Menu Meny

Guide til Sicilia

Siden de fleste forbinder Sicilia så tett med mafiaen, er det like greit å avklare dette punktet med det samme: Nei, det er ingen myte. Den sicilianske mafiaen eksisterer, og den kaller seg «Cosa Nostra» som betyr «vårt anliggende». Som turist kommer du imidlertid knapt til å støte på mafiaen, så bare slapp av og nyt denne fantastiske og varierte øya.

Det største og mest kjente feriestedet på Sicilia ligger på østkysten og heter Taormina. Bortsett fra det greske amfiteateret har ikke byen så mange severdigheter, men byen er i seg selv attraktiv nok. Taormina, som er en bratt liten by full av trapper, ligger på en fjellhylle 200 meter ovenfor Naxosbukten, med sine flotte strender. Hovedgaten Corso Umberto er stedet hvor man rusler frem og tilbake for å se og bli sett. Her ligger det flust av butikker, kafeer og restauranter med pizza bakt i vedfyrte ovner.

Når Middelhavet lokker tar du taubane ned til strendene. Sør for Taormina ligger badebyen Giardini-Naxos, som er av en helt annen karakter. Med de fleste hotellene rett ved stranden, passer Giardini-Naxos bedre for dem som foretrekker et rendyrket strandliv fremfor det sjarmerende byliv.

Palermo, den største byen, ligger på nordkysten. Den lille havne- og badebyen Cefalù ligger på vestkysten og har, til tross for at det er det nest største turiststedet på Sicilia, klart å bevare mer av den opprinnelige sjarmen. Den levende vulkanen Etna, som ligger på østsiden, er synlig fra hele den nordøstre delen av Sicilia. I bakkene ned fra Etna er jorden fruktbar, og her blir det dyrket appelsiner, mandariner, sitroner og oliven. Det er to skiheiser på Etna. De er i drift i februar og mars. Brukbare utforbakker. Sicilia har eget selvstyre, noe som betyr at politikerne fra Roma ikke har så mye å si her.

Historie

Fønikerne etablerer handelsstasjoner på vestkysten i år 858 f. Kr. Den greske sivilisasjonen på øya rundt den største byen Syracusa opplever sitt høydepunkt rundt 500 f. Kr. Palermo faller i hendene på Roma i år 254 f. Kr. Barbarene invaderer Sicilia i 276-78. Konstantin den store regjerer i 324-27, og hovedstaden i Romerriket flyttes til Konstantinopel. Vandalene invaderer Sicilia i år 440.

Araberne inntar Palermo i 827-31. I år 965 er Palermo verdens nest største by, etter Konstantinopel. Spanjolene tar kontroll over Sicilia i 1502. Vulkanen Etna bryter ut i 1669, og Catania og flere byer på østkysten blir ødelagte. Kraftige jordskjelv i Catania og Øst-Sicilia i 1693. Britisk okkupasjon av Sicilia 1806-09. Revolusjon på Sicilia 1848-49.

Sicilia blir del av det nye, forente Italia i 1861. I 1900 er emigrasjonen fra Sicilia den høyeste i Europa. Messina blir ødelagt av et jordskjelv i 1908. Italia går sammen med de allierte i 1. verdenskrig fra 1915. Fascisme i Italia 1922-43. Stor prosess mot mafiaen i 1986. Etna får på nytt et utbrudd i 1992. Den sicilianske gudfaren Totò Riina blir arrestert i 1993. Venstresiden vinner valget i 1996 etter 50 år i opposisjon.

Reisen dit

Rutefly, charter om sommeren. Flyplassen i Palermo ligger 28 kilometer vest for sentrum. Herfra går det buss til sentrum, den tar en time. Det går ferger mellom San Giovanni og Messina. Det går også ferger fra Genova, Livorno, Napoli og Cagliari, samt fra Malta og Tunisia.

Reise rundt

Den beste måten å reise rundt på Sicilia på er med buss eller leiebil. Ellers er også togtrafikken Messina – Palermo og Messina – Syracusa effektiv.

