Menu Meny

Lesereise: Vinvandring i Veneto

Vinvandring i Veneto med Amarone, grappa og prosecco.

Behagelige turer blant olivenlunder og vingårder. Denne varierte reisen byr på turer i naturskjønne omgivelser, italiensk småbysjarm og kulinariske opplevelser. Vi nyter av flotte utsikter og får blant annet smake på amarone, grappa og prosecco. 

Vi starter med tre netter i den koselige landsbyen Folina der vi bor på et lite familiært hotell. De siste fire nettene tilbringer vi på et større hotell med mange fasiliteter og flott utsikt over Gardasjøen. En reise der nytelse står i sentrum! 

Høydepunkter

 • Vinvandringen fra landsbyen Follina
 • Besøk på et lite meieri
 • Vandring i Bassano di Grappas historiske sentrum
 • Monte Baldos alpinlandskap
 • Vinvandring i Valpolicellas kulturlandska

Linde Lange - TEMA reiseleder

Linda har vært reiseleder for TEMA siden 1995 og er utdannet Biolog. Med en italiensk mor har hun hele tiden levd med «det italienske» og har italiensk som morsmål ved siden av svensk.  En fottur med TEMA gir ifølge Linda en nærhet til landet og regionen man besøker, og å vandre gjennom et landskap gir en fordypning i naturen men også i historikken, tradisjonene og menneskene. 

Vi går turer mellom bratte vinterasser, frodige løvskoger og historiske landsbyer.

Veneto har både alpelandskapets vakre villhet og Poslettens kultiverte landskap med mange interessante historiske byer som Venezia, Verona og Padova (Padua). I den lille landsbyen Follina bor vi midt i de vakreste og mest heroiske vingårdene i Proseccodistriktet. Vi går turer mellom bratte vinterasser, frodige løvskoger og historiske landsbyer. Alt i kombinasjon med nydelige måltider på genuine lokale restauranter og interessante vinsmakinger. Ved Gardasjøen befinner vi oss i et middelhavsmiljø med alpene som bakgrunn, olivengårder og berømte viner veksles med tur i et alpint miljø med tyroler lunsj. Kontrastene kan ikke bli større på en og samme dag! 

TURFAKTA


AVREISE: 21.09.2019 fra Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. 

PRIS: 19 990 NOK (med forbehold om justeringer)

REISETYPE: Fottur - Mat- og vinreise - vanskelighetsgrad 1, lett

REISELENGDE: 8 dager

Dette er inkludert i reisen:

 • Fly til Venezia, t/r
 • Alle overnattinger
 • TEMA-reiseleder
 • 7 frokoster
 • 3 lunsjer
 • 4 middager
 • 3 besøk på vingård, med vinsmaking
 • 1 meieribesøk med ost- og vinsmaking
 • Drikke ved felles måltider er inkludert
 • Inngangsavgifter i henhold til programmet
 • Hotellskatt

Program, villkår, påmelding: 
https://www.tema-reiser.no/rei...

Påmelding

Ta kontakt med TEMA for mer informasjon og påmelding
info@tema-reiser.no
Telefon: 210 00 82

Dag 1 – Proseccoland

Avreise fra Skandinavia til Venezia. Når vi har hentet bagasjen og gått gjennom tollen, venter bussen og reiselederen på oss. Vi forlater et flatt laguneområde med lave busker, og reiser nordvestover til et kupert landskap med grønne høyder.

Velkommen til proseccoland, sier Giovanni Zanon. Han og familien har i noen år nå drevet både hotell- og restaurantvirksomhet i Follina. Landsbyen ligger 190 meter over havet, akkurat på grensen mellom lavlandet og Alpene. Det sjarmerende hotellet Il Chiostro er utgangspunktet for de tre første dagene på denne vandringsreisen. Follina har blitt utnevnt til en av de 100 vakreste landsbyene i Italia og røtter som strekker seg tilbake til middelalderen.

I nærheten passerte den romerske hærveien, den såkalte Via Claudia Augustea. Etruskerne var med på å grunnlegge landsbyen. Kirken Santa Maria fra 1170, ligger vakkert ved siden av klosteret med samme navn. Klosteret som tilhører Cistercienserordenen, har en fin klosterhage med vakkert dekorerte pilarer.

Landsbyen er omgitt av vakker natur. I dag bor det i underkant av 4 000 innbyggere her, men landsbyen har mange besøkere hele året. Folk kommer hit hovedsakelig for å vandre og spise godt. Proseccoregionen er fortsatt et ganske ukjent område for vandringsturister. I Follina kommer du til å føle deg som en forgjenger blant fotturister.

Dag 2 – Vinvandring og ostesmaking

Den første dagen begynner vi med en busstur til landsbyen Soligo, der vi stopper 400 meter over havet. Fotturen begynner med en lett stigning som tar oss opp til et kapell, og herfra har vi fin utsikt. Kapellets grønne inngangsdører og et freskomaleri er virkelig verdt å se.

