei fra Montastiraki via Dioscuri. dioskouriathens.gr

Et besøk til Plaka er ikke komplett uten et besøk til Brettos – det eldste destilleriet i Athen. Her produseres ikke bare Ouzo, men også både farge-/og smaksrike likører som pryder baren. Som alt annet i dette området er det turistilpasset med polert fasade og svært populært brettosplaka.com

MONTASTIRAKI

Mindre pyntet, men ikke mindre kommersiell, ligger markedsboder og småbutikker tett i bydelen som virker livnære seg som antikk og bruktmarked. Montastiraki er egentlig ganske hyggelig, men det er folksomt.

Oppsøk Avissinias for de beste suvenirene, Ifestou for alt du har glemt hjemme, eller Adrianou for lunsj eller en ouzo før middag. Her er 360 Degrees og A for Athens gode hotellvalg.

De fleste turister finner raskt veien til Plaka, byens mest turisttilpassede område.
De fleste turister finner raskt veien til Plaka, byens mest turisttilpassede område.
Montastiraki er egentlig ganske hyggelig, det er bare svært folksomt.
Montastiraki er egentlig ganske hyggelig, det er bare svært folksomt.

Når man blir sliten av å gå skulder mot skulder eller man trenger en pause fra restaurantenes innkastere og selgernes gode tilbud, er det godt å vite at selv i Montastiraki finnes hemmelige oaser. Couleurs Locale har en populær men herlig takterrasse midt i kaoset couleurlocaleathens.com

SYNTAGMA

Ønsker du å unngå de største hordene av turister rundt Plaka og Montastiraki ligger et meget hyggelig område rett ved, som foretrekkes av de lokale. I triangelet mellom Syntagma, Omonia og Montastiraki finnes hyggelige torg, markeder og gater.

En av våre favoritter er Agias Irinis-plassen ved Aiolou. Her er noen av byens mest trendy serveringssteder som Tailor Made. tailormade.gr.

Følg den hyggelige gaten Aiolou videre nordover og du kommer til Atens største ferskvaremarkedet Agora, hvor nyslaktet kjøtt henger siden om side med tunfisk og blekksprut. På andre siden av den travle gaten Athinas selges frukt og grønnsaker, og et supert utvalg av tørket, saltet og røkte skinker og pølser.

Kanskje er den beste suvenir du kan ta med deg fra Hellas et kilo Pastourma eller to?

PSIRRI

Psiri, Psyri, Psyrri eller Psirri var bydelen hvor Koutsavakideswere lenge styrte, en kriminell gruppe med lange barter, trange jeans og spisse sko - og stedet hvor Lord Byron skrev Maid of Atens.

Området er i dag en blanding av bohemer som senere bosatte bydelen, og hipsterne som gårdeierne finner mer betalingsvillige. Det betyr verkstedene forsvinner og stadig etablering av nye barer.

Bydelen Psirri kan være interessant å besøke på dagtid, men det er først utover kvelden den våkner til liv. Ta gjerne turen til Tranzistor i Protogenous 10, som har utmerket mat og drikke, eller Cantina Social i Leokoriou 6, for cocktails og sporadiske utstillinger.

For smakfull tradisjonell gresk mat tar du turen til Oinopoleion i Eschilou 12 som også serverer vin fra egen vingård. oinopoleio.gr

. I triangelet mellom Syntagma til Omonia og Montastiraki finnes hyggelige torg, markeder og gater. En av våre favoritter er Agias Irinis Plassen ved Aiolou.
. I triangelet mellom Syntagma til Omonia og Montastiraki finnes hyggelige torg, markeder og gater. En av våre favoritter er Agias Irinis Plassen ved Aiolou.
Bydelen Psiri kan være interessant å besøke på dagtid, men det er først utover kvelden den våkner til liv.
Bydelen Psiri kan være interessant å besøke på dagtid, men det er først utover kvelden den våkner til liv.
Men for en rolig formiddag eller en artig utelivopplevelse skal du ta turen til bydelen Keramikos.
Men for en rolig formiddag eller en artig utelivopplevelse skal du ta turen til bydelen Keramikos.

