Menu Meny

Vagabonds store guide til Berlin

En by i stadig forandring, som har utvisket alle skiller mellom øst og vest.

MITTE

Mitte har alt fra Museumsøya til boutiquehoteller ‒ og har forvandlet Spree-elven til deilige strandsoner og badeplasser. Det bygges stadig nytt; Berlin er neppe den samme byen du besøkte for et par år siden, og det merkes særlig i byens mest sentrale bydel. Ikke bare er det moderne nytt som dukker opp, nå er også det bombede palasset gjenoppbygd, stein for stein. Bydelen er fylt med småbutikker og handlegater og et mylder av uteserveringer og særdeles gode restauranter.  

Pergamon: Das Panorama

Ta et skritt tilbake i tid, helt tilbake til år 129 f.Kr., i dette storstilte 360° panorama av oldtidsbyen Pergamon. Forestill deg hvordan byen og livet så ut på keiser Hadrians tid. Utstillingen er en samling bevarte skulpturer fra Pergamon-museet og visuelle effekter av Yadegar Asisi, etter mange års arkeologisk og arkitektonisk forskning for å gjenskape en mest mulig riktig og en særdeles spennende måte å presentere historie på med moderne effekter.  

Pergamon-museet er dessverre stengt for oppussing helt frem til 2025, men det skjer mye på «museumsøya» i Mitte. Hele fem museer i verdensklasse har gjort Museumsinsel til en del av UNESCOs verdensarvliste. Inngang €19. Am Kupfergraben 2. shop.smb.museum 

Pergamon: Das Panorama Utstilling.

Holzmarkt

Kunstnerisk frisone
Berlin har vært flink til å utnytte byens vannåre. Flere strekninger av Spree er renset, omgjort til bassenger for en dukkert. Sandstrender, og ikke minst serveringsbrygger, er å oppdage i hopetall. Holzmarkt er et festlig kooperativ som startet med kun noen få treskjul, og etter hvert som de lokale plantet både trær og grønnsakshager, har dette i dag blitt et kunstnerisk fristed fylt med restauranter og barer. Fra technohall til trampoliner og graffiti, men fortvil ikke, restauranten Katerschmaus er langt fra techno og disco, en fredelig urban oase rett ved vannkanten med fristende østers på menyen. 
Holzmarktstraße 25. katerschmaus.de

Clärchens Ballhaus

20-tallets glade takter
En institusjon. En Biergarten på lune sommerkvelder, og innendørs venter en fryd for øyet og danseglade føtter. Middagen serveres blant tangodansende gjester, her er det også mulig å melde seg på kurs i vals, salsa og disco. Dekoren er noe slitt, men har tålt tidens tann som ærverdig underholdningssted helt siden 1920-tallet. I andre etasje finner du speilsalen med barokkdetaljer og krystallkroner. Ikke ukjent for turister, men likevel en klassiker også blant berlinerne, som gjerne tar seg en dans her. 
Auguststraße 24. ballhaus.de

Holzmarkt.
Clärchens Ballhaus.

District Môt

Street food à la Saigon
I triangelen mellom Rosenthaler Straße og Mulack/Stein Straße står det et kaos av røde og blå plaststoler under parasoller med ølreklame. En smakebit av det gamle Saigon, med vietnamesiske dufter som sprer seg utover gatene i Mitte. Gỏi đu đủ tôm til å starte, en knallsterk grønn papayasalat med tørkede reker, etterfulgt av en klassisk pho tái, nudelsuppe med medium-rå biff. Folksomt og god stemning, først og fremst for kvaliteten på måltidet. 
Rosenthaler Straße 62. districtmot.com

District Môt.

Yafo

Hummus og kanari
Populær nabolagsrestaurant der Tel Aviv møter Berlin. Hummustallerken er den evige klassiker, prøv også grillet blomkål, tahinisalat, syltede grønnsaker, sammen med en israelsk Cabernet Sauvignon. Det henger memorabilia fra taket, planter kryper oppover veggene, interiøret er en blanding av barokkinspirerte sofaer og en tiki-bar, men det fungerer særdeles godt sammen med lystige gjester. Pass på å bestille bord, her er det stappfullt hele uka. 
Gormannstraße 17B. Yafoberlin.com

Yafo.

House of Small Wonder

Lunsj mellom grønne planter
Planter og møbler av drivved gir en hyggelig atmosfære. Japanskinspirert kjøkken, grapefruktmimosa og hjemmebakt brød, helt perfekt til lunsj. 
Johannisstraße 20. houseofsmallwonder.de

House of Small Wonder.
House of Small Wonder.

