Menu Meny

London: På landet i London

Eksos, kø, shoppingsentre, museer, dobbeltdekkere. Men vent. Er ikke det en sau?

‒ Dette syns du er gøy, gjør du ikke? Besøk og greier?
Nick Golson småprater til sauen Simba. Hun breker tilbake og lar oss smette inn treporten. ‒ Simba er kjempesosial og veldig godlynnet. Hun passer ypperlig sammen med Boxer, Dalai og Lucy. Han peker på tre lamaer på andre siden av beitet.
‒ De kan være litt ... skeptiske ... til tider. Men Simba tar det kult, sier Nick.

Kontorrotte Han har vært gårdssjef siden 2012. I mange år jobbet han i en av finansbygningene på andre siden av jordet. ‒ Det var morsomt de første årene, forteller han. ‒ En helt annen verden. Jeg fikk eget kontor, egen sekretær, fløy på førsteklasse ... Men så ble jeg lei.
Nick ville ut. Etter nytt bachelorstudium i arkeologi, noen år gravende langs øde strender i Karibia og en påfølgende mastergrad i gårdsbruk, havnet han som frivillig deltidsarbeider på Mudchute City Farm.
Den første gangen de tilbød ham jobben som gårdssjef, sa han blankt nei. ‒ For å være helt ærlig, jeg hadde ikke spesielt lyst. Det var dårlig betalt og mye jobb. Den tredje gangen var det vanskeligere for han. ‒ Jeg ville gjerne hjelpe. Dessuten hadde jeg ingen fast jobb. Og så var det jo forlokkende, sier han og slenger armene ut mot de grønne slettene foran oss.

Det kommer stadig nye dyr på gården, og alle må merkes før de slipper inn. - Det er alltid like spennende. Jeg vil at de skal ha det bra og føle seg hjemme, sier Nick.
Det kommer stadig nye dyr på gården, og alle må merkes før de slipper inn. - Det er alltid like spennende. Jeg vil at de skal ha det bra og føle seg hjemme, sier Nick.
Dyrene på Mudchute City Farm har mye plass å boltre seg på. Gården er åpen for alle døgnet rundt, men de fleste dyrene tas inn klokken fire.
Dyrene på Mudchute City Farm har mye plass å boltre seg på. Gården er åpen for alle døgnet rundt, men de fleste dyrene tas inn klokken fire.

Martine Jonsrud

I dag er Mudchute Europas største bybondegård, og har flere hundre besøkende hver uke. Hit kommer lokale barnefamilier, turister, arbeidsledige og rike finansnaboer. ‒ Det er viktig for oss å tilby noe for alle, sier Nick.

Lokale krefter For mange londonere er Mudchute City Farm det nærmeste de kommer dyr og gårdsliv. Her kan de boltre seg på 34 000 kvadratmeter med åpent landskap, griser, kuer, hester, høns, esler, kaniner, alpakkaer, sauer, lamaer og hjemmelaget gårdsmat.
Helt siden lokale protester sendte Margaret Thatchers utviklingsplaner i revers på 1970-tallet, har Mudchute vært et viktig symbol på londoneres kamp for offentlige grøntområder. Da Mudchute City Farm ble etablert i 1979, var det først og fremst lokale krefter som stod bak.
I dag er Mudchute Europas største bybondegård, og har flere hundre besøkende hver uke. Hit kommer lokale barnefamilier, turister, arbeidsledige og rike finansnaboer. ‒ Det er viktig for oss å tilby noe for alle, sier Nick. Selv om gården får lite støtte og ofte må snu på krona, er de nøye med å holde prisene nede. ‒ Inngangen er gratis, og en kaffe hos oss skal ikke koste skjorta, understreker han.

Bydyr Nick venter seks nye kuer og to griser i løpet av dagen. Vi har tatt turen til kontoret hans bak stallen, der åtte gule øremerker ligger pent ved siden av hverandre på pulten. Bak oss slapper huskaninen av i buret sitt. ‒ Hun er syk, sier Nick. ‒ Kommer seg liksom aldri. Ellers hadde hun jo ikke ligget her. Det hadde du vel ikke? Han klapper på buret og snur seg mot meg. ‒ Ja, disse er klare til bruk, altså, det er bare å vente på lastebilen som kommer i to-tida.
Det er ikke hvilketsomhelst dyr som kan flytte inn på Mudchute. Siden gården ligger midt i London sentrum, er det en del ting å ta hensyn til. Det er mye lyder og mange mennesker. ‒ Dyrene må være vant til litt støy rundt seg, sier han, og forteller at de ofte bytter dyr innad i byen. Det finnes flere bybondegårder i London, og miljøet er lite. ‒ Hvis noen av oss trenger å bli kvitt noen høner, så vet vi hvor vi skal gå!
Når nye dyr er på vei til gården, må de andre dyrene forberedes på at de får besøk. ‒ Det er viktig å introdusere nye dyr til hverandre på en varsom måte, forteller han. Det kan være vanskelig å ha dem under samme tak de første dagene. De trenger tid til å bli kjent og etablere et nytt hierarki.