Vi vandrer på landeveier – noen ganger på fast underlag, noen ganger på grus, gjennom skogspartier på grus og delvis steinete underlag. De åpne jordbruksmarkene med bratte vinterrasser avløses av frodig løvskog med ekte kastanje, eik og lønn.

Vi stopper ofte for å nyte formen og konturen av det bølgende landskapet. I horisonten ser vi noen steinhus og jordbruksmarker i lavlandet.

Ved kirken San Vigilio stopper vi og puster inn den friske luften og enda et panorama før vi går ned til landsbyen Col San Martino. Fotturen avsluttes på en lokal trattoria der vi spiser en lett lunsj.

På et lite meieri med tilhørende gastronomisk bar, lærer vi oss hvordan man produserer ost. Vi blir tatt imot av Emanuella, som med stort engasjement og pasjon forteller om de ulike metodene hun bruker i dag for å lage oster til lokalbefolkningen, men også til internasjonale kunder.

Om mulig er det enda mer spennende å følge med henne ned i kjelleren, der ostene lagres. Ved hjelp av luktesansen finner vi ut hva slags ost som oppbevares i hvilket rom. Til slutt setter vi oss rundt bordet og får mulighet til å smake på noen av de smaksrike ostene. For at osten skal komme til sin rett best mulig, spiser vi med hendene.

Vi drar tilbake til hotellet, kvelden er fri til egen disposisjon.

Dag 3 – Vin, mer vin og mat

I dag går vi fra hotellet til fots og følger bekken i Follina. Navnet på landsbyen mener man kommer fra det latinske ordet «fullo». En fullo var en romersk vaskeriarbeider, kjent fra mange inskripsjoner i Italia. Det fins også bevis på at de behandlet stoffer som kom rett fra veven, selv om moderne forskere har stilt seg tvilende til dette.

Allerede på 1200-tallet fantes det mange ullkverner her. Det førte til at Follina tidlig ble et viktig senter for produksjon av ull- og silkestoffer. I siste halvdel av 1700-tallet la de fleste fabrikkene ned på grunn av redusert vannstrøm i elva. At landsbyen ble rik forstår vi når vi ser på de vakre maleriene som ble oppført på mange av husene, på 1700-tallet.

Bare noen minutter etter at vi har forlatt Follina, ser vi de første vinrankene.

Vi går opp en bakke og deretter går vi på samme høye stort sett hele tiden. Vi følger de gamle transportrutene for vinmarkene i området, og går på svingete grusveier med ganske jevnt underlag. Landskapet ligger åpent og man kan nyte av den langstrakte utsikten over de bølgende vinmarkene. Langt borte i det fjerne reiser seg de høye fjellene i utkanten av Alpene.

Store kastanjetrær langs ruten med prosecco-druestokker, gir oss deilig skygge de varmeste månedene i året. I landsbyen Combai besøker vi en osteria som har spesialisert seg på å grille kjøtt. Her får vi servert salat, bønner og kjøtt (svinekjøtt, kylling og kanin). Restauranten som vanligvis er lukket på mandager, åpner dørene bare for oss i dag.

Vi reiser med buss til en vingård i nærheten for å smake på prosecco. Til slutt drar vi tilbake til hotellet for å hvilke noen timer.

Om kvelden går vi til en av de mange restaurantene i byen. Den vi har valgt har fått en stjerne i Michelinguiden.

Dag 4 – Grappa og Palladio

I dag sjekker vi ut og reiser videre. Det første stedet vi besøker i dag er byen Bassano del Grappa. Byen låner navnet sitt fra fjellet Monte Grappa, som ligger i nærheten. Bassano er mest kjent for den overbygde broa ved elva Brenta, samt den sterke grappa-akevitten som produseres i området.

Akkurat som så mange historiske byer i Veneto er dette en velstående by med fargesterke klesbutikker og stilige innredningsbutikker. Arkitekturen gjenspeiler byens stilling\\\\\\, med tradisjonelle arkader i stedet for fortau. Palass på torgene er ofte utstyrt med trebalkonger, som er vanlige i områdene rundt Alpene. Etter et glass grappa har vi tid til å se oss rundt byens gater og torg. Tidlig om ettermiddagen besøker vi en av de kjente villaene til arkitekten Andrea Palladio. Han skapte en egen byggeepoke der han utformet elegante villaer for velstående familier på 1500-tallet.

Vi reiser videre og snart kommer vi til Gardasjøen og hotellet der vi skal bo de siste fire nettene. Hit til Gardasjøen reiste antikkens poeter som Goethe og Maria Callas, for å nevne noen. Klimaet ved sjøen er behagelige. Oliventrærne trives, men også sitroner. Besøket byr på skjønnhet, sjarm og gastronomi. Om kveldene venter hyggelige spaserturer langs vannet og i gamlebyen.

Dag 5 – Gardaklippen og Bardolinovinen

Også i dag begynner fotturen rett ved hotellet. Utenfor hotellområdet kommer vi til små stier og høyder. Fotturen går gjennom skog, forbi bondegårder og over vinmarker. Vi ser også mange oliventrær.

