Menu Meny

Arubas mange ansikter

På Aruba råder en befriende, smittende åpenhet. Her blandes Europa med Karibia og med Amerika – og med alt imellom. Øya med den hvite sanden byr både på varierte opplevelser: strandfester og villmarkseventyr – og yogatimer for sjelen. Bon bini – velkommen!

Hvite katamaraner glir forbi og samler dagens siste solstråler i seilene sine. Lengst ute på moloen, utenfor luksushotellet Riu, hviler sandete føtter på solvarme treplanker. Et avspent brus av stemmer høres mellom blågrønne møbler laget av drivved. Behagelig loungemusikk svinger i takt med bølgene som ruller inn mot Eagle Beach, en av de vakreste strendene i verden. – Ingen eier stranden! Den er for alle, sier Paola Ochoa, født på Aruba. Mange av vennene hennes valgte å studere i utlandet, men hun ble igjen på øya, som har fanget hennes hjerte. Paola brenner etter å vise oss sin vakre bakhage og lar oss møte sine hyggelige venner. På Aruba er det en befriende åpenhet innen det mangekulturelle samfunnet. Hele 96 nasjonaliteter lever side om side på en øy som nesten ikke har arbeidsløshet eller kriminalitet.

– Lokalbefolkningen her deler gjerne. Vi vil ha turister her. «Bon bini» betyr «velkommen» på papiamento, og til Aruba er alle virkelig det, sier hun.

Kiteren Cintia fanger Arubas konstante vinder ved Hadicurari Beach.
Kiteren Cintia fanger Arubas konstante vinder ved Hadicurari Beach.
Meterlange øgler liker også å sole seg!
Meterlange øgler liker også å sole seg!
Jentehelg. «It’s all about having fun», forklarer amerikanske Christy Taylor på et piratskip utenfor kysten av Aruba – og pusser fasaden.
Jentehelg. «It’s all about having fun», forklarer amerikanske Christy Taylor på et piratskip utenfor kysten av Aruba – og pusser fasaden.
Hest eller jeep. Hestekrefter i forskjellige former fungerer like godt når øyas mer ukjente kyststrekninger skal utforskes.
Hest eller jeep. Hestekrefter i forskjellige former fungerer like godt når øyas mer ukjente kyststrekninger skal utforskes.

Det er først og fremst amerikanere som reiser til denne nederlandske kolonien, men også briter, søramerikanere og landsmenn fra Europa kommer hit. Til tross for at den nederlandske innflytelsen fremdeles er sterk, oppleves Aruba mer som amerikansk.

Aruba er minst, men har flest turister av ABC-øyene, som de vestindiske øyene Aruba, Bonaire og Curaçao kalles. Øya lokker med et stort tilbud av hoteller, restauranter, kasinoer og shopping. Men framfor alt er øya kjent for sin hvite kyst og sitt behagelige klima.– Været behøver du ikke bekymre deg over. Aruba ligger utenfor orkanbeltet og har derfor ingen regntid. Øya er av og til omkranset av tåke, men den når sjelden fram til selve øya. Temperaturen ligger på rundt 28 grader hele året, og det eneste som skifter, er styrken og retningen på vinden, sier Paula med et overbevisende smil. Det er først og fremst amerikanere som reiser til denne nederlandske kolonien, men også briter, søramerikanere og landsmenn fra Europa kommer hit. Til tross for at den nederlandske innflytelsen fremdeles er sterk, oppleves Aruba mer som amerikansk. Det er så lett å ta seg over hit fra Miami og New York. Den kjærligheten er gjensidig, for folk på Aruba reiser også den andre veien, først og fremst til Miami. Det felles lokkemiddelet er ensbetydende med luksusshopping, rikt folkeliv, høye hoteller og kjeder som Dunkin Donuts og Starbucks. Med andre ord: det som holder til i High Rise-området i Palm Beach.

Turismen blomstrer, men det er ikke lenger skyfritt i horisonten. For hvor lenge vil øya kunne bevare sin uberørte natur?– Øya har nådd sin grense. Vi vil ikke miste den karibiske følelsen, og derfor må vi vokse med kvalitet og ikke med kvantitet. Aruba har strenge regler for nybygg og satser hardt på sol- og vindkraft, forteller Freddie Vargas, som er regjeringens ingeniør- og bærekraftrådgiver.