The Circus

Hotell og hostel midt i Mitte
Et lekkert (og rimelig) designhotell midt i kreative Mitte som speiler nabolaget med sine unike butikker, gallerier og livlige barer og restauranter – og nærheten til U-bahn gjør det til et ypperlig sted for å utforske resten av byen. For dem som ønsker billigere overnatting, har hotellet også et tilstøtende hostel på tvers av krysset i Rosenthaler Straße i samme gode stil, og for dem som vil bo mer privat, har de også leiligheter til leie. 
Det er lagt vekt på det sosiale aspektet ved å reise, fellesarealer med gode lenestoler, arbeidsplasser og en bar. De brygger også sitt eget øl!
Hotellrom fra €89 per natt / hostel fra €19 per natt. Rosenthaler Straße 1. circus-berlin.de

The Circus.

TIPS

Kjøp et WelcomeCard for enkelt å kunne komme deg til/fra flyplassen og reise kollektivt i byen. Berlin har et effektivt kollektivsystem med t-bane, lokaltog og busser. 
3-dagerskort fra €29. berlin-welcomecard.de

CHARLOTTENBURG / SCHÖNEBERG

Bydeler fylt med butikker og severdigheter. Kantstraße er et «Lille-Asia» fylt med gode asiatiske restauranter. En mengde hoteller holder til her, og det kjente KaDeWe-kjøpesenteret er pusset opp og presenterer nå en lekker delikatesseavdeling i toppetasjen.

Temporary Bauhaus-Archiv

Bauhaus feirer 100 år  
I anledning av 100-årsjubileet for Walter Gropius opprettet Bauhaus-bevegelsen i Weimar et Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung etter en real ansiktsløftning. Det forventes å stå ferdig først i 2022 ‒ med hele 4200 kvadratmeter som tar for seg Bauhaus’ historie. I dag kan du besøke det midlertidige museet som er flyttet til Knesebeckstrasse 1-2 i Charlottenburg, med utstillinger og gavebutikk fylt med design og kunst inspirert av denne kunst- og arkitekturstilen. bauhaus.de

Bauhaus Museum.

Manufactum

Bærekraftig shopping
En butikk fylt av kjøkkenutstyr, klær, fyllepenner og såper, alle nøye håndplukket for sin gode kvalitet. Det meste er laget av naturlige materialer som glass, tre og lær, slik at de kan repareres og dermed vare lenger, et viktig prinsipp i vårt «bruk og kast»-samfunn. 
Hardenbergstraße 4-5. manufactum.com

Bikini Berlin

Kreativt kjøpesenter
Fra en japansk porselensforretning til kunstutstillinger. Et annerledes kjøpesenter midt i Charlottenburg med unike interiør- og designbutikker, kaffebarer og pop-up shops ‒ og klesbutikker fra kjente merker som Samsøe & Samsøe, til vintagebutikker som også fungerer som et kostymestudio. Mathallen Kantini har et ypperlig utvalg av matboder, fra poké til injera. Ta med deg maten til takterrassen, som er en rolig park med utsikt mot Berlin Zoo. 
Budapester Straße 38-50. bikiniberlin.de

Bikini Berlin.
Bikini Berlin.

Urban Nation Museum for Urban Contemporary Art

Innendørs gatekunst
Allerede før du ankommer Urban Nation, er gatene og husveggene fylt med fascinerende gatemalerier. Utstillingen er kurert av Yasha Young og preges av å etablere gatekunst som en sosial arkitektur, å samle mennesker på tvers av kulturer og nabolag gjennom uttrykk i en form som tidligere har vært koblet til vandalisme. Et museum fylt av farger og tankevekkende verk. 
Bülowstraße 7. urban-nation.com

Urban Nation Museum.
Urban Nation Museum.

Panama restaurant

Tyskland møter verden
Navnet skal få oss til å tro at matkartet er hentet fra karibiske strøk. Det stammer derimot fra en tysk barnebok som handler om to globetrottende dyr. Kjøkkenet er ledet av Sophia Rudolph, som sin unge alder til tross har bred erfaring fra mange av Tysklands og Frankrikes Michelin-restauranter ‒ og her møter tyske råvarer inspirasjon fra alle verdens spisekroker. Grønn ertesuppe med kimchi og choritzo eller lam krydret med tamarind er blant favorittene på menyen. 
Potsdamer Straße 91. Oh-panama.com

Lulu Guldsmeden Hotel

Økovennlig hotell
En gammel bygård fra 1850 er omgjort til enda et av Guldsmedens hyggelige hoteller. En smak av Bali med detaljer i tre og strå, fire meter takhøyde og en lun bakgård med tropiske planter ‒ og ikke minst en særdeles god organisk frokost. Aller best liker vi den økovennlige profilen, sertifisert som et hotell med bærekraftig drift, helt uten plast. 
Potsdamer Straße 67. guldsmedenhotels.com

Lulu Guldsmeden Hotel.

