Menu Meny

Guide til Nepal

Reisen dit

De billigste rutene går via en mellomlanding i Midt-Østen; Turkish Airlines, Etihad Airlines, Quatar, eller Brussels Airlines, Lufthansa. Et annet alternativ er å fly billig til Delhi med Finnair. Og fly videre derfra til Katmandu med lokale flyselskap som Air India, Jetairways eller Jetlite.

Reise rundt

Fly Det går vandrehistorier om den høye styrtstatistikken til nepalske flyselskap, men alternativet er å ta den like dødelige lokale bussen. Buddha air har bedre rykte enn Nepal Airlines.
Buss
For enkelte kan den lokale bussen oppleves som en fargerik og ikke minst meget billig kulturopplevelse; over lange strekninger kan det imidlertid bli i drøyeste laget å dele sete med rissekker, barn og høner.
Det finnes mange ulike busselskap som tilbyr komfort og eksklusivitet for turistene, men de kronglete, smale, humpete veiene forblir endog de samme.
Taxi
Ser ut som en dårlig, sliten vits. De minste, mest utslitte bilene du noen gang vil få se, noe som gjør at de egner seg særdeles bra i de kaotiske, overfylte veiene i Katmandu.

Overnatting

Bydelen Thamel i Katmandu er turistenes mekka når det gjelder det aller meste (bortsett fra stillhet), også overnattingssteder.
Katmandu Guesthouse,
Thamel: Det mest populære hotellet i Thamel, med stor variasjon av rom, avhengig av hva du er villig til å betale. Servicen er helt ok.Pris: 30–650 kr. info@ktmgh.com tlf: 977-1-4700 800
Mandap Hotel
, Thamel: Meget forførende, intimt og lite. God, personlig service, ligger tilbaketrukket midt i smørja av Thamel, peis for kalde dager og tilgang til sol på takterrassen og i utekafeen. Pris: 100–330 kr. hotelmandap@mail.com.np tlf: 977-1- 4700734
Hotel Courtyard,
Thamel: Du blir godt tatt hånd om av de svært gjestfrie eierne på dette vakre hotellet, en oase i bråkete Thamel. Meget godt rykte! Pris: 250–450 kr. hotelcourtyard@gmail.com tlf: 977-1-4700476
Sherpa Alpinez Cottage
, Nagarkot: 30 km fra Thamel. Et sjarmerende, lite sted med kun fire, meget enkle rom, men med den fineste hagen, nydelig mat og god service. Særlig er uterestauranten populær. Pris: 70 kr. sherpacottage@yahoo.com tlf: 977-1-6680015

Mat

I fjellene er menyen stort sett den samme uansett hvilket tehus du velger. Du bør ikke gå glipp av disse rettene:
Daal bhaat tarkaari:
er en enkel rett med ris, dal og vegetarcurry. Den mektigste og mest næringsrike maten å få tak i oppi fjellene.
Momos
: pai-liknende, liten sak med enten grønnsaker eller kjøtt inni.
Det vrimler også av spisesteder i Thamel. De som forsøker å etterlikne vestlig mat, er ofte de som skuffer mest: det gjør også bakeriene med sine storslåtte, men tørre, smakløse kaker. Lokal mat derimot! En enkel lunsj med momoer behøver ikke koste mer enn et par kroner, og kan inntas på et hvilken som helst gatehjørne. Når solen står som høyest, kan Just Juice and Shakes’ knøtt drikke-hjørne gjøre underverker, det vil si: dersom strømmen virker. For syns skyld bør alle reisende ta en tur innom baren Rum doodle, der berømte fjellklatrere og en del andre turister har lagt igjen sine signaturer og fotsåler. Bestiger du Mount Everest, kan du spise her gratis resten av ditt liv. Et par restauranter utenfor Thamel med gullkantet rykte: 1905, Bhanchha Ghar og Bjojan Griha.


Takket være turisme vokser selv de små landsbyene ved siviisasjons ende, men det tar svært lang tid å få materialene opp fjellet.
De blå tehusene betyr ly og mat for oss, men er et ensomt tilholdssted for barna som bor her.

Trekking

De tre mest kjente trekkingområdene:

Everest Base Camp: Mest populær. Verdens høyeste fjell å bryne seg på.
Annapurna: Hadde en av de vakreste utsiktene. Nå er det bygget en vei der.
Langtang/Helambu: Nærmest Katmandu. Byr på en del kulturelle opplevelser, ettersom mange etniske minoriteter bor her.