Slukk tørsten med en Balashi Cocktail – prisbelønnet vann rett fra kranen.
Slukk tørsten med en Balashi Cocktail – prisbelønnet vann rett fra kranen.
Det er mye å glede seg over på Aruba. 28 grader hver dag, hele året, for eksempel.
Det er mye å glede seg over på Aruba. 28 grader hver dag, hele året, for eksempel.
Carubbian Festival fyller arbeiderbyen San Nicolas' gater med festivalstemning – hver torsdag.
Carubbian Festival fyller arbeiderbyen San Nicolas' gater med festivalstemning – hver torsdag.
Forfriskende mangolimonade hos The West Deck.
Forfriskende mangolimonade hos The West Deck.
Hos Zeerover serveres det fersk fisk i plastkurv av herlige lokale karer.
Hos Zeerover serveres det fersk fisk i plastkurv av herlige lokale karer.

I 1960-årene blomstret oljeraffineriet, og faglært arbeidskraft ble fløyet inn fra nær og fjern. De dannet nye små samfunn.– Oljen startet trenden med mange nasjonaliteter, en trend som turismen har videreført. Hver vellykket immigrasjon har ført nye mennesker, nye språk og tradisjoner til øya vår.

Vi møtes på det lokale stamstedet Old Fisherman i hovedstaden Oranjestad for å snakke om Arubas miljøsatsing. Siden 2009 driver øya en ambisiøs grønn politikk. Man går etter hvert bort fra oljeavhengighet og mot et mer bærekraftig samfunn. Målet er at man i 2020 helt og holdent kun skal bruke fornybare energikilder. Om det går ifølge planen, blir Aruba det første landet i verden som blir helt CO2-nøytralt.– Vi satser på grønn energi, og det skal lede oss inn i fremtiden. På den måten vil vi også bli et godt forbilde for andre land i Karibia, sier Vargas ivrig.

Utenfor restauranten kjører en trikk full av cruiseturister. De sluses fra sine luksusskip i Oranjestad og inn til shoppingsentrene. Disse turistene drar sjelden ut til Arubas hvite strender. Det kan føles rart, men øya har mer å tilby enn silkemyk sand og blågrønt vann.For et halv år siden forlot Karen Schep Nederland for å skape seg et annerledes liv i Karibia sammen med familien sin. Langs en av byens hyggeligste gater, med hus malt i rosa og turkis, ligger arbeidsplassen hennes, frokost- og lunsjrestauranten De Suikertuin. Søtt, svalt og med en liten grønn bakhage.– I Oranjestad er det så mye å oppleve at jeg ikke rekker å ta meg ut til stranden. Musikk, dansekvelder og en spennende atmosfære, forklarer hun mens hun serverer fruktsalat og ferske croissanter.

Jeg drar videre mot den sørlige delens mer anonyme områder. Her går geiter og esler løse, og det ligger stengte butikker på hver side av veien. Det er bare tre mil mellom øyas ytterkanter, men på denne korte strekningen kan du se tydelige forskjeller i velstanden. – Økonomien går ikke så godt her nede. De fleste turistene blir i Palm Beach, men reisen ned hit er absolutt verdt turen, sier sjåføren, Ernst E. Geil, som selv vokste opp her. Som en gjemt skatt venter Baby Beach med sin hesteskoformede og langgrunne lagune. Barn leker fritt i strandkanten, venner treffes halvveis ute i sjøen, og lukten av nygrillet mat leder deg forførerisk mot strandens eneste restaurant, Big Mama.I bakgrunnen ses en uventet silhuett av store, tause skorsteiner. I 1960-årene blomstret oljeraffineriet, og faglært arbeidskraft ble fløyet inn fra nær og fjern. De dannet nye små samfunn. – Oljen startet trenden med mange nasjonaliteter, en trend som turismen har videreført. Hver vellykket immigrasjon har ført nye mennesker, nye språk og tradisjoner til øya vår. Til sammen har vi skapt en vennlig stemning som gjør Aruba til et herlig sted å både leve og besøke, forteller han med stolthet.Ernest peker ut en rusten Esso-klokke som fremdeles står igjen der det en gang har ligget en bensinstasjon. For han er den et minne fra en tid med velstrøkne kjoler og flotte amerikanske biler som fylte bensin før barndommens søndagsutflukter. I dag fungerer raffineriet mest som havn for oljetankere, og det gamle arbeiderområdet er borte. – Da virksomheten ble lagt ned på midten av 1980-tallet, måtte arbeiderne pendle til jobber i Midtøsten, men nå er de fleste tilbake med familiene sine og jobber innen turismen. Regjeringen prøver å løfte området ved å legge en ny hovedvei hit og forbedre kollektivtilbudet mellom nord og sør. Forhåpentligvis lokker det etter hvert også både hoteller og turister hit, sier han.

