Menu Meny

Guide til Peru, Machu Picchu

Reisen dit

Regn med at en flybillett Oslo–Lima vil koste deg mellom 7400 og 12 000 kroner, avhengig av reisetid. Swiss, Lufthansa, KLM, British Airways. Fra Lima flyr du med LAN, Star Peru, Taca eller Peruvian Airlines. Priseksempel: 1400 med Star Peru.

Reise rundt

Lokalbussen bringer deg rundt i Cuzco og i Sacred Valley for noen få kroner. Ønsker du større frihet, leier du en taxi for rundt 200 kroner dagen (avtal pris på forhånd). Leiebil koster omtrent det samme per dag, men det er ikke så lett å finne fram, og enkelte bratte veier kan være svært ubehagelige å kjøre på.

Vandre eller ta tog

Det er to alternativer når du skal til Machu Picchu: Ta toget eller gå Inkastien. Det går ikke bilvei fram til Aguas Calientes, tettstedet nærmest Machu Picchu.
Tog:
Velger du tog, har du valget mellom to selskaper: Peru Rail (perurail.com) og Inca Rail (incarail.com). Begge har flere klasser. Prisene er høye: De starter på 450 kroner én vei, eller 750 kroner t/r. Turen tar to‒tre spennende timer.
Har du valgt Peru Rail, starter du fra Poroy ved Cuzco og du må regne med å betale 65 kroner for en taxi dit. Har du valgt det litt rimeligere Inca Rail, starter reisen din fra Ollantaytambo. Taxi dit koster 200 kroner.
Når du kommer fram til Aguas Calientes, tar du buss opp til Machu Picchu. Den koster 110 kroner t/r (25 min.) og går hvert tiende minutt mellom kl. 5.30 og 17.45.
Fotturer
: Inkaindianernes gamle vei til Machu Picchu er en av verdens mest berømte fotturer. Den strekker seg over 56 kilometer gjennom et storslagent fjellandskap, forbi inkaruiner og isolerte landsbyer og gjennom tåkeskog med kolibri og ville orkideer. Du kan ta en rekke varianter av denne turen, men i prinsippet har du to valg: «store» Inkastien på fire dager eller den «lille» Inkastien på to dager. Turene går du alltid i gruppe med guide og med bærere som bærer telt og mat. Overnatting skjer i tomannstelt på campingplasser langs leden. Til utfordringene hører to fjellpass, hvorav det høyeste er på 4200 moh. For de fleste er høydepunktet siste dagen når man ankommer til Solporten eller Inti Punku og kan se ned mot målet – Machu Picchu. Leden er av og til stengt i februar–mars, på grunn av været.
Velger du Inkastien, anbefales det å bestille en pakketur hjemmefra. Spør nøye om hva som er inkludert. Priseksempel: 4700 kroner for en firedagerstur inkludert tog.

Tips for togturen

Reis lett. Det er bagasjeregler på toget til Machu Picchu. Bagasjen din bør ikke overskride størrelsen på en bag du tar inn på fly. I praksis går det bra med en vanlig ryggsekk, men vil du ha med deg mer, må du betale en ekstra avgift på 50 USD. Store bager kan du alltid legge igjen gratis på hotellet i Cuzco og hente på tilbaketuren. Lås bagen og be om en kvittering.

Kortere turer

Har du ikke tid eller lyst til å gå Inkastien, er det to fine og korte turer ved Machu Picchu som hver av dem gir en fin utsikt mot de berømte ruinene. Begge turene må bestilles på forhånd mot en ekstra avgift samtidig som du kjøper inngangsbilletten.

1. Wayna Picchu (2720 moh.). Dette er toppen som du ser på det klassiske bildet av Machu Picchu. Etter en bratt tur (ikke for deg med høydeskrekk) kommer du opp til godt bevarte inkaruiner med terrasser og det lille Månetemplet. Turen tar én og en halv time.

2. Cerro Machu Picchu (3051 moh.). Et mektig fjell som ligger bak den klassiske utsikten. Langs veien møter du fugler og sommerfugler i skogdisen, og etter hvert får du stadig mer monumental utsikt over Machu Picchu og omgivelsene. Du bruker to tøffe timer på veien opp, mindre ned.

