Menu Meny

Leserreise: Bli med til Tibet!

Vagabonds leserreise til Tibet: 13 dagers rundreise i Tibet og Sichuan.

Vi går om bord på toget som skal ta oss hele veien til Lhasa på en av verdens mest spektakulære og høyestliggende jernbanestrekninger. Vel framme i Lhasa får vi oppleve Potalapalasset, Jokhangtempelet, Seraklosteret og Dalai Lamas sommerpalass Norbulingka, men vi skal også innom et tehus, handle grønnsaker på markedet og lære oss å lage noen enkle, tibetanske retter. 

Så kjører vi til Xigaze, Tibets nest største by, med flere stopp underveis. Lunsj spiser vi ved bredden av den vakre, turkise Yamdrok Tso-sjøen. Så venter trivelige Chengdu i Sizhuan-provinsen hvor vi blant annet får se pandaen boltre seg i en stor nasjonalpark. Her får vi også nyte den smaksrike og nydelige Sichuan-maten i fullt monn. Vi flyr t/r Chongqing, en av verdens største byer!

Kort sammendrag av reisen

Dag 1 Avreise fra Norge.


Dag 2 Ankomst Chongqing. Transfer til hotell, gamlebyen Ciqiko med tehus, lunsj, innsjekking på hotell, tid på egen hånd, parken Erling, velkomstmiddag.


Dag 3 Chongqing, Xining Frokost, formiddagsfly til Xining, lunsj, Kumbumklosteret, innsjekking på hotell, middag.


Dag 4 Xining, på toget Frokost, Dongguanmoskeen, lokalt marked, lunsj, ombordstigning på toget til Lhasa, middag på toget.


Dag 5 På toget, Lhasa Enkel frokost på toget, ankomst Lhasa, transfer til hotell, lunsj, tid på egen hånd, middag.


Dag 6 Lhasa Frokost, Barkhorgaten, Jokhangtempelet, lunsj i lokalt tehus, Seraklosteret, matlagingskurs og middag hos familie.Dag 7 Lhasa Frokost, Potalapalasset, lunsj, sommerpalasset Norbulinka, middag.

Dag 8 Lhasa, Kambala, Gyantse, Xigatze Frokost, buss til Kambala, pikniklunsj ved sjøen Yamdrok Tso, buss videre til Gyantse, Palkhor Chödetempelet, Kumbumstupaen, buss til Xigatze, middag.

Dag 9 Xigatze, Lhasa Frokost, Tashilhunpoklosteret, lunsj, tilbake til Lhasa, tid på egen hånd, middag.

Dag 10 Lhasa, Chengdu Frokost Fly til Chengdu, transfer til hotell, middag.

Dag 11 Chengdu Frokost, se morgenforingen av pandaene i park, Jinligaten, Wangjiangparken, besøk i tehus (sightseeing med sykkel hvis været tillater det - sykkelleie betales evt. på stedet), mattur i Chengdus gater med tuk tuk.

Dag 12 Chengdu, Chongqing Frokost, formiddagen programfri, lunsj, tog til Chongqing, hotpotmiddag.

Dag 13 Chongqing, hjemreise Frokost, transfer til flyplassen, fly til Norge via Helsinki.

Turfakta

Avreise: 10. april 2019

Varighet: 13 dager

Pris: 29.695,-

Prisen inkluderer:

 • Fly t/r Oslo – Chongqing via Helsinki
 • Svensktalende , meget kinakyndig reiseleder
 • Engelsktalende lokale guider på hvert sted
 • Innenriksfly Chongqing – Xining og Lhasa - Chengdu
 • Tog Xining – Lhasa (firesengskupé) og Chengdu – Chongqing
 • Utflukter, transfers og inngangsbilletter ifølge program
 • Innkvartering i delt dobbeltrom på hotell
 • De aller fleste måltider
 • Skatter og avifter
 • Tips til guider og sjåfører
 • Innreisetillatelse til Tibet

Visum til Kina kommer i tillegg.