KERAMIKOS

Ønsker du å unngå alle turister kan du ta metroen til en av bydelene i utkanten av byen, som for eksempel fasjonable Kifissa. Men for en rolig formiddag eller en artig utelivopplevelse skal du ta turen til bydelen Keramikos. Det ligger en rekke barer og kafeer rundt Plateiaplassen ved Gazi, men du må over på andre siden av veien Odos for å finne barer som Kerameion rundt Keramikou og Plateon.

Det er bare turister som drikker Mythos. Hovedsakelig fordi Alfa og Fix er rimeligere i innkjøp og smaker omtrent det samme. Uten å begi seg inn på de mange mikrobryggeriene som selvsagt er å foretrekke, forsøk heller Zeos, Eza eller Nissos som er tilgjengelig de fleste steder

Følg den hyggelige gaten Aiolou videre nordover og du kommer til Atens største ferskvaremarkedet Agora, hvor nyslaktet kjøtt henger siden om side med tunfisk og blekksprut.
Følg den hyggelige gaten Aiolou videre nordover og du kommer til Atens største ferskvaremarkedet Agora, hvor nyslaktet kjøtt henger siden om side med tunfisk og blekksprut.
På andre siden av Athinas selges frukt og grønnsaker, og et supert utvalg av tørket, saltet og røkte skinker og pølser.
På andre siden av Athinas selges frukt og grønnsaker, og et supert utvalg av tørket, saltet og røkte skinker og pølser.

OVERNATTING

360 DEGREES

SENTRALT I MONTASTIRAKI

Moderne og enkelt, men samtidig personlig og praktisk. Med beliggenhet midt på Montastiraki plassen ligger Aten for dine føtter. Herfra er det kort vei til alt. Det litte minimalistiske hotellet med kun 20 rom er ofte utsolgt. Med flott takbar og en god restaurant med utsikt til Akropolis, er det lite å være misfornøyd med. Noen av rommene kan være små, og det livet fra byen høres særlig på de nederste rommene, men 360 Degrees er et meget sentralt utgangspunkt for et besøk til oldtidsbyen.

Både service og frokost er upåklagelig, rommene plettfrie og metrostasjonen få skritt utenfor døren.

Monastiraki Sqr. 360hotelathens.com

O & B ATHENS BOUTIQUE

BOUTIQUEHOTELL I PSIRRI

Ikke la deg lure av beliggenheten, O&B Athens Boutique med 22 romslige og behagelige rom ligger 15 minutters spasertur gjennom bilfri promenade til både Akropolis og Plaka. Hotellet ligger i Psirri, et kvartal fra den livlige promenaden Adrianou. Personalet ser til dine minste behov og gir deg personlige anbefalinger etter dine preferanser, enten det er teaterbilletter eller hjelp til å planlegge utflukter. Tips. Få med deg markedet ved Thēseiou!

Leokoriou 7 oandbhotel.com

ATHENWAS

FAVORITT PLAKA

AthensWas er et lite, fredelig og moderne designhotell ved Acropolismuseet, i den bilfrie delen av gaten Dionysiou Areopagitou mellom Akropolis og Zeus tempelet.

Valnøttinteriøret og marmorgulvene gir sammen med Le Corbusier innredningen et retro inntrykk.

Alle de 21 rommene har store komfortable senger, marmorbad og balkong. AthensWas har sentral beliggenhet i utkanten av Plaka, 200 meter fra metroen.

Dette smakfulle boutiquehotellet har full servering både i egen bistro og på takterrassen, selvsagt med utsikt over Akropolishøyden.

Dionysiou Areopagitou 5. athenswas.gr

GRAND BRETAGNE

EKSKLUSIVT I SYNTAGMA

Grande Bretagne i hjertet av Aten er elegant og overdådig. Rommene ved det ærverdige hotellet er innredet med restaurerte antikke møbler. I vinterhagen serveres champagne og kaviar eller klassisk ettermiddagste mellom palmer og persiske tepper. Selvsagt finnes også en egen dedikert sigarbar.

