Menu Meny

Guide til Madeira

REISEN DIT

Solia, www.solia.no, er det eneste norske selskapet som arrangerer charterturer til Madeira. Du flyr da direkte fra Gardermoen til Funchal på Madeira.
Espnes Reiser, www.espnes.no har individuelle turopplegg til øya, og flyr med TAP via Lisboa. Flyselskapet TAP, www.tap.com, flyr Oslo–Lisboa–Funchal. For alternative flyruter, se www.skyscanner.net.
Merk: Du kan også ta ferge mellom Portugal fastland og Madeira, og mellom Madeira og Kanariøyene. Se nettsiden www.naviera-armas.com.

REISE RUNDT

Det går busser til alle hjørner av øya. Skal du ta bussen ofte, lønner det seg å kjøpe et busspass. Du kan også leie bil, men skal du kjøre i fjellene, krever det gode kjøreferdigheter.

OVERNATTING

Madeira har et utrolig utvalg når det gjelder hoteller: Reid's Palace (www.reidspalace.com) er legendarisk, og var i mange år frekventert av særlig den britiske overklasse. Hotel Savoy er litt i samme stil, men litt utdatert. Tivoli (www.tivolimadeira.com) har også spa, Quinta do Estreito (www.charminghotelsmadeira.com) holder til i et gammelt herskapshus. Og ønsker du å bo rimelig, kanskje tilbringe hele vinteren her, er Pensao Astoria (www.pensaoastoria.com) et billig alternativ, det ligger midt i sentrum av Funchal.

MAT

Du spiser godt på Madeira. Spesialiteter er fisken espada som ofte serveres stekt, grillet (grelhado) eller kokt (cozido) sammen med bananer. Fisken ser ut som en stor ål, men med skarpe tenner. Espetada er marinert grillspyd med oksekjøtt. Grilles på laurbærkvister. Bolo do caco er brød bakt av søtpoteter. Bolo de mel er kake med blant annet melasse, søt og god.
Min favoritt: Restaurante Passaporte, rue dos Ferreiros 17, kelner Noberto – lokal restaurant med god og rimelig mat.
Det dyrkes gode viner på Madeira, men det er hetvinen madeira som har gjort øya viden kjent. Ølet Super Bock brygges lokalt og er et lett, godt øl. Serveres ofte i små glass, en sympatisk skikk.

SEVERDIGHETER

Madeira er vakker og i seg selv en severdighet: Pico Ruivo er øyas høyeste fjell, 1860 moh. Taubanen opp til den botaniske hagen. Landsbyen Monte, med utsikt over Funchal fra kirken. Det er her de berømte sledeturene ned mot byen starter.Camara de Lobos, en fiskerlandsby, kjent blant annet fordi den ble malt av Winston Churchill. Og vannveiene, levadaene, er et varemerke for Madeira.
Santa Maria de Colombo
: Replika av skipet til Columbus. Skikkelig turistsak, men artig.
Katamarantu
r. Store, flotte katamaraner. Bading og delfiner.
Hval- og delfinsafari
med hurtigbåt.Kan være riktig så spennende, og du er nesten sikker å få se iallfall delfiner. Hurtigbåten er ubehagelig når det er høy sjø.
Vestre Madeira:
Banan- og vindrueområder, Cabo Girao. Og skogen Lauri Silva, mot den dramatiske nordkysten.

SHOPPING

Mye av det som tilbys er preget av lokale tradisjoner: broderier, duker, flettede kurver og keramikk. Du kan også ta med deg hjem skårne blomster. Og spesialitetene madeiravin og madeirakake, selvfølgelig.

STRENDER

Du reiser ikke til Madeira for strendenes skyld; Prainha er Madeiras eneste gode sandstrand, ellers bader du fra klipper eller bassenger. Naboøya Porto Santo, derimot, har fine strender. Det går båt til Porto Santo nesten hver dag. Du kan også fly fra Santa Cruz.

PRISNIVÅ

Prisnivået er noe lavere enn hjemme, men den store fordelen er at det er så stor variasjon i tilbudet. Du kan spise enkelt og rimelig, eksklusivt og dyrt – nesten alltid godt.
Et godt dobbeltrom koster fra 300 kroner/døgnet. En middag på en middels dyr restaurant vil koste deg rundt 100 kroner.

TURISTKONTOR

Madeiras turistkontor: Avenida Arriaga, 16, Funchal, tlf. +351-291 211902, www.madeiratourism.org

GÅ IKKE GLIPP AV!

En tur langs vannveiene, lavadaene, eller en lang/kort fottur oppe i fjellene. Passer også for de i dårlig form: buss opp, gå ned!

GLEM DET!

Restauranter med turistmeny. Grei, men kjedelig mat. Trekk heller mot sidegatene eller til en av de små landsbyene.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!