Inngangsbilletten

Dette er viktig: Reserver og betal i god tid via Internett på machupicchu.gob.pe. Antall besøkende hver dag er begrenset. Det gjelder særlig ekstraturene til Wayna Picchu eller Cerro Machu Picchu, de to fjellene som omkranser Machu Picchu og som gir så flott utsikt over ruinene. Disse billettene kan være utsolgte uker i forveien. Pris: 300 for en dagsbillett, 350 kroner for en dagsbillett med ekstra tur. Nettsiden er litt kronglete, men fungerer.

Overnatting

Du finner mange rimelige overnattingssteder i Peru, fra 100 kroner natten. Det kan bli ganske kaldt om natten, særlig i Cuzco. Det er ekstra tepper på rommene, men de rimelige hotellene har ikke alltid oppvarming.
Både Cuzco og Aguas Calientes har så mange hoteller at du alltid får et rom, men vil du ha et godt hotell, skal du kikke litt rundt og sammenlikne. Her er noen gode hoteller:
Machu Picchu Pueblo Hotel
. Du kan neppe bo bedre ved Machu Picchu enn i disse luksuriøse stuene med peis og tropisk hage utenfor døren. Middag, te, en cocktail og et utvalg utflukter er inkludert i prisen. Villa med dobbeltseng fra 3500 kroner. inkaterra.com.
JW Marriott Cuzco.
Et av de nyere og mer elegante hotellene holder hus i et delvis ombygd kloster fra 1500-tallet. God valuta for pengene. Restauranten Pirqa er rett og slett strålende. Dobbeltrom for 1500 kroner. Esquina de la Calle Ruinas 432 y San Augustin. marriott.com.
Los Apus Hotel
, Cuzco. Et veldrevet og koselig hotell med god stemning og fin utsikt. God beliggenhet og et hus fullt av historie. Noen av rommene har ekte inkamurer på toalettene.
Dobbeltrom fra 550 kroner. Atocsaycuchi 515. losapushotel.com.

Machu Picchu Pueblo, det hyggeligste hotellet.
Noen av husene i Machu Picchu har fått samme type tak som inkafolket brukte.

Mat

Indio Feliz, Aguas Calientes. Aguas Calientes har mange dårlige restauranter, men Indio Feliz lyser som en stjerne. Franskmannen Patrick laget både peruansk og fransk mat med ære. Lloque Yupanqui 103. indiofeliz.com
Chicha
, Cuzco. Gastón Acurio, Perus mest kjente kokk, intet mindre. Han står bak restauranten med cocktailbar. Moderne tolkninger av peruansk, klassisk mat på menyen. Bestill bord. Calle Santa Catalina 210 interior 105 Arequipa. chicha.com.pe
Ciccolina
, Cuzco. Sjarmerende tapasbar en trapp opp i et hus fra kolonitiden. Internasjonal meny, topp kvalitet. Calle Triunfo 393, 1 tr. cicciolinacuzco.com

Uteliv

De fleste som kommer til Cuzco og Machu Picchu merker høydeforskjellen og vil derfor være litt forsiktig med hvor mange Pisco Sour de drikker. Rundt Plaza del Armas i Cuzco er det en rekke hyggelige barer og klubber. Pass bare på glasset ditt. Drinker med dop forekommer.
Muse
. Cuzco. Når ipaden din ikke virker og iphonen er stjålet, kan du lytte til dine indiefavoritter her. Et veletablert, tilbakelent sted med loungefølelse. Triunfo 338. themusecusco.weebly.com/.
Mama Africa
. Cuzco er et klassisk backpackersted som tar litt fart ut i de små timene da folk, på tross av den surstoffattige luften, reiser seg fra putene og begynner å danse. Portal de Panes 109, Plaza del Armas.