Det er badekar og kandelaber på alle rom, og gjester gis 2 timers tilgang til hotellets spa med basseng i hvit marmor, urtedampbad og badstue. Det er utendørsbasseng med utsikt til Mt Lycabettus ved hotellets takterrasse. Hotel Grande Bretagne ligger rett ved Syntagma Square og Parliamenter.

1 Vasileos Georgiou grandebretagne.gr

KING GEORGE

LUKSUS I SYNTAGMA

King George er det rocco-innredede søsterhotellet til Grand Bretagne. Store luftige rom med balkong, flere med utsikt over Parthenon og generøse baderom med badekar og separat dusj. Siden boutiquehotellet rett ved Agia Irinis’s plassen og Plaka åpnet dørene i 1936 har det vært foretrukket av celebriteter, deriblant Frank Sinatra og Marilyn Monroe. Hovedattraksjonen er Tudor Hall, stjernerestauranten på 7. etasje med imponerende utsikt og en raffinert middelhavsinspirert meny.

Hotellet ligger innenfor gåavstand til Acropolis, Monastiraki markedet og Atens handlegater.

3 Vas. Georgiou A' St, 105 kinggeorgeathens.com

ELECTRA PALACE

FREDELIG OG LUKSURIØST I SYNTAGMA

Electra Palace er et fredelig 5 stjerners hotell med sentral beliggenhet i forhold til Atens attraksjoner. Det kan være verdt å betale litt ekstra for rommene som har utsikt til Akropolis, ellers er det en fin utsikt over Plaka og Acropolis fra svømmebassenget på takterrassen i 5. etasje.

Rommene er klassiske, nærmest old school. Suitene har tregulv med orientalske tepper og baderom med jacuzzi. Presidentsuiten har egen terrasse med basseng og dampbad. Det er kun 15 minutter å spasere opp til Acropolis. Luksuriøst, men mer moderat enn Hotell Bretagne og King George rett ved.

18-20 N.Nikodimou street. electrahotels.gr

Athen har vokst sammen med naboen og havnebyen Piraeus, snaue 10 km østover, ca 20 min med metro fra Monastiraki. Pireus er porten til hele det greske øyriket.
Athen har vokst sammen med naboen og havnebyen Piraeus, snaue 10 km østover, ca 20 min med metro fra Monastiraki. Pireus er porten til hele det greske øyriket.

UTFLUKTER

GRESKE ØYER

Aten har vokst sammen med naboen og havnebyen Piraeus, snaue 10 km østover, ca 20 min med metro fra Monastiraki. Pireus er porten til hele det greske øyriket.

Herfra går daglige ferger til Izmir, Chios, Siros, Kithnos, Paros, Serifos, Milos, Santorini, Kreta, Korfu, Hell, Ermioni, Egina og Salamina. I sommersesongen rekker man fint lunsj på Egina, Poros eller Hydra da båtene går annenhver time.

PIREUS

Fergehavnen ikke er verdt turen i seg selv, men småbåthavnen 700 meter unna et flott sted å senke skuldrene. Best utsikt er fra østsiden av havnen, hvor det ligger flere hyggelige restauranter og barer. Det stiligste serveringsstedet i Piraeus er CHE. En søramerikansk restaurant og bar med gode rytmer og herlig stemning i sentrum av byen, midt mellom fergehavnen og småbåthavnen.

Karaiskou 151.

Uavhengig om man skal benytte seg av den utmerkede fergeforbindelsen til det greske øyriket eller ikke, kan man like gjerne ta metroen for en frappè her som i en annen bydel. Hotellstandarden er enkel i denne byen, men Hotel Piraeus Dream ved fergeleiet har enkle rene rom til en grei pris. Hotel Phidias ved småbåthavnen har litt mer sjarm, og tilbyr kostnadsfri henting av bagasje i båthavnen.

REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA

7 NR AV VAGABOND FOR KUN KR 389,-

Se alle våre tilbud her

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!