Menu Meny

Guide til Ponza

Gode fiskerestauranter, vakre beygninger, trange smug, lavastrender - og vakkert kveldslys.

Ponza ligger utenfor Napoli, en drøy times tur med hydrofoil. Vinterstid er det 2000 fastboende her, om sommeren stiger tallet derimot til 30 000 – 40 000. Med andre ord hold deg unna i juli og august – mykji følk.

Reisen dit

Oslo-Napoli tur/retur med BA eller SAS. Buss fra flyplass inn til Piazza Garibaldi og Stazione Centrale.

Fergene går direkte fra Napoli ut til Ponza med SNAV (www.snav.it) fra siste uke av juni. Alternativt tar du toget til Formia (1 time fra Napoli) og hydrofoil 1 time, bilferge 2 ½ time. (www.caremar.it), avgang 14.30 og 17.30 (sjekk for oppdatert rutetabell). Togene til Formia går ca. 1 gang i timen til og fra Napoli. Alternativt tar du toget fra Roma, 1 time til Anzio og ferge derfra.

Strender

Venn deg til det først som sist, du ligger ikke så særlig komfortabelt på strendene på Ponza. Du ligger på hardpakket lava. Og det er greit nok, man finner seg til mye, så lenge havet er så tildragende blått og klart som her. Men altså, "strendene" er tilgjengelig gjennom ofte lett strabasiøse ekspedisjoner opp og ned smale ugjestmilde stier. Men når du er nede, svett og andpusten, hiver du rett uti havet. Og glemmer at du om en stund skal opp igjen.

Utflukter

De Pontiske øyer består av 5 øyer, Ponza, Palmarola, Zannone, Ventotene og Santo Stefano. Etter å sullet rundt og gjort ingenting i noen dager, er det helt naturlig med en båtutflukt til disse øyene, som bortsett fra trivelige fotturer i sjarmerende omgivelser og strandliv, byr på forsiktige kulturopplevelser i form av kirker og borger fra 1700-tallet. Høydare; fengselet som Ferdinand IV bygget i 1795 på Santo Stefano. Øya er vel knappast noe annet en fengselet, faktisk. Men det er definitivt verdt den ofte litt vemmelige overfarten, mye vind = mye bølger. Langs havnen i Ponza er det båtutleiere, som eks. denne med det særdeles velklingende navnet, Cooperativa Barcaioli Ponzesi – høres ut som et italiensk halvkommunistisk kammerorkester.

Overnatting

Stort utvalg av B&B og enkle hoteller, prisene ligger fra 60–100 euro, vesentlig høyere i juli-august.
Villa il Gabbiano,
Via Panoramica, +39 771 809886, www.ponza.com/ilgabbiano)som ligger en 7 minutters scootertur litt utenfor selve havnesentrum, og som adressen tilsier; med 360 grader utsikt. Pent, smålekkert og hyggelig B&B.
Piccolo Hotell Luisa
, Chiaia di Luna – særdeles sjarmerende og trivelig lite hotell i utkanten av havnesentrum. Deilig frokost, det er rent og folka som driver veit hva de gjør – god service, altså. Pris; 40-80 euro.
La Limona mare
, Via Dragonara, +39 771809886, www.ponza.com/limonaia. Enkelt, hyggelige rom– og rimelig. Fintakterrasse. Pris; 40-80 euro.
Hotell Chiaia di Luna,
Via Panoramica, +39 771 80114, www.hotelchiaiadiluna.com. Nja, ikke helt der. Smålekkert, kul utsikt og eget basseng, men mangler sjarm og ligger – i en sving. Men har rom fra 60 euro.

Mat

Drøssevis av restauranter langs den brosteinlagte promenaden ovenfor havna – greit nok, og en tur innom bakeriene dekker det basale pizzabehovet, men for noe annet litt utenom det vanlige velger du disse:
A casa di Assunta
, Via Sopra Gincos, tlf +39 771 820086. Ut av selve Ponza by og opp i høyden i en sving- der finner du Carolinas etegilde. Dette er restauranten du drømmer om å finne. Her blir du fort servert 5-7 retter, for å smake på litt av alt, selvfølgelig, og først og fremst havretter. Godt kokkehåndverk, rett og slett. Og yrkesstolthet. Og utsikt.
Eea
, C.so Umberto, +39 771 80100. Top of the pops, det er hit de drar pentfolket, så høy smiskefaktor med hovmester her i høysesong. Menrestauranten er bra og utsikten over havn og hav likeså.

Guidebok

Trøbbel - ikke lett å finne noe større om Ponza. De heldekkende, mer generelle guidebøkene til LP Italy og Roughguides Italy har en snau side eller så om Ponza. Dats it – så du blir nødt til å ta noen runder foran pc'en.

Internett

www.ponza.com
www.turistcasa.it

Begge gir bra info om overnatting, historie, mat og utflukter.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!