TREPTOW / SCHÖNEWEIDE

Det er ikke mange år siden Schöneweide hadde det lite flatterende kallenavnet Scweineweide, på grunn av spøkelseslignende fabrikker som en gang forurenset området. Hvem ville vel dra dit? I dag står bydelen på trappene til den store gentrifiseringen, etablerte kunstnere har flyttet inn i tomme fabrikkhaller og med noen få kafeer langs elvens løp. Eiendomsspekulanter har allerede ventet tålmodig i årevis på det som er i ferd med å skje: Berlin leter etter det neste nye, og det kan godt mulig være det gamle industriområdet halvveis til flyplassen Schönefeld. Vi følger Spree-elven sørover gjennom Treptower, Oberschöneweide og til det straks byforlengende Schöneweide. 

Schöneweide.

Industriesalon

Historien om Schöneweide
Berlins industrielle historie samlet i en fabrikkhall: I Industriesalon har de samlet mekaniske apparater, fra de første versjonene av en mikrobølgeovn til missilhoder, mikroskop og radioer. Reddet fra å bli skrapet som søppel etter hvert som utviklingen gjorde dem passé. Foruten å beskue samlingen er det den guidede turen du kan bli med på rundt i området som gjør Industriesalon interessant. Schöneweide var et viktig område for elektrisk industri på slutten av 1800-tallet. AEG hadde enorme fabrikkhaller her som gjorde glødelampen til allemannseie, og under krigen ble industrien omstilt til våpenproduksjon. I dag står de fleste fabrikkhallene og industribyggene tomme, delvis også det imponerende Behrensbau, tegnet av arkitekten Peter Behrens, som er regnet som den første industrielle designeren. Han var mentor for andre kjente arkitekter, som Le Corbusier og Walter Gropius, og ble i 1907 hyret inn av AEG som kunstnerisk konsulent, for å designe selskapets identitet, logo og produktdesign. Fra taket av Behrensbau ser du Spree-elven sno seg gjennom det grønne landskapet, og selv herfra kan du skimte tv-tårnet ved Alexanderplatz. 
Guidede turer hver fredag kl. 14 og søndag kl. 12. Kan også avtale engelsktalende guide til andre tidspunkt. Reinbeckstraße 9. industriesalon.de

Industriesalon.

Kranhaus Café

Lunsj ved Spree-elven
En nedlagt båtkran er innredet til en hyggelig kafé. Særlig i helgene samles byfolket her til lunsj, et utmerket stopp hvis du sykler fra sentrum og nedover langs de fine sykkelveiene som følger elven. 
Paul-Tropp-Straße 11. facebook.com/KranhausCafe

Kranhaus Café.

Funkhaus

Arkitektperle
I sine glansdager var det tidligere kringkastingshuset for DDR et av verdens største. Ikke bare for radiosendinger ‒ funk betyr radio ‒ men et mesterlig bygg beregnet på opptak av alt fra symfonisk til popmusikk ‒ selv a-ha og Sting er noen av de kjente som har brukt mye tid i studioene her. I dag er Funkhaus fullstendig tilrettelagt for musikken og kunsten, der flere av salene leies ut til alt fra bryllup til ville technofester. Bygget huser også lyddesignere, filmprodusenter og musikere. Er du ikke faglig interessert i musikken, er det kanskje arkitekturen du vil oppdage her i stedet. Bauhaus-arkitekten Franz Ehrlich fikk det ærefulle oppdraget av DDR i sin tid å utforme Funkhaus. Hovedtrappen i foajeen er laget av kalkstein fra Rikskanslerens ødelagte hus, mens vegger og gulv er av sjeldent russisk treverk. Hver etasje, hvert rom og sal har sirlig utførte detaljer, der tysk funksjonalisme møter østlig dekadanse. Historien sitter bokstavelig talt i veggene. Under okkupasjonen hadde Stasi, Sovjets hemmelige politi, installert hundrevis av lydopptakere i alle klokkene i huset for å overvåke aktiviteten i Funkhaus, i en tid med streng sensur og begrenset kommunikasjon. I dag kan du bli med på en guidet rundtur gjennom bygget. 
Nalepastraße 18. funkhaus-berlin.net

Funkhaus.
Funkhaus.

Milchbar

Kul kneipe
Hadde du kikket inn her uten en gjest til stede, kunne du enkelt ha avskrevet Milchbar som en gammeldags kneipe med sine panelkledde vegger og enkle linduker. Kneipe er det likevel, med svineschnitzel og currywurst på menyen, men hit valfarter hipsterne nå som Kreuzberg og Neukölln har blitt allemannseie. Ved Spree-elven sitter du i solveggen, varmt anbefalt for både frokost og lunsj. 
Nalepastraße 18, rett ved Funkhaus. 

Milchbar.