Martine Jonsrud

Siden Canary Wharf, Londons største finansområde, ligger bare noen steinkast bortenfor gården, er det mange bedrifter som legger den årlige frivillige innsatsen til Mudchute. ‒ Disse korporative selskapene er veldig ivrige etter å bli oppfattet som etiske samarbeidspartnere. Og de får ting gjort!

Helt kaos Ofte synes han menneskene er vanskeligere å organisere enn dyra. Han er kontaktperson for alle som arbeider på gården, både frivillige og faste ansatte. På det meste har de hatt åtti frivillige på én dag. ‒ Det er jo helt kaos, sier Nick. ‒ Noen ganger tar det mer tid å organisere alle sammen enn om jeg hadde gjort jobben selv.
Han understreker likevel at de ikke hadde klart seg uten. ‒ Ser du det huset der nede? For eslene? Det ble nylig bygd av en gruppe fra Time Warner, forteller han.
Siden Canary Wharf, Londons største finansområde, ligger bare noen steinkast bortenfor gården, er det mange bedrifter som legger den årlige frivillige innsatsen til Mudchute. ‒ Disse korporative selskapene er veldig ivrige etter å bli oppfattet som etiske samarbeidspartnere. Og de får ting gjort!
Mudchute tar også imot enkeltmennesker som har muligheten til å komme enten i ukedagene eller helgene. Dessuten har de avtaler med bydelens sosialkontor, slik at arbeidsledige, mennesker med psykiske problemer og rusavhengige på bedringens vei kan få en hyggelig og sosial arbeidsdag.

‒ Is that bacon!? I tillegg til å drive egen barnehage, tilbyr Mudchute omvisning for skoleklasser, bursdagsselskap og andre barnegrupper. Hver gang blir Nick minnet på hvor lite londonbarn ofte vet om dyr, planter og naturliv. Han viser dem rundt på gården, og spør dem hva de kan om de forskjellige dyrene og maten de selv spiser.
‒ Jeg pleier å spørre hvor bacon kommer fra, for eksempel, sier han. ‒ Det er sjelden noen som vet det. Når jeg forteller dem at bacon kommer fra grisen, blir de helt forbauset. ‒ Is that bacon!?
‒ Men det er jo ikke deres feil, sier han. ‒ De er ekte bysbarn, og lever langt fra naturen i hverdagen. Han synes Mudchute gjør en viktig opplysningsjobb. ‒ Det er klart barna må vite at bacon kommer fra grisen og at egget kommer fra høna. De lærer slike ting på skolen, men når de ser det i virkeligheten, som her hos oss, blir det enklere å ta det innover seg, tror Nick.

Nick Golson byttet ut skjorte og slips med sixpence og gummistøvler. - Jeg vill ikke hatt det annerledes. Det er her på gården jeg hører til, sier han.
Nick Golson byttet ut skjorte og slips med sixpence og gummistøvler. - Jeg vill ikke hatt det annerledes. Det er her på gården jeg hører til, sier han.
Hvis du kunne tenke deg en time på hesteryggen, så er Mudchute stedet for deg. Husk å ringe gården på forhånd for å forsikre deg om at det er plass den dagen du ønsker å komme.
Hvis du kunne tenke deg en time på hesteryggen, så er Mudchute stedet for deg. Husk å ringe gården på forhånd for å forsikre deg om at det er plass den dagen du ønsker å komme.

Martine Jonsrud

Ved siden av barnebursdager, kafévirksomhet og gårdstilbud for frivillige, leier de ut gården til filminnspillinger for å spe på inntekten. ‒ Vi tar rundt 1000 pund om dagen. Det er ikke så mange steder som dette, vet du, i London, uten biler, uten lyktestolper ...

Traktordrøm Klokken nærmer seg tolv. Nick har timeplanen full før de nye dyrene kommer. Han skal ut og se til eslene, sjekke at alt går bra ved utbyggingen av froskedammen, organisere juletresalg og legge til rette de nye grisebingene. Når dagene er fulle og mye skal ordnes, skulle han ønske at han hadde bedre utstyr.
‒ Vi er som bønder fra middelalderen, sier han. ‒ Vi har ikke engang traktor! Det er vanskelige tider for bybondegårdene, og selv om Cameron-regjeringen har en finger med i spillet, vil ikke Nick legge hele ansvaret på dem. ‒ Det er generelt økonomisk nedgang i Storbritannia, dessverre. Det er rett og slett ikke nok penger.
Heldigvis har han et kreativt innsamlingsteam. ‒ Vi gjør mye morsomt, sier han. Ved siden av barnebursdager, kafévirksomhet og gårdstilbud for frivillige, leier de ut gården til filminnspillinger for å spe på inntekten. ‒ Vi tar rundt 1000 pund om dagen. Det er ikke så mange steder som dette, vet du, i London, uten biler, uten lyktestolper ... Det ser jo ut som om man er langt ute på landet! Etterspørselen er stor, og både BMW og Viagra har spilt inn reklamefilmene sine på gårdstunet. ‒ Vi tar det vi får, ler Nick.

