Menu Meny

Rotterdam: Weekendtur til Nederland

Tidligere var dette en forurenset industriby. Nå har Rotterdam steget opp av asken, byttet ham og vibrerer full av nye ideer – og handlinger. Vi sykler og møter fastboende som leter etter en bærekraftig framtid for byen.

Rotterdam er den nest største byen i Nederland og har sitt navn fra rundt år 1270 fra en dam ved elva Rotte. Den lille fiskerlandsbyen vokste raskt til en av verdens største havner. Under annen verdenskrig ble store deler av sentrum bombet av tyskerne. Ødeleggelsene var store, men da man bestemte seg for å gjenoppbygge byen, ville man også bryte med fortiden og tenke nytt og fritt. Det ledet til at Rotterdam i dag er kjent for sin moderne arkitektur.

På fine sykkelveier følger vi etter Laura Fitzpatricks blonde og tykke hår. Knepet for å få oss til å lære å kjenne hennes elskede by går gjennom magen. Hun jobber som guide, og med sykkel som transportmiddel loser hun oss mellom Rotterdams mange restauranter og kafeer. Og så lar hun oss treffe personene bak de nye smaksopplevelsene.

– Byen bobler over av nye kroer, kafeer og restauranter som satser på en bærekraftig drift, sier hun, som representant for det lille guideselskapet Bike and Bite.

Ved første stopp parkeres syklene mellom et trafikkert fortau ved et høyhus som akkurat nå innredes til leiligheter – og restaurant Rauwdouwer. Eieren, Loran Reemer, forteller entusiastisk om hvordan dette området har utviklet seg. Han kommer fra sør i landet, men flyttet til hovedstaden Amsterdam for å treffe mer folk, men ble lei av det og har nå havnet her.

– I Amsterdam er alt så kortvarig og til låns, med altfor mange turister som bare er interessert i selve byen. Rotterdam er mer ærlig og har innbyggere som er åpne og interessert i å lære om andre og at andre skal bli kjent med dem. Her blir jeg værende, her føler jeg meg hjemme, sier han.

Det er mange musikkbutikker i dette området.
Det er mange musikkbutikker i dette området.
God eneergikilde. Gin og "bitterbollen" på snackbaren Tante Nel.
God eneergikilde. Gin og "bitterbollen" på snackbaren Tante Nel.

På den andre siden ligger Rotterdams egne skyskrapere. De ble reist for tre år siden og er sammen med området rundt Rotterdam Centraal Station grunnen til at byen nå kalles for Nederlands Manhattan. For å forsterke dette inntrykket går nå ryktene om at Madonna har kjøpt en takleilighet i dette strøket.

Vi tar fart og tråkker over den mektige, hvite Erasmus Bridge, byens dyreste byggverk, et landemerke til å bli stolt av. På den andre siden ligger Rotterdams egne skyskrapere. De ble reist for tre år siden og er sammen med området rundt Rotterdam Centraal Station grunnen til at byen nå kalles for Nederlands Manhattan. For å forsterke dette inntrykket går nå ryktene om at Madonna har kjøpt en takleilighet i dette strøket. Dessuten ligger det nyåpnede, særpregede hotellet New York her.

– Rotterdam har en bra flyt nå. Vi er stolte over bakgrunnen vår, og det har skapt en dypere følelse av fellesskap. Vi har mer enn 70 nasjonaliteter i Rotterdam, men det fungerer godt, vi er blitt sammensveiset og har en sterk tro på framtiden, forteller matskribenten Wim de Jong, som sammen med kompanjongen Frank van Dijl har skrevet boken om Rotterdams kjøkken.

Vi sitter i hotellets vinterhage og ser ut over elva Maas.

– De unge kokkene er entusiastiske og skaper pionerer. Når de arbeider nært sammen, kan de hele tiden være på høyden og kanskje litt i forkant av det som skjer. Ved å tenke mer langsiktig rundt måltidet, arbeider de ikke bare for seg selv, men også for byen.

Rotterdam er en sykkelvennlig by og en grei by å gjøre seg kjent i.
Rotterdam er en sykkelvennlig by og en grei by å gjøre seg kjent i.
Tropical. Aloha Bar.
Tropical. Aloha Bar.

Smakskombinasjonene avløste hverandre. Bare ferske råvarer, som nesten alt er produsert i egen kjøkkenhage, eller i takhagen DakAkker på den andre siden av toglinjen.

Sønnen og matguru Jim de Jong er et godt eksempel på det. Han driver restauranten sin i en nedlagt togstall i hippe Hofplein. Der fikk jeg kvelden før en blomstrende smaksopplevelse – bokstavelig talt. Oppskriften var hemmelig, men menyen inneholdt en sensasjon av smaksopplevelser. Rabarbra, dill og mynte. Bringebær, sardiner, rødbeter og kronblader. Acasia-blomster, furu og ristet korn. Smakskombinasjonene avløste hverandre. Bare ferske råvarer, som nesten alt er produsert i egen kjøkkenhage, eller i takhagen DakAkker på den andre siden av toglinjen.

Vi starter opp igjen og sykler langs elva som er ferdselsåre for både fraktbåter og cruisebåter, på vei inn mot Europas største havn. Målet vårt nå er det nedlagte badelandet Tropicana.

Det falmede skiltet vaier fremdeles høyt oppe på den runde bygningen som nå står tom, etter mange års forfall. Men i sann Rotterdam-ånd kom noen entreprenører og fanget opp det som en gang hadde vært så blomstrende.

Ingen ting måtte gå til spille, og en ny æra startet da Femke Snijders tok det første skrittet og flyttet inn med sin restaurant Aloha Bar. Derfra har den vokst til å bli en populær uterestaurant med en gjennomtenkt meny og egen hage. Nå har også andre virksomheter fulgt etter.

