Menu Meny

10 tips for en vellykket roadtrip i USA

En ekte roadtrip i USA er noe som står høyt på ønskelisten for mange. Vagabonds Fredrik Brändström er vår USA-ekspert. Her deler han sine beste tips!

1. Ikke stress

Den vanligste feilen er å ville se et for stort område på for kort tid. Det ser ganske greit ut på kartet å kjøre fra kyst til kyst, men du vil nok angre når det går opp for deg at du bruker mesteparten av roadtripen innestengt i en bil. Maks 2 timers bilkjøring i gjennomsnitt per dag er en god tommelfingerregel.

Selv foretrekker jeg å gjøre noen lengre kjøreturer enkelte dager og deretter la bilen stå noen dager slik at jeg får anledning til å lære et sted godt å kjenne.

2. Forhåndsbestill med måte

Løsningen er å planlegge akkurat sånn passe (se punkt 4). Det gjelder også hotell. Et godt tips er å bestille overnatting for de første nettene, og kanskje de siste før du skal reise hjem. Det er også greit å forhåndsbestille på steder du vet det kommer til bli dyrt eller fullt, som for eksempel New York og i de store nasjonalparkene.

Eller om du ønsker deg et spesielt hotell du bare bo på. Hvor mye av turen du vil bestille på forhånd, blir en smakssak, men det blir morsommere og mer fleksibelt når du ikke bestiller alt. Bestiller du via nettsider som hotels.com, kan du avbestille rommene uten at det koster noe, vel å merke om det gjøres 24 timer på forhånd.

3. Sett opp et budsjett

Lag en liste over hva du vil gjøre og se på reisen, og sett opp et budsjett som passer til reisekassen. Dette høres kanskje litt kjedelig ut, men du vil få mer ut av reisen dersom du slipper å engste deg for pengene. Og det er ikke lenger så rimelig å reise rundt i USA som det en gang var. Til og med bensin, som pleide å være latterlig billig, har gått opp i pris.

Uventede utgifter dukker alltid opp. Husk på at det koster ofte 20‒25 dollar per natt for parkering i de større byene. På enkelte hoteller får du et rom for 500 kroner natten, men 1000‒1500 kroner for et dobbeltrom er mer vanlig. Den prisbevisste tar med seg telt, for mange steder er det glimrende campingplasser, eller velger en større bil som man kan overnatte i enkelte netter. Selv foretrekker jeg å spare noen dager, for så å unne meg litt ekstra andre dager, når det gjelder overnatting, mat og aktiviteter.

4. Passe planlegging

En roadtrip er en flott mulighet for å få en pause fra den vanlige hverdagen, derfor bør du ikke planlegge for mye i detalj før du reiser. Legg inn tid for spontane pauser, omveier og utflukter. På den annen side: Det er ikke bra å ha for løse planer og bare kjøre på måfå. Da risikerer du å gå glipp av mye.

Les deg opp god tid i forveien, lag et kart i for eksempel Google, der du merker av stedene du er interessert i å besøke, og bruk kartet som en grovskisse. Vær bare forberedt på å forandre planene dersom noe morsommere eller mer interessant dukker opp.

5. GPS eller kart?

GPS er et fantastisk verktøy, særlig om du befinner deg i en større by og skal fram til en fast adresse. Da ønsker du ikke å sitte og bla i panikk i et gammelt atlas. Likevel anbefaler jeg at du tar med et vanlig kart.

Har du kun GPS, er det lett å miste orienteringen og fine småveier eller en stopp du hadde sett på et større oversiktskart. Og bruker du GPS via mobilen, er det heller ikke sikkert at du har oppkobling eller forbindelse hele tiden.

6. Velg gode reisevenner

En roadtrip betyr lange dager i bil. Da er du henvist til å være sammen med reiseselskapet ditt – du har ikke noe valg. Bakgrunnen for uoverensstemmelser kan være alt fra hvem som skal kjøre til hvilken musikk som skal spilles. Vær derfor nøye med å velge reisevenner, så slipper du en tur med mye unødvendig krangel.

Reis gjerne med noen som har like vaner og interesser som deg selv. Snakk gjerne igjennom hva dere vil gjøre og få ut av reisen. Et viktig krav er at personen du reiser sammen med, har sertifikat, slik at dere kan dele på kjøringen.

7. Pass på farten

Kjører du mye bil i USA, vil du før eller senere bli stoppet av politiet. Det hører likesom med på en skikkelig roadtrip. Selv i de mest avsidesliggende strøk er det trafikkpoliti som ser etter dem som har bly på høyrebeinet.

En politimann som vi traff i USA, fortalte at den vanligste feilen som turister gjør, er å se for mye på den vakre utsikten og ikke på speedometeret. Derfor: Se på speedometeret, så unngår du å bli fartsblind – og en fartsbot.

8. Pakk riktig

Avhengig av hvor du skal kjøre i USA og på hvilken årstid du er der: Det er en del ting som er gull verdt å ha i bilen. En kjølebag der du kan legge drikke og mat er suverent (kan kjøpes på stedet). En kaps, cowboyhatt eller noe annet hodeplagg er viktig for å beskytte seg mot solen.

Et par CD-skiver er heller ikke så dumt å ta med, for av og til er det ikke mulig å streame musikk fra telefonen gjennom bilstereoen. Og du blir fort lei av radiokanalen med kristen countrymusikk.

9. Store eller små veier?

Velger du den raskeste veien mellom to steder på GPS-en, så havner du ofte på de store motorveiene. Disse veiene har flere filer og her går det unna, men de er også kjedelige å kjøre på over lengre strekninger. Alt ser likt ut, uansett hvor i landet du befinner deg. Som oftest er det bedre å finne fram til mindre veier, for der er det også hyggelige steder å stoppe. Og er det ikke akkurat det som er vitsen med turen?

Dette sagt: Ofte tar det lang tid å kjøre småveiene, og ikke alle er like scenic. Igjen er ofte den gylne middelvei det beste – av og til vil du raskt fram, av og til vil du cruise i ro og mak, og nyte omgivelsene.

10. Bestill riktig bil

Bestill alltid bilen på nett hjemmefra. Det er billigere, dessuten får du en forsikring som du må betale ekstra for dersom du bestiller i USA. Unngå fristelsen med å oppgradere når du skal hente bilen, det er alltid rimeligst å ta den bilen du har bestilt på forhånd. De fleste amerikanske bilene er romslige og komfortable, så velger du den billigste bilen i mellomklassen, kan lite gå galt (dersom dere er to). Unngå de minste kompaktbilene. Det er ikke morsomt å kjøre en liten Nissan på motorveien og bli forbikjørt av tunge trailere på både høyre og venstre side.

Mange drømmer om å leie en kabriolet. Jeg vil ikke underslå det faktum at det er en fin følelse å suse fram langs kysten av California eller Florida i en åpen bil. Men etter et par timer med kalesjen nede føler du deg ganske utblåst. Dessuten er det ikke store bagasjeplassen bak på mange av modellene når taket er nede. Kult, men fryktelig upraktisk.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!