Påmelding

Kontakt KinaReiser for spørsmål om turen

Tlf: 22 98 22 00 / nihao@kinareiser.no

Les mer om reisen på kinareiser.no/vagabond

Detaljert program

10. april Avreise fra Norge

Avreise med fly fra Norge via Helsinki direkte til Chongqing.
Oslo – Helsinki        13.15 – 15.40
Helsinki – Chongqing  17.40 – 07.10 Ankomst neste dag (tidsforskjell + 6 timer)

11. april Ankomst Chongqing

Frokost om bord, ankomst Chongqing, svensktalende guide møter på flyplassen. Vi drar på en lett sightseeing til gamlebyen Ciqiko og tehuset der. Etter lunsj blir det innsjekking på hotellet og tid til litt hvile. Om kvelden drar vi til Erling-parken for å få en oversikt over millionbyen Chongqing. Velkomstmiddag i ekte Sichuan-stil.

12. april Chongqing, Xining

Formiddagsfly til Xining. Utenfor Xining ligger Kumbum (Ta'ersi) der en av de største reformatorene innen tibetansk buddhisme, Tsongkhapa (1357 - 1419) ble født. Den nåværende Dalai Lama ble født i samme område, og hans eldre bror var abbot i Kumbum. Vi skal innom klosteret her. Innsjekking på hotellet.

Under reisen ser vi de veldige fjellkjedene med snøkledde fjelltopper som reiser seg opp mot 8 000 m.o.h. Tibet utgjør et høyplatå som er omgitt av veldige fjellkjeder; Kunlun-fjellene i nord, Himalaya og Transhimalaya i sør.

13. - 14. april Xining, på toget, Lhasa

Xining ligger langs den legendariske Silkeveien og er viktig også for muslimer. Her finner vi blant annet den store moskeen Dongguan fra 1300-tallet. Vi går også innom et lokalt marked for mulig innkjøp til togturen. Avreise med tog til Lhasa ca. kl. 14.00. Middag om bord. Overnatting om bord i soft-sleeper (firesengskupé).

Vi passerer Golmud, ca. 2 800 moh. Toget klatrer videre oppover, og dramatiske fjell fyller synsfeltet. Under reisen ser vi de veldige fjellkjedene med snøkledde fjelltopper som reiser seg opp mot 8 000 m.o.h. Tibet utgjør et høyplatå som er omgitt av veldige fjellkjeder; Kunlun-fjellene i nord, Himalaya og Transhimalaya i sør. I Kina finner vi 100 fjell som er høyere enn 7 000 m.o.h, og flere enn 1 000 som strekker seg over 6 000 m.o.h. Toglinjen følger i lange strekk den gamle landeveien til Lhasa, og vi kan fra toget følge de fullastede lastebilenes kamp mot stigningen. I etapper veksler landskapet. Vi ser snøkledde fjellmasser og topper opp mot 7 000 m.o.h, månelignende landskap, nomadenes bosettinger, turkisskimrende sjøer, horder med beitende jakokser, og kanskje en og annen utrydningstruet tibetansk antilope. På noen stasjoner stopper toget slik at vi kan strekke på bena. 

Enkel frokost på toget før ankomst Lhasa om formiddagen. Innsjekk på hotellet, lunsj og tid på egen hånd. Felles middag om kvelden.

Så skal vi videre på markedet for å kjøpe inn ingredienser til vårt lille, tibetanske kokkekurs. Vi lærer oss å tilberede tibetanske momo (dumplings) og middagen i dag består av noe av det vi har tilberedt selv.