Zola Pizza

Berlins beste pizza
Kort tid etter åpningen i Kreuzberg i 2015 har Zola Pizza etablert seg som et av Berlins beste pizzasteder. Nå med en ny filial i Overschöneweide, vegg i vegg med Milchbar i Funkhaus. På konsertkvelder serverer de mini-pizzaer til sent, på dagtid serverer også det mye omtalte Concierge Coffee sin heftig gode kaffe. 
Nalepastraße 18. 

Zola Pizza.

KREUZBERG / NEUKÖLLN

Det er ikke mangel på kafeer, restauranter, barer og utesteder ‒ og særlig ikke i Kreuzberg og Neukölln. Det er heller ikke mange år siden få ville oppholdt seg her, men gentrifiseringen i Berlin sprer seg i alle retninger i rekordfart. Her kan det være vanskelig å tro at noen i det hele tatt har en jobb å gå til, så tettpakket det er med hyggelige spiserier ‒ som stadig er fylt med mennesker. 

Markthalle Neun

Tysk mathall
Mathall fylt med boder som serverer håndbrygget øl, smakfulle oster hos Alte Milch, pølser og en burger av langtidstørket biff fra Kumpel & Keule. Det blir trangt i gangene på torsdagskvelder når de avholder sitt ukentlige «Street Food Thursday», ett av flere konsepter de arrangerer. 
Eisenbahnstraße 42/43. markthalle9.de

Markthalle.

Tempelhof Field

Flyplass som ble en lekeplass 
Etter at Tempelhof flyplass stengte i 2008, har berlinerne tatt tilbake området og gjort det om til en park og et fristed for syklister, skatere og joggere langs den seks kilometer lange løypen rundt området ‒ og over de gamle landingsstripene. Hit kommer folk med piknikkurver ‒ det er anlagt egne hundehager og urbane parsellhager ‒ og tilbringer en sen ettermiddag med et par øl og pølser på grillen. 

Tempelhof Field.

The Good Store

Vintageskatter
En enkel forretning for nøye utvalgt second-hand ‒ skatter fra Isabel Marant og Fendi sammen med navnløse plagg. Det er ikke merkene som definerer The Good Store, heller den gode smaken av eieren Gerda Jünemann, som reflekterer stilen til hvordan vi kombinerer mote fra ulike merker og sjangere. Et fint tilskudd til shopping i Neukölln. Pannierstraße 31. 

The Good Store.

Five Elephant Kreuzberg

Øko-kaffe-stopp
De har jaktet etter de beste kaffebønnene hele verden rundt, med tanke på foredlingen av disse for både miljø og lokalsamfunn. Nå en hyggelig kafé i Kreuzberg, der verdenskartet skaper stemningen og kaffen akkompagneres med saftige kakestykker. 
Reichenberger Straße 101. fiveelephant.com

Five Elephant.

Shi Shi

Midtøstens romantikk
Shani Ahiel har utviklet seg videre fra sine israelske røtter ‒ fra den evigpopulære hummusrestauranten Yafo i Mitte til nyåpnede Shi Shi i Kreuzberg som den komplette kontrast. Lune og gyllenrosa vegger, delikate brudeslørbuketter i glassvaser og tunge fløyelsgardiner gir en romantisk ramme til de vakre rettene som blir servert. Grillet kålrabi med ristede sesamfrø, timian og chili eller en carpaccio av rødbeter er smakfulle vegetariske retter, etterfulgt av lam med røkt auberginepuré og labneh, en myk kremost som er et populært tilbehør i retter fra Midtøsten. Vinkartet er fylt av naturvin fra både Frankrike og Italia, og alle råvarer ‒ fra lokale markeder ‒ styrer menyen fra dag til dag. 
Ritterstraße 12-14. shishiberlin.de

Shi Shi.
Shi Shi.

Wagner Cocktail Bistro

Lekker resto-bar
Elegant og avslappet med enkle tremøbler. Her henger de lokale for kreative drinker (flere akevitt-baserte!) eller et glass eller to av et stort utvalg naturviner. Ved Landwehr-kanalen serverer de også franske østers, eller mer fyldige middagsretter. 
Paul-Lincke-Ufer 22. wagnercocktailbistro.com

Wagner Cocktail Bistro.

Arabica Berlin

Japansk hipsterkafé
Kreuzbergs hippeste kaffe og lunsjbar ligger gjemt inne i en bakgård. Interiør i rene linjer inspirert av japansk minimalisme, med et tilsvarende personale som tar sine baristakunster på alvor. Fargerik brunsj med vannmelon og paprika-salat med ricotta eller ristet rosenkål med parmesan. Straks etter at coffeeshop-kjeden åpnet i Berlin, har det blitt en umiddelbar instagram-hit, både for de lokale og tilreisende. 
Reichenberger Straße 36. arabica.coffee

Arabica Café.
Arabica Café.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!