– Jeg hadde fått nok av at penger skulle styre alt. Da jeg hadde pappaperm, begynte tankene å snurre: Hvordan kunne jeg gjøre mer for mitt barns fremtid? Jeg sa opp den godt betalte hvitsnippjobben jeg hadde og satset isteden på sopp som vi utvikler fra kaffegrut.

Det er ikke de store bedriftene som kommer til å forandre verden, det er det de små som vil gjøre, sier Mark Slegers. Han eier og driver soppfarmen Rotterswam i kjelleren på Tropicana.

Bargaten Witte de With har også bra shopping.
Bargaten Witte de With har også bra shopping.
Blomstrende opplevelser på De Jong.
Blomstrende opplevelser på De Jong.
Valerie Kuster driver kafeen Op het dak Rotterdam.
Valerie Kuster driver kafeen Op het dak Rotterdam.

– Det er en økende trend at mange vil arbeide med hendene sine igjen og ikke sitte på et kontor. De vil ha en egen kjøkkenhage og vite hvordan ting blir til. Vi arbeider for at balansen i livet skal bli bedre.

Fargeglade skilt på et ellers trist gatehjørne tiltrekker seg våre dessertsugne blikk. Her har Flowers & Sours flyttet inn. Dette er et av Rotterdams mange voksende nettverk som går inn til margen når det gjelder bærekraftig mat. Og de deler gjerne sin kunnskap om hvordan du kan produsere din egen.

– Det er en økende trend at mange vil arbeide med hendene sine igjen og ikke sitte på et kontor. De vil ha en egen kjøkkenhage og vite hvordan ting blir til. Vi arbeider for at balansen i livet skal bli bedre. Det innebærer blant annet at de ønsker en større nærhet til den maten de spiser, vite hva den er laget av, hvor den vokser og at den gjerne kan vokse i eller rett utenfor byen, forteller gründeren Maidie van den Bos.

– Folk vil gjerne møte den som dyrker maten, oppleve naturen og vite hva dyrene spiser. De vil lære seg forskjellen mellom råmelk og melk i kartong fra butikkjedene. Mer kunnskap gir mer smak, fortsetter kollega Bas de Groot, som er med i samme nettverk og som veksler mellom å være melkebonde og sommelier for å kunne dele sin livsfilosofi med andre.

Etter at jeg har fått en innføring i den store forskjellen når det gjelder råvarer, og har fått i meg den siste isen som er laget på råmelk, garnert med fioler, drar jeg videre langs rekker med moderne hus. Bare noen ganske få eldre bygninger stikker opp fra den sjarmerende by-silhuetten.

– Rotterdam ble jevnet med jorden under annen verdenskrig, og vi måtte starte fra skratch. Erfaringene fra krigens redsler har sveiset oss sammen. Det ble mange tunge år med oppbygging, men nå er det tid for å høste, forteller Laura håpefullt.

Luchtsingel. Den gule gangbroen forener mange av Rotterdams hotspots.
Luchtsingel. Den gule gangbroen forener mange av Rotterdams hotspots.
Vakkert interiør i Hotel Quartier du Port.
Vakkert interiør i Hotel Quartier du Port.

– Rotterdam er favorittbyen min i Nederland. Arkitekturen her er helt sprø, alle byggene er forskjellige. Litt som Barcelona, men likevel annerledes, på en god måte. Det er som å gå rundt i et futuristisk museum, mener Valentina.

I bydelen Laurenskwartier er det som om arkitekturen har fått leve sitt eget liv, uten begrensninger. På den ene siden møter vi en bygning formet som en penn, omkranset av kubeliknende bolighus. Midt imot står det hesteskoformede innendørsmarkedet Markthal, det siste skuddet på Rotterdams samling av kreative former.

Det buede taket er kledd med et enormt kunstverk med matingredienser rundt de små vinduene. Bygget er det første i verden som kombinerer innendørs marked med leiligheter, og arkitektene har tenkt på alt. Med en million besøkende hver måned var bilparkering den vanskeligste nøtten å knekke. Praktisk nok ble problemet løst med sykkelparkering i flere etasjer. Arkaden fyltes raskt opp med restauranter og lokal mat, det eneste du ikke finner her, er høye priser.

– Det er følelsesmessig vanskelig med høye priser, for Rotterdam er fremdeles en arbeiderby i sjel og hjerte. Byen og hva den tilbyr skal være for alle, forklarer Laura.

Bak de kubeformede husene gjemmer det seg en liten havn omkranset av kafeer. Her rusler Aaron Garra fra Haag sammen med vennene Valentina Vodopivec og Hannah Filipovic. De er fra Slovenia.

– Rotterdam er favorittbyen min i Nederland. Arkitekturen her er helt sprø, alle byggene er forskjellige. Litt som Barcelona, men likevel annerledes, på en god måte. Det er som å gå rundt i et futuristisk museum, mener Valentina.

Med en selfpinne fanger Sara Soubary seg selv og kjæresten Ghilane Rabii, samt vrimmelen bak. De har kommet hit fra Marokko.

– Rotterdam er meget moderne i forhold til Amsterdam, som jo er mer klassisk. Dessuten liker vi at det er så enkelt å reise hit.

Beina begynner å bli slitne, og jeg setter fra meg sykkelen utenfor hotellbaren. Jeg drar paralleller til både den amerikanske hovedstaden og til Berlin. Rundt meg er det et interiør med detaljer valgt med en forkjærlighet for svunne tider. Likevel er magefølelsen at Rotterdam blomstrer og ligger et hakk foran, både i arkitektur og dagligliv og når det gjelder kreative ideer. En moderne miks i stadig forandring.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!