Før du forlater Katmandu, må du sørge for å registrere deg på kontoret til Nepal Tourism Board. Her får du et kort og et nummer, som blir kontrollert ved flere militære sjekkpunkter langs stien. Enkelte nasjonalparker krever også inngangsavgift, men denne kan betales ved ankomst. Den norske ambassaden anbefaler deg også å registrere deg hos dem, av sikkerhetsårsaker.
En stund var all individuell trekking forbudt på grunn av den vanskelige politiske situasjonen i landet. Nå får du lov å vandre på egen hånd, noe de fleste likevel ikke våger å gjøre. Er du i normal fysisk form, skaffer deg et kart og gjør noen undersøkelser på forhånd, har du som regel ikke noe å bekymre deg for. (Dette gjelder selvfølgelig ikke om du vil bestige snø- og iskledde fjell utenfor allfarvei.) Stiene er tilrettelagt for turister, med gjestehus, satellittelefoner og lokale eksperter tilgjengelig ved korte intervaller. Et godt tips er å stikke innom Keep i Thamel før du drar av gårde, et informasjonssenter der du blant annet får tilgang til andre reisendes beretninger og tips, og også råd fra eksperter.
Dersom du likevel skulle foretrekke profesjonell assistanse, finnes det hundrevis av trekkingfirmaer. Problemet er at de ofte tar mesteparten av profitten selv, på bekostning av guiden. En måte å unngå dette på er å ta direkte kontakt med guidene. På http://www.geocities.com/porterguides/contact.htm har reisende fra hele verden lagt ut anbefalinger og kontaktinformasjon på lokale guider.

Anbefalte trekkingfirmaer

Three Sisters Adventure Trekking: Som enslig kvinne kan du dessverre ikke alltid stole på din mannlige guide. Søstrene tilbyr derfor kvinnelig guide.
Mountain Sherpa Trekking & Expeditions: Sherpas med lang erfaring, 20 % av inntektene går til barnehjem.
Eco Expeditions: Norsk guiding med godt rykte, men betydeligere dyrere enn lokale firmaer.

5 tips til den Hensynsfulle Vagabond

Kjøp iodine-tabletter: Plastflasker er et av de største avfallsproblemene i Nepals fjell. I stedet for å legge igjen ikke-nedbrytbart søppel, invester i en solid vannflaske, iodine-tabletter eller et vannfilter.
Unngå bruk av ved:
Trær er en luksusvare i fjellene, og ved bør benyttes med omhu. Prøv å bestille den samme retten dersom dere er flere, slik at kokken slipper å bruke mer opptenningsved enn nødvendig. «Peisen» i dagligstua bør ikke tennes om dagen.
Vent med dobesøket:
Dersom du ikke klarer å holde deg til neste tehus, og må på do langs stien, bør du sørge for å gå et stykke vekk, og grave ned både ekskrementer og dopapir. Det er dessverre nok av begge deler langs stien fra før.
Betal med glede:
Både porters, guider og gjestehus vil selge seg uforsvarlig lavt for å vinne i den harde konkurransen om pengene dine. For deg er det kanskje bare snakk om et par kroner, for dem kan det bety utdannelsen til barna deres, eller penger til å brødfø familien sin. Selv om du blir tilbudt gratis overnatting, bør du motstå fristelsen, og betale den prisen som står oppført i menyen.
Pass på din porter (bærer
): Porters i Nepal bærer umenneskelige mengder med bagasje, men får knapt igjen for det. Insister på at din porter er kledd ordentlig, har gode sko og får ordentlig betalt.

Reiselitteratur

http://wikitravel.org/en/Nepal
www.yetizone.com
www.visitnepal.com
www.welcomenepal.com
www.trekinfo.com

Lonely Planet har både en generell reisehåndbok for Nepal, i tillegg til en spesialisert for dem som vil bestige Himalaya: Trekking in the Nepal Himalaya. Du kommer også et lite stykke med Planeten på nettet.
Et alternativ til Lonely Planet er The Rough Guide to Nepal.
For de spesielt interesserte:
A history of Nepal
, John Whelpton
Nepal –the kingdom in the Himalaya
, Toni Hagen

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!