Og jeg som trodde timingen var riktig. Ryktene sa at Borough ville være «rolig og avslappet» på en torsdag formiddag, men som jeg fort oppdaget, er disse relative begreper når man snakker om Londons mest berømte matmarked.
– Du må alltid regne med kaos her, roper ostehandler Martin Lewis over disken ved Une Normandie a Londres. «Bare vær glad for at det ikke er helg!
– Hvordan da?
Han ler og roper noe om 1945, men stemmen drukner fort i summingen rundt oss; pakkepapiret knitrer, gryter syder og slakterkniver hamrer gjennom kjøtt og bein.
Det brede utvalget, sammen med kvaliteten, historikken og stemningen gjorde at Borough ble kåret til Londons beste marked i 2014. Men strengt tatt trengte det ikke anerkjennelsen. Denne flekken har allerede vært på kartet i 1000 år.
I likhet med de over 100 andre butikkene ved Borough Market er Une Normandie a Londres liten, spesialisert og nokså dyr. To ansatte, masser av eksklusiv spekemat, et berg av franske oster og knapt rom til å snu seg.
– Den samlede kompetansen på dette markedet er utrolig, fortsetter Martin litt senere, når trafikken omsider har roet seg noen hakk. – Du er nødt til å kjenne produktene dine svært godt for å ha livets rett her.
Variasjonene av forretninger matches bare av kundene som handler her: fra sørafrikansk sitrusfrukt til kortreist storfe, sjømat, vilt, oljer og selvfølgelig – ferske varmretter fra alle verdenshjørner. Det brede utvalget, sammen med kvaliteten, historikken og stemningen gjorde at Borough ble kåret til Londons beste marked i 2014. Men strengt tatt trengte det ikke anerkjennelsen. Denne flekken har allerede vært på kartet i 1000 år, særlig den siste tiden som en av byens beste kilder til ferskmat og delikatesser. Hva får så akkurat dette markedet til å skille seg ut fra røkla i en storby – så internasjonal og rik på matkultur som London?
– Presentasjonen, sier Martin. – Få andre steder er estetikken og kvaliteten på maten viktigere. En handletur hit skal alltid være en fest for øyet.
Kundestrømmen hos Une Normandie a Londres har endelig roet seg ? til bare en liten, tysk familie er igjen. I likhet med mange andre turister har de kommet primært for å titte, ikke kjøpe, og etter fire smaksprøver og noen kjappe klikk med kameraet forsvinner de igjen nedover radene.
– Vi får mange sånne, sier Martin og trekker på skuldrene. – Flere og flere hvert år.
– Er det et problem?
Man tar det med godt humør. Mat er tross alt kunst for oss, og i likhet med de beste galleriene vil folk komme langveisfra for å se på. Det er uansett filosofien som teller her.
Denne filosofien, ifølge foreningen for Boroughs handelsmenn, er mer som et «etos». Ord som «unik», «dedikasjon», «kompetanse» og «kjerneverdier», går igjen.
– Et ideelt sted for alle som bryr seg om kvaliteten og opprinnelsen på maten de spiser, står det skrevet på markedets nettsider. – Kokker, restauranteiere, lidenskapelige amatører og alle andre som elsker å drikke og spise.
På grunn av både prisnivå og presentasjon omtales Borough Market som regel på en av to måter: enten som en fanebærer for kortreiste råvarer og matkultur, eller som det verste eksempelet på kulinarisk snobberi.
– Kanskje det, sier Colin Aubrey og rekker meg en nygrillet chorizo med perleløk og koriander-salsa. – Men så lenge smaken er riktig, spiller det vel egentlig ingen rolle.
Pølsene de selger her hos The Guildable Manor, er kanskje snobbete – rundt 60 kroner per stykk – men så er de også en opplevelse du kommer til å huske for resten av livet. Helt sant.
Boder som denne, representerer et historisk skifte i kulturen ved Borough Market: fra råvarer som fisk, fugl, kjøtt og grønnsaker til mer «turistvennlige» løsninger. Varm-mat, ferskpresset juice og små gavepakker som passer i carry-on-kofferten.
– Det spørs tross alt hvor mye en turist har bruk for ferske kamskjell eller filet av vannbøffel», sier Colin. – Man blir dermed avhengig av å tiltrekke det øverste sjiktet av Londons matelskere.
Var det noen gang en stereotypi at britene hang bak resten av Europa i matveien, vil ett besøk til Borough Market fort bekrefte at tidene har endret seg. Så kan det kanskje falle inn under de mer snobbete sjiktene av matkulturen.
Jeg kjøper en rådyr, lokalprodusert eplesider og setter meg ved Southwark-katedralen – nærmeste nabobygning til Borough Market. Mange som besøker markedet vil ende opp her før eller siden, om bare for en etterlengtet pause fra støyen og mengdene. Det er skulder ved skulder: løstsittende samtaler, klinende par, småbarn ruset på sukkerspinn og hjemmelagde karameller. Ikke langt unna kan vi høre togene legge seg sakte inn mot London Bridge Station.
Lett i hodet fortsetter jeg vandringen, lar sansene lede veien gjennom mylderet. Ferske harer henger fra takbjelker, rødkinnete fiskehandlere roper ut dagens fangst, grønnsaker arrangeres som i et renessansemaleri, og lukten av nyskårede vintertrøfler driver gjennom luften. Denne skjønnheten er et toegget sverd for Borough. Sånt blir det nemlig pene bilder av, og bilder koster ikke en krone.
– Vi er jo blitt et av byens mest populære turistmål, sier Martin, – og man føler seg til tider litt på utstilling. Men det er uansett verdt det. Vil du jobbe med mat, er dette et av de mest spennende stedene i verden.
Var det noen gang en stereotypi at britene hang bak resten av Europa i matveien, vil ett besøk til Borough Market fort bekrefte at tidene har endret seg. Så kan det kanskje falle inn under de mer snobbete sjiktene av matkulturen. Men kanskje, som Colin Aubrey sier, er det egentlig ikke noe i veien med snobberi? Så lenge smaken er riktig.
Faktaboks: Borough Market, London
– Londons mest berømte matmarked
– Åpningstider: Mandag til tirsdag (kun lunsjservering) 10.00?17.00. Onsdag til torsdag (fullt marked) 10.00?17.00. Fredager (fullt marked) 10.00?18.00. Lørdag (fullt marked) 08.00–17.00.
– For den «roligste» opplevelsen, besøk markedet på ukedager.
– Les mer om arrangementer, butikker og råvarer på boroughmarket.org.uk
Reisen dit: Reisen fra Norge til London er billig og enkel året rundt, med direkteforbindelser fra landets største byer. Flyselskaper inkluderer Norwegian, SAS og British Airways.