15. april Lhasa

Lhasas historie som et viktig administrativt sentrum går tilbake til 600-tallet, hovedstad har byen vært siden 1600-tallet. Vi merker godt den tynne luften i den høyden vi befinner oss i, og det gjelder å gå sakte og unngå raske bevegelser! Vi begynner med å vandre langs Barkhor, pilegrimenes hellige vei rundt Jokhang-tempelet. Handelsmenn og bønder kjøpslår, pilegrimer mumler bønner, surrer sine bønnelenker og blar i bønnebøkene sine. På markedet finnes et enormt utvalg av håndverk, smykker, antikviteter og religiøse kultgjenstander. Vi fascineres også av de stolte khampasene som med sin holdning, vakre klær og håroppsatser tiltrekker seg oppmerksomhet. 

Jokhang-tempelet midt i Lhasa er lamaismens aller helligste helligdom dit tibetanere har valfartet siden 600-tallet. Foran Jokhang kaster pilegrimene seg rett ut på bakken og ber før de trer inn for å ofre jaksmør i smørlampene og penger foran buddhaene og kanskje et tynt sjal, en hata, over en Buddhas utstrakte hender. Tidligere skulle alle pilegrimene måle opp med sine kropper en sju kilometer lang hellig vei rundt Lhasa før de fikk komme inn i byen. Ettermiddagen vier vi til det store Sera-klosteret som tilhører Gelugpa-sekten innen lamaismen (De gule hattene) og hadde på det meste 5 000 munker og nonner og var kjent over hele Tibet for sitt akademi. Det tolv hektar store klosterområdet er i dag et av Tibets best bevarte. I løpet av dagen skal vi spise lunsj i et lokalt tehus (søt te og nudler). Så skal vi videre på markedet for å kjøpe inn ingredienser til vårt lille, tibetanske kokkekurs. Vi lærer oss å tilberede tibetanske momo (dumplings) og middagen i dag består av noe av det vi har tilberedt selv.

16. april Lhasa

Av fjorten inkarnasjoner av Dalai Lama regnes den femte, Lobsang Gyatso (1617 – 1682), som av de fremste. Under hans tid ble det på en klippeavsats i Lhasa-dalen bygget det som har blitt en av verdens mest fascinerende bygninger, Potala, et tretten etasjers høyt palass med over 1 000 rom. Her finner vi Dalai Lamas hellige trone, mengder med saler for meditasjon, buddhistisk kunst, skatter av gull og edelsten. 

I Lhasas vestre utkant bygget den sjuende Dalai Lama på slutten av 1700-tallet et sommerpalass, Norbulingka. Prosesjonene som ble holdt da Dalai Lama hvert år flyttet fra Potala til Norbulingka hørte til Lhasas fremste attraksjoner. Så sent som i 1956 ble et stort tilbygg avsluttet. Siden den fjortende Dalai Lama flyktet fra Lhasa 17. mars 1959 har palasset ikke vært i bruk. Vi kan fortsatt se Dalais tronsal, audiensrom med veggmalerier som skildrer Tibets historie, og hans egen etasje med en sovjetisk radio og en europeisk seng.

17. april Lhasa, Gyantse, Xigatze

Vi kjører ut av Lhasa og krysser elven Yarlung Tsangpo, samme elv som under navnet Brahmaputra renner sammen med Ganges og tømmer vannet sitt i Bengal-bukten. Langsomt kjører vi på de smale veiene. På 4 794 meters høyde når vi Kambala-passet hvor vi tar en pause for å beundre den praktfulle utsikten. Himalayamassivets snøkledte isbreer og høye topper lyer opp horisonten og den turkisskimrende hellige sjøen Yamdrok Tso på 4 408 m.o.h lokker oss nærmere. Her slår vi leir for å spise den medbrakte nistematen. Det dramatiske landskapet, mange steder dekorert med forblåste bønnevimpler, og den høye, rene, klare luften er overveldende. Naturopplevelsen går utenpå det meste man kan forestille seg.