Stinker ‒ Vet du hvem som har ansvaret for alle pallene utenfor? En dame i sorte gummistøvler og rutete skjorte har dukket opp i døråpningen. Nick utveksler noen ord, og setter seg tilbake i stolen. Selv om dagene går i ett, har han aldri angret på at han tok gårdssjefjobben.
‒ Om sommeren er det fullpakket her, altfor mange rett og slett, sier han, men ikke engang da skulle han ønske at han var et annet sted. ‒ Det er ekstra stas å se hvor gøy barna synes det er. Jeg pleier å ta med meg Simba ned til stallen når det er fint vær. Hun syns det er gøy å gå i bånd. Jeg tror hun er litt forvirret, hun er jo tross alt en sau og ikke en hund. Han ler.
Hver dag tar han t-banen hjemover. Rundt ham står de gamle finanskollegene fra Canary Wharf. ‒ Jeg stinker. De tror sikkert at jeg ikke har noe sted å bo ... Men jeg elsker det. Jeg tenker ofte på at de har sittet inne hele dagen. Hjelpes. Jeg er sjeleglad for at jeg får være ute, avslutter han.

FAKTABOKSER

Mudchute City Farm
Mudchute City Farm er et gratis gårdstilbud for travle londonere og turister som ønsker en pust i bakken. Bybondegården drives i samarbeid med bydelen Tower Hamlets, og huser både sauer, griser, frosker, kaniner, alpakkaer, lamaer, hester esler og høner med mer. Mudchute er Europas største bybondegård på 34 000 kvadratmeter. Det koster ingenting å besøke bybondegården, og du kan fint ta med egen mat hvis du skulle ønske det. Du kan også kjøpe mat og drikke i kafeen. Mudchute tilbyr egne ridetimer for rundt 300 kroner timen.

Reisen dit
Mudchute ligger på Isle of Dogs, nord for Greenwich. Du kan gå undervannstunnelen under Themsen fra Greenwich, som tar cirka 20 minutter, eller hoppe på et DLR-tog og gå av på Mudchute Station. DLR-togene er lett tilgjengelige fra byens mange t-bane-linjer. Fra Oxford Circus tar det deg cirka en halvtime til Mudchute City Farm.

Bybondegårder i London
Mudchute er ikke den eneste bybondegården i London. Det finnes bybondegårder over hele byen som varierer i størrelse og tilbud. Ta for eksempel turen til:
Hackney City Farm
– en liten, hipp bybondegård rett nedenfor det populære matmarkedet Broadway Market. De har også egen kafé, og tilbyr blant annet yogatimer. http://hackneycityfarm.co.uk
Kentish Town City Farm
– den første bybondegården som dukket opp i London på 1970-tallet, er fortsatt i. Du finner den en T-banestopp eller en liten gåtur unna Camden. http://ktcityfarm.org.uk
Stepney City Farm
– en sjarmerende bybondegård i Øst-London som har et eget kunstsenter. Her har du muligheten til å leke både keramiker og smed, helt gratis. http://stepneycityfarm.org
Hounslow Urban Farm
– en stor, fin bybondegård i Vest-London som tilbyr spennende arrangementer som griseres og ugletitting. Denne bybondegården har en inngangspris på rundt 60 norske kroner. http://hounslowurbanfarm.co.uk
Surrey Docks Farm
– flott beliggenhet langs havna ved Themsen i Sør-London, med fokus på utdanning og gårdsbrukskurs. http://www.surreydocksfarm.org.uk
Freightliners City Farm
– hyggelig bybondegård i koselige Islington, som dessverre sliter med å holde dørene åpne på grunn av økonomiske kutt. http://www.freightlinersfarm.org.uk
Belmont's Children's Farm
– en bybondegård i Nord-London med morsomme aktiviteter på programmet, som for eksempel traktorturer og egne kosetimer for barn og dyr. http://www.belmontfarm.co.uk
Deen City Farm
– mellomstor bybondegård i Sør-London som tilbyr ridetimer og gårdsguide. http://www.deencityfarm.co.uk

Du kan lese mer om Londons bybondegårder på: http://www.farmgarden.org.uk/farms-gardens/your-region/london

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!