Når vi har gått halvveis, kommer vi til et eremittkloster. Klosteret ble grunnlagt i 1663, men ferdigstilt noen år senere.

Her bor i dag benediktinske kamaldulenser-munker. Vi kan besøke kirken og apotekboden, der vi også kan kjøpe munkenes gode olivenolje og nøttelikør.

Vandringen fører oss opp til den bratte Gardaklippen, som ligger mellom landsbyene Garda (i nord) og Bardolino (i sør). Klippens topp ligger 291 meter over havet.

Herfra har vi god utsikt over Garda og kan peke ut noen av de viktigste bygningene og stedene vi senere kan besøke på egen hånd.

Fotturen avsluttes på en familiedrevet vingård, der vi kan smake på den gode Bardolinovinen. Det er Fabiola og sønnene hennes som driver vingården i dag. I tillegg til vin kan vi også smake på gårdens egenproduserte olivenolje. Bussen tar oss tilbake til hotellet.

Ettermiddagen og kvelden er fri. Hvis du vil, kan du gå av bussen i Bardolino og på egen hånd vandre langs bredden av Gardasjøen tilbake til Garda.

Fra busstasjonen i Garda går det gratisbusser opp til hotellet.

Dag 6 – fjellandskapet ved Monte Baldo

Vi tar buss til nabolandsbyen Malcesine. Taubanen tar oss opp fra 90 meter over havet, fra middelhavssonen til den subalpine sonen på ti minutter. Vi kan se snødekte topper i horisonten, og folk som bader i Gardasjøen ser vi under oss.

Selvsagt er utsikten over sjøen og fjellene rundt oss uslåelig. Området er som skapt for flotte fotturer. Fjellet kalles «Europas hage» på grunn av det artsrike plante- og dyrelivet. Mer enn 60 ulike orkidéarter blomstrer i skråningene her mellom mars og august, avhengig av hvilken høyde de vokser på. Andre planter er blant annet edelweiss og vill peon. Bland de ville dyrene som lever i området kan vi nevne kongeørn, rød hakkespett, hærfugl, fasan, grevling, rev, snømus, mår, gemse og murmeldyr.

Selv om de fleste av reisene våre skjer i sommerhalvåret, kan det være kjøligere på toppen. Ta gjerne med deg et varmende plagg og en vindjakke.

På grunn av høyden tar vi en lett fottur og følger blant annet gamle kutråkk.

Vi spiser lunsj i ei fjellhytte. Etterpå tar vi taubanen ned til Malcesine igjen. Her får vi tid på egen hånd. Malcesine er kupert og ligger like ved bredden av Gardasjøen. Kanskje kan det smake med en is om ettermiddagen? Vi drar tilbake til hotellet med buss. Vi har fri resten av ettermiddagen og kvelden.

Dag 7 – Amarone og Valpolicella

Vi reiser med buss til landsbyen San Pietro in Cariano. Dette er utgangspunktet for den siste fotturen på reisen, inn i regionen for Amarone, Recioto og Valpolicella. Det er spesielt disse vinene som har gjort regionen kjent. På turen kommer vi forbi vingårder og små landsbyer.

En siste anstrengelse får vi på veien opp til kirken Santa Maria i Valverde. Kirkens opprinnelse går tilbake til 1200-tallet og den er sannsynligvis bygget på ruinene av et gammelt tempel tilegnet Minerva.

Utsikten over de terrasseanlagte vinrankene fester seg som et fint minne.

Fotturen avsluttes med et besøk hos brødrene Francesco og Giacomo og vinkjelleren deres. Vi får smake på fem rødviner før vi tar bussen tilbake til hotellet.

Om kvelden samles vi og spiser en avskjedsmiddag.

Dag 8 – Hjemreise

Vi håper at reisen har vært en fin opplevelse, og at du har fylt lagrene og bagasjen med mange fine minner. Det er på tide å reise tilbake til flyplassen i Venezia. Vi sier arrividerci – på gjensyn!

TURFAKTA

AVREISE: 21.09.2019 fra Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. 

PRIS: 19 990 NOK (med forbehold om justeringer)

REISETYPE: Fottur - Mat- og vinreise - vanskelighetsgrad 1, lett

REISELENGDE: 8 dager

Dette er inkludert i reisen:

 • Fly til Venezia, t/r
 • Alle overnattinger
 • TEMA-reiseleder
 • 7 frokoster
 • 3 lunsjer
 • 4 middager
 • 3 besøk på vingård, med vinsmaking
 • 1 meieribesøk med ost- og vinsmaking
 • Drikke ved felles måltider er inkludert
 • Inngangsavgifter i henhold til programmet
 • Hotellskatt

Program, villkår, påmelding:  https://www.tema-reiser.no/rei...

Påmelding

Ta kontakt med TEMA for mer informasjon og påmelding
info@tema-reiser.no
Telefon: 210 00 82

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!