Vi fortsetter vestover langs sjøen. Veien klatrer igjen opp mot nye høyder og vi passerer Karola-passet på hele 5 010 moh. Herfra tar vi oss ned til under 4 000-meters nivå og den dalen der Gyantse ligger. Vi passerer dyrkede jorder, små byer, buskapsflokker og en del jak-okser. Fra en høy klippe overvåker en femhundre år gammel festning den strategisk beliggende Gyangze og krysningspunktet mellom Tibets gamle handelsveier til Nepal, India, Bhutan og Sikkim. Utenfor Gyangzes vertshus har langveisfarende handelsmenn bundet hestene sine, og det er lett for oss vestlige å få følelsen av å ha reist tilbake i tid. At lenger bort er det nesten ikke mulig å komme. Vi besøker Palkhor Chode-tempelet og Kumbum-stupaen, hvorpå vi fortsetter mot Xigatze dit vi ankommer om kvelden. Da har vi kjørt omtrent 335 km.

18. april Xigatze, Lhasa

Xigatze er Tibets andre største by. Hit kom den svenske oppdagelsesreisende Sven Hedin og hans karavaner etter utallige strabaser i februar 1907. Her ligger Tashilunpo-klosteret som ble grunnlagt i 1447 og som i dag har nærmere 1 000 munker. Tashilunpo er sete for Panchen Lama, en inkarnasjon av Buddha og nærmest etter Dalai Lama i rang innen den tibetanske lamaismen. Den tiende Panchen Lama døde i 1989, hvorpå to ”konkurrerende” gutter har blitt pekt ut som hans inkarnasjon. Den ene har Dalai Lamas støtte, den andre er godkjent av den kinesiske regjeringen. Klosteret er i prinsippet en inngjerdet by, med brosteinsgater mellom de gamle bygningene. I en av klosterets saler finner vi en 26 meter høy buddhastatue som er laget av 150 tonn kobber og messing og trukket med 279 kilo rent gull! Her finnes også små templer, kapell og graver for tidligere Panchen Lamaer. I Xigatze finner vi også en spennende markedsplass. Retur til Lhasa med korte stopp underveis. Innsjekk på hotellet i Lhasa. 

19. april Lhasa, fly til Chengdu

Frokost. Transfer til flyplassen for fly til den trivelige byen Chengdu i Sichuan-provinsen. Transfer til hotell. Vi møtes for felles middag på en lokal restaurant.

20. april

Sichuan er pandaens hjemprovins og etter frokost blir vi kjørt til et forskningssenter like utenfor byen. Her kan vi se de lubne dyrene boltre seg i friluft, og dere får overvære morgenfôringen. Dette er tiden på døgnet de er mest aktive. 

Chengdu er en historisk by, og det har vært fokus på å gjenskape en gammel stemning. I dag blir det besøk til Jinli-gaten, Wangjiang-parken og tehuset der. Innbyggerne i Chengdu elsker sine tehus, og det er en fin måte å se bylivet passere på. Hvis været tillater foregår sightseeingen på sykkel. Kveldsturen er en tur utenfor allfarvei og et ekte mateventyr! Dere blir kjørt i tuktuk og det blir rikelig med deilig mat og drikke. Dette er bare en del av moroa i kveld. Bli med å se hvordan maten blir forberedt og hør om hvordan familiene har servert den beste maten i byen gjennom generasjoner.

21. april Chengdu, Chongqing

Tid på egen hånd i Chengdu. Etter lunsj stiger vi nok en gang om bord på toget, denne gangen kun for et par timer til Chongqing. Congqing er kjent som selveste "hotpot-byen" i Kina og selvsagt skal vi spise hotpot til middag på en av byens mange hotpot-restauranter.

22. april Chongqing, hjemreise

Frokost. Transport til flyplassen og retur til Norge.
Chongqing – Helsinki      09.50 – 14.05
Helsinki – Oslo        16.05 – 16.35

Påmelding

Kontakt KinaReiser for spørsmål om turen

Tlf: 22 98 22 00 / nihao@kinareiser.no

Les mer om reisen på kinareiser.no/vagabond

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!