Menu Meny

5 kuriosa om New York

Hvorfor er taxibilene gule? Hva er den hvite røyken som kommer opp av kumlokkene? Hva gjør Albert Einsteins øyne i en bankboks? Her er svarene på det du ikke visste du ville vite om New York.

1. Hva er det som ryker?

Sannheten om dampskyene.

Det er knapt innspilt en film fra New York uten at det er minst én scene som viser den hvite røyken som stiger opp fra kumlokkene i gatene. Røyken er et varemerke for byen, i likhet med gule taxier, frihetsgudinnen og Empire State Building. Så hva er denne røyken egentlig?

Vanlig vanndamp. Selskapet Con Edison bruker damp for å varme og kjøle ned bygninger, og dampen transporteres under gatene i et system av rør, nesten 17 mil langt. Verdens lengste, faktisk.

2. Hvorfor er taxiene gule?

Og hvor mange er det av dem?

Vi nevnte det nylig. Taxiene. New Yorks kanskje sikreste symbol, selv om byen ikke er den eneste metropolen hvor de er gule. Fargen ble vedtatt i 1967 da myndighetene i byen bestemte at alle taxiene med lisens skulle males gule slik at det ble lettere å oppdage for kundene. Det var også en måte å redusere problemet med taxi som ikke hadde lisens på. Visste du at det er mer enn 13.000 gule taxier i New York? Og at det nå kan koste opptil en million dollar (!) å få en taxilisens?

3. Einsteins øyne

Besynderlig på Manhattan

Etter at Albert Einstein døde i 1955, undersøkte patalogen Thomas Harvey supergeniets hjerne, mot Einsteins vilje, og skar den opp i småbiter. Harvey beholdt noen av delene selv og sendte resten til forskningskolleger. Den historien er kjent. Mindre kjent er det at Harvey også fjernet øyeeplene og gav dem til Einsteins øyelege, Henry Abrahams. Abrahams la øynene ned i en boks med formalin og satte dem i en bankboks et sted i New York. Der hviler de, så vidt man vet, den dag i dag.

Abonnér på Vagabond fra kr 389,-
Abonnér på Vagabond fra kr 389,-

Bli abonnent på Vagabond

Den som vet mer opplever mer. Vagabond er Norges mest anerkjente reisemagasin og har skrevet om reiser i over 20 år.

Bli abonnent på Vagabond for kun kr 389,-

Vagabond kan være forskjellen på en vanlig ferie og en reise du aldri glemmer. Sofistikert og troverdig – i spennende reportasjer pirrer vi reiselysten din og tar deg med til uberørte paradis, pulserende storbyer og til de mest kjente feriedestinasjonene.I Vagabond finner du all den informasjonen du trenger for å gjøre reisen din så mye rikere og morsommere. Reiseinspirasjon og kunnskap – 7 ganger i året.

Bestill ditt abonnement her

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. En dag uten forbrytelse

Nye, trygge New York

Mandag 28. november 2012, det var dagen det ikke ble rapportert en eneste grov forbrytelse i New York. Ingen ble myrdet, skutt eller ikke engang knivstukket i en by med 8 millioner mennesker. Det har aldri skjedd før.

New York har lenge vært hyllet for sitt vellykte arbeid mot kriminalitet. 1980- og tidlig 1990- årenes lovløshet, da enkelte områder i byen var livsfarlige, er over. I 2013 skjedde det 333 mord, det laveste tallet siden 1963. Dagens New York er en av USAs tryggeste byer.

5. Hvem bor her?

Hele verden

New York ligger på østkysten av USA, men så særlig amerikansk er ikke byen. Byen er, unnskyld det litt forslitte uttrykket, en smeltedigel i megaformat. Sannsynligvis er det nettopp derfor at byens atmosfære er så behagelig. Ikke noe annet sted samles så mange nasjonaliteter, språk og spesielle livsskjebner som nettopp her. Det snakkes mer enn 800 språk i gatene, og 36 prosent av innbyggerne er født i et annet land. Denne spennvidden skaper dynamikk og toleranse – og gir veldig mye god mat å velge mellom.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!