Menu Meny

Guide til Argentina, Casualidad

Reisen dit

En tur/retur-billett til Argentina koster fort 10 000 kroner.Turkish, KLM eller BA er bra på tid/pris.

Cowboy og indianer

Cowboyene holder til på den langstrakte pampasen, og byfolk betrakter dem ertelystent som bønder i by’n. De går med cowboyhatt og benklær og ligner til forveksling på fetterne i Ville Vesten. Indianerne møter du i Andesfjellene. Ikke bli overrasket om bussjåførene følger den gamle skikken med å ofre til forfedrene med å kaste brødmat ut vinduet. (Bikkjene kan knapt tro sitt eget hell.) Hovedstaden Buenos Aires er en metropol som ikke står i skyggen av noen europeisk storby. Her kan du pleie storbyaktiviteter som museumsbesøk, shopping og uteliv. Tango opplever du best på gata eller i en liten ”milonga” (danseklubb), enten du foretrekker å svinge deg selv, eller bare nyter synet av at andre gjør det.

Folkesjela

Argentinerne liker å se på seg selv som mindre rigide enn chilenere, og mer siviliserte enn bolivianere. Det betyr blant annet at de har et avslappet forhold til skjemaer og papirmølje. Som turist får du fordelene. Ønsker du for eksempel å være i landet i mer enn de tillatte 90 dagene på turistvisum, tar du en svipptur over grensa til ett av nabolandene, og ved retur får du nye 90 dager uten spørsmål.

Overnatting

Argentina er et backpacker-paradis. Det finnes en overflod av billige overnattingssteder med hengekøyer og tilgang på kjøkken. Her kan du mikse yndlingsretten og runde av måltidet med en middagslur i hengekøya; så nærme himmelen du kommer for mindre enn 100 kroner per døgn.

Ta med

Argentina har et offentlig helsevesen som både er godt og så godt som gratis. Ved behov kan du trygt henvende deg på sjukehusene. Likevel bør du ha en reiseforsikring. Ta i tillegg med kart og lykt. Føy gjerne chilikrydder til lista, så er du alltid utrustet med en kur for smakløs, vassen pasta, noe som dessverre er en gjenganger i Argentina.

Mat

I Argentina spiser du nemlig asado, store stykker grillet kjøtt med potetbåter og salat. Eller – i den enda billigere enden av skalaen – empanadas, lefser med kjøtt- og eggfyll. Maten svelger du ned med velsmakende vin i begge farger, og ingen leer så mye som et øyebryn selv om du begynner med vinen allerede til frokost!

Til ettertanke

På slutten av 1980-tallet skaffet Argentina seg en enorm utenlandsgjeld. Inflasjonen skjøt i taket og industriproduksjonen sank dramatisk. Regjeringa bestemte seg for å privatisere og liberalisere handelen i et forsøk på å avverge krisa. Den argentinske staten ble solgt på auksjon, og hovedoppkjøperne var selskap fra ”moderlandet” Spania. For hver dollar selskapene tjente, reinvesterte de bare 20 cent i Argentina. Resten flommet tilbake til hovedkontoret i Spania, slik gull og sølv gjorde i kolonitiden. ”Den andre koloniseringen” blir oppkjøpet kalt. I 2001 kollapset den overoppheta økonomien. Sparepengene gikk tapt, og mange mistet jobben. Den argentinske økonomien er så smått begynt å komme på fote igjen, men som turist lever du fremdeles billig.

Les mer

The Myths of Argentine History av Felipe Pigna. Lonely Planet, eller annen reiseguide.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!