Prisnivå

Restaurantprisene er sterkt varierende i Peru. Peruanere betaler ofte 10‒12 kroner for en vanlig rett som pollo a la brasa, mens turistene av og til må ut med 120‒150 kroner for samme rett, bestilt fra en engelsk meny. I bydelen San Blas Cuzco møtes disse verdener. På små kafeer med skilt også på engelsk kan du få en enkel treretters meny for 25 kroner. Det er en liknende spennvidde innen hotellprisene.

3 verdifulle tips!

1. Tilpass deg høyden. De første dagene i Andes kommer du til å kjenne høydeforskjellen og den tynne luften. (Cuzco ligger på 3326 moh.) Det er bra å drikke mye vann. Mange kafeer i Cuzco har sin egen huskur som de påstår hjelper. Blir du veldig dårlig, kan høydesyken din være av mer alvorlig karakter. Alle de bedre hotellene har surstoffapparater som man kan låne mot en avgift.

2. Velg riktig tidspunkt. Beste tid å besøke Machu Picchu på er tidlig morgen og sen ettermiddag. Midt på dagen er det mest folk, med lange køer enkelte steder. Været rundt Machu Picchu har to «innstillinger»: brennende het sol eller høljeregn. Forbered deg på begge deler og undervurder ikke styrken på solen.

3. Bruk en radiotaxi. Radiotaxiene er alltid nummererte og utmerker seg ved å ha store lysskilt på taket. De er litt dyrere, men mye sikrere. Det kan forekomme at passasjerer blir ranet i uregistrerte taxier, men regelen er viktigere i Lima enn i Cuzco.

4 steder på veien dit

1. LIma - Perus metropol
Perus største by. Byr på mye. Ta en kveldstur langs de høye kystklippene, se solen synke i Stillehavet og føl den romanske stemningen i Parque del Amor. Spis godt i Sør-Amerikas gastronomiske hovedstad. Restauranter som Central (centralrestaurante.com.pe), Malabar (malabar.com.pe) og Astrid y Gaston (astridygaston.com) regnes av mateksperter for å være noen av de beste i verden akkurat nå.

2. Cuzco - stolt tidligere hovedstad
Inkaene kalte tidligere Cuzco for «verdens navle» og bygde hovedstaden sin her. Spanjolene plasserte sin første søramerikanske hovedstad bokstavelig talt rett oppå og brukte mange av inkaenes grunnmurer. Et slikt sted flommer naturligvis over av historie, og du bør sette av minst to dager både for stemningen og severdighetene skyld, men også for å venne kroppen til høyden på 3326 moh.

3. Sacred valley – inkakulturens hellige dal
Å se Machu Picchu uten å gjøre en stopp i Sacred Valley er litt som å reise til Paris, se Eiffeltårnet og dra tilbake til flyplassen. Inkakulturens hellige dal er full av merkverdige steder, markedet og inkaterrassene i Pisac, den store inkafestningen i Ollantaytambo, den enorme mosaikken av saltbassenger i Maras, de gåtefulle amfiteaterliknende ruinene i Moray og mye annet. Ligger på veien til Machu Picchu, men oppleves beste via dagsutflukter fra Cuzco.

4. Aguas Calientes – for beliggenhetens skyld
Ta Aguas Calientes for det den er: Et lite tettsted bygget for turisme, det nødvendige springbrettet opp til Machu Picchu. Ikke desto mindre er beliggenheten i den trange dalen spesiell, og Urubamba-elvas fossende ferd gjennom jungelen innbyr til turer.

Gå ikke glipp av!

Vindusplass på flyet til Cuzco. Er det klart vær over Andes, venter det deg en wow-opplevelse av de store.

Glem det!

Dyre og dårlige bufférestauranter. Det rådet gjelder jo over hele verden, vil du innvende? Riktig, men i Peru får du i tillegg høre El Condor Pasa fremført av et dårlig panfløyteensemble.

Sikkerhet

Kriminaliteten i Peru blir ofte overdrevet, men ran av turister forekommer, særlig på litt avsidesliggende steder og i uregistrerte taxier. Sunn fornuft og vanlig forsiktighet rekker langt. Steder som Cuzco og Machu Picchu er ganske godt bevoktet av Policía Turística.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!