Valuta

Euro. Et dobbeltrom på et hotell av middels standard koster rundt 550 kroner. En middag på en middels restaurant koster omtrent 250 kroner.

Overnatting

Slik reserverer du hotell: Det italienske turistbyrået informerer om forskjellige hoteller på nettadressen www.enit.it og på www.sicily.infcom.it. En meget bra hjemmeside om Sicilia, som har infromasjon om det meste, inkl. hotell er www.bestofsicily.com.

Severdigheter

Turistkontoret i Palermo ligger på Piazza Castelnuovo 35, tlf 091-6058351.
Vulkanen Etna – Du får en flott utsikt fra Teatro Greco i Taormina. Byen i seg selv er også vakker.
Castilbouno – En liten, vakker fjellandsby. Det var her filmen Gudfaren ble spilt inn.
Cefalù – Flere tusen år gammel by hvor Herkules bygde et tempel.
Parco Archeologico – et forhistorisk teater med plass til 16.000 personer. Ligger i byen Siracusa, som en gang i tiden kunne måle seg med Athen.
Stromboli – Lei en guide og ta en fottur opp til toppen av vulkanen nattestid.

Shopping

Keramikk – De beste keramikkbutikkene på Sicilia ligger i San Stefano di Camastra og i Caltagirone Catania-provinsen.
Papyrus – Har eksistert i Siracusa siden den greske tiden, og mange butikker selger bilder malt på papyrus.
Antikviteter – Siracusa er kjent for gode reproduksjoner av klassiske, greske mynter.
Smykker – Kjeder lagd av lavastein fra Etna gjør seg som gaver. Du får også kjøpt gull- og korallsmykker av høy kvalitet i Palermo, Catania og Taormina.
Italienske designklær – I Palermo ligger designbutikkene i Viaale della Libertà – også i Via Etnea i Catania og i Corso Umberto i Taormina.
Vin og mat – Den lokale vinen med mandel, Vino al la mandorla, får du i Taorminas Corso Umberto. Den tradisjonelle mandelkaken og den berømte marsipanen blir solgt over hele Sicilia.
Dukker og dukkevogner – I Corso Vittorio Emanuele 445 i Palermo får du kjøpt marionettdukker fra et familieforetak etablert for over 160 år siden. Tradisjonelle dukkevogner får du først og fremst i Bagheria og Palermo.

Strender

Cefalù Strand – Kilometerlang strand med restauranter. Barnevennlig.
Copo de Orlando – Strand med sand og småstein.
Favignana, øy som ligger 17 km sydvest for Trapani, regelmessig fergetrafikk fra Trapani.
Noto Marina – En trivelig strand i nærheten av byen Noto. Lite utbygd.
Giardini Naxos – Ligger i nærheten av Taormina. Har lang sandstrand. Barnevennlig.
Mazzaro – Fin, lang sandstrand med mange solstoler og parasoller. Barnevennlig.

Mat

Pasta con le sarde – Pasta med ferske sardiner, fennikel, rosin og pinjenøtter.
Cozze alla marinara – Blåskjell i en vinbasert suppe.
Insalata di arance – Appelsin med olje og persille.
Pasta con i broccoli arriminati – Pasta kokt med blomkål, ansjospasta, pinjenøtter og safran.
Pesce spada alla Ghiotta – Sverdfisk kokt i tomatsaus med kapers og oliven.
Sarde a beccafico – Sardiner fylt med brødsmuler, nøtter, tørket frukt og ansjos.
Scaloppini di maiale al Marsala – Tynne fleskeskiver som blir kokt i Marsalavin.

Sikkerhet

På tross av mye politi er småkriminalitet et problem i Palermo. Vær særlig oppmerksom i området rundt Vucciriamarkedet, i havnen, ved busstasjonen på Via Balsamo og i sidegatene i sentrum. Om natten bør du unngå området mellom Via Roma og havnen. Politi nås på tlf 113, ambulanse på 118 og brannvesen på 115.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!