Både partysugne amerikanere og store soulnavn lokkes av Soul Beach Festivals hete rytmer.
Både partysugne amerikanere og store soulnavn lokkes av Soul Beach Festivals hete rytmer.
Utflukt med Landrover langs kysten kan anbefales!
Utflukt med Landrover langs kysten kan anbefales!
I fjor gjestet Ashanti Soul Beach Festival. Neste år er det tid for nye, heite partykvelder.
I fjor gjestet Ashanti Soul Beach Festival. Neste år er det tid for nye, heite partykvelder.

Da vi kommer tilbake til Mooma Beach, har den årlige musikkfestivalen Soul Beach Festival tatt over stranden. Det er beachparty på amerikansk måte. Musikken hyler ut av den primitive dj-racken, og rumper beveger seg forførerisk og usjenert.

Etter noen dager langs kysten begynner savnet etter skog å gjøre seg gjeldende hos en nordboer. For den som orker å forlate fluktstolen, venter en spennende, om enn tørrlagt, villmark å utforske. – Det er ekstremt tørt i år, og man kan tro at alt er dødt, men det holder med litt regn for at det skal bli grønt igjen, forklarer parkvakten Julio Beaujon, som har arbeidet med Arubas skog- og dyreliv i over 40 år. Nasjonalparken Arikok dekker en femtedel av Aruba. Hit kommer både turister og fastboende. Her kan man billig og enkelt slå opp telt og bruke noen dager i det varierte økosystemet. Kalksteinplatåets avrundede silhuetter gir en vakker utsikt over kaktus som strekker sine lange bedende armer mot skyene. Det knitrer under sandalene mens vi går langs røde stier som sikksakker seg mellom knudrete greiner og medisinske vekster. – Ikke rør den der! Det er en poison ivy. Den brenner som et helvete, men motgiften vokser helt inntil. Mange av vekstene her har vært brukt i gammel folkemedisin. Her finnes alt fra legende aloe vera til abort-te, forteller han. I skyggen mellom to klipper leder flaggermus blikket vårt mot rustrøde malerier. I tillegg til en rik flora og et variert dyreliv er det også spor av Arubas første innbyggere, arawakindianerne, som kom hit fra Venezuela på 1000-tallet. Her bodde de helt til europeerne oppdaget øya i 1499. Men så brytes trolldommen om svunne tider og eventyr: utenfor kommer nok en gruppe turister. – Dette er en liten øy, så det spiller ingen rolle hvor man er: lyden av et fly kan høres overalt, ler Julio.

Da vi kommer tilbake til Mooma Beach, har den årlige musikkfestivalen Soul Beach Festival tatt over stranden. Det er beachparty på amerikansk måte. Musikken hyler ut av den primitive dj-racken, og rumper beveger seg forførerisk og usjenert. Eldre og yngre, par og single, arubanere og gjestene deres. Oppdresset med glitrende smykker, stråhatter og vakre saronger. Kveldsmakeup, oljete bryst og merkeshorts. – It’s all about having fun! roper Christy Taylor, som har reist fra New York for å tilbringe en luksushelg sammen med to venninner og har havnet midt i Karibias soulhyllest nummer én.Utallige glass av den fargerike tropiske drinken Aruba Ariba forlater baren, og sigarlukten ligger tett over området. Kubanske sigarer er ikke tillatt i USA, men her dampes det fritt på store eksemplarer. I kveld flyttes festen til festivalens konsertarena med store navn som Kenny «Baby Face» Edmonds og Ashanti. Jubel fra et gallakledd, hylende middelalderpublikum og med mange fester etter konserten. I morgen står Aruba igjen klar til å ta hånd om sine nye venner. Uansett hvem du er og hvor du kommer fra.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!