Menu Meny

Leserreise: Veien til Samarkand

En rundreise langs silkeveien til noen av de mest interessante byene: Khiva, Bukhara, Samarkand og Tasjkent. Vi rir på kamel, spiser spennende sentralasiatisk mat og får lære oss å lage nasjonalretten pilav. 

Gull, krydder og silke ble fraktet langs Silkeveien fra Kina til Middelhavet allerede 100 år f.Kr. Bli med på en reise langs den mest betydningsfulle strekningen, med handelsbyene Khiva, Bukhara, det sagnomsuste Samarkand og Tasjkent. Praktfulle moskéer, palass, mosaikker, fargerike markeder og basarområder er bare noen eksempler på hva vi får oppleve på denne rundreisen.

Høydepunkter

  • Basaren i Tasjkent
  • Khivas middelalderske sentrum
  • Bukhara, metropol langs Silkeveien
  • Samarkand - De blå moskéenes by
  • Rigistantorget og Bibi Khanum

Turfakta

Avreise: 21. mai 2019

Reiselengde: 10 dager

Pris: 19 800 NOK

(Vi gjør oppmerksom på at prisen kan endres grunnet flypriser)

 

Inkludert i reisen:

• Fly t/r Usbekistan

• Innenriksfly

• Visum og visumkostnader

• Samtlige overnattinger

• Flymåltider er inkludert på ut- og hjemreise

• 9 frokoster

• 8 lunsjer

• 8 middager

• Inngangsbilletter ifølge program

• TEMAs skandinavisktalende reiseleder

 

Se hele programmet på 

tema-reiser.no/reiser/asia/usbekistan/veien-til-samarkand/

 

Vi er behjelpelige med tilslutningsbilletter

Påmelding

Ta kontakt med TEMA for mer informasjon og påmelding

info@tema-reiser.no

Telefon: 210 00 820

Fullstendig program (med reservasjon for eventuelle endringer)

Dag 1 – Avreise til Tasjkent

Avreise fra Norge til Tasjkent via Istanbul. Du ankommer etter midnatt og etter pass-/visumkontroll og toll, blir du møtt av din reiseleder utenfor flyplassbygningen. Her venter også bussen som tar deg til hotellet for innsjekking.  

Khiva er en av landets best bevarte middelalderbyer med en atmosfære som kunne vært hentet rett ut fra Tusen og en natt.

Dag 2 – Byrundtur i Tasjkent og avreise til Khiva 

Morgenen er fri så du kan slappe av litt etter reisen. Dagen innledes med en velkomstlunsj, og deretter gjør du en panoramatur blant Tasjkents interessante steder og attraksjoner. Sen ettermiddag flyr du vestover til byen Urgench, hvorfra du fortsetter med buss til Khiva. (OBS! Flyet kan også avgå tidlig morgen Dag 3). Khiva er en av landets best bevarte middelalderbyer med en atmosfære som kunne vært hentet rett ut fra Tusen og en natt. Middelalderbyen består av to deler, den indre, Ichan Kala og den ytre, Dishan Kala. På kvelden severes middag på hotellet i Khiva.  

Til lunsj blir det noen usbekistanske spesialiteter på en tradisjonell restaurant. Influensene er mange kulturarven rik – persisk, mongolsk, kinesisk, russisk og koreansk.

Dag 3 – Byrundtur i Khiva 

Hele dagen vier du til en byrundtur i Khiva, denne fascinerende byen som akkurat som Bukhara og Samarkand var en av Silkeveiens metropoler under middelalderen. Her finner du noen av den muslimske verdenens merkeligste og vakreste byggverk. Du besøker blant annet Djumanmoskéen fra 900-tallet, Islam Kodja-minareten og Kelte-Minar. Til lunsj blir det noen usbekistanske spesialiteter på en tradisjonell restaurant. Influensene er mange kulturarven rik – persisk, mongolsk, kinesisk, russisk og koreansk. På ettermiddagen fortsetter du med å utforske Khivas gamle bydeler. Deretter får du tid til å slappe av litt før middagen som blir på en tradisjonell restaurant.  

Dag 4 – Gjennom Kyzyl Kum-ørkenen til Bukhara 

I dag venter en lang men interessant bussreise fra Khiva til Bukhara gjennom deler av Kyzyl Kum-ørkenen, som med sine 300 000 km² regnes å være den ellevte største ørkenen på jorden. Men på tross av sitt kallenavn så faller det en mindre del nedbør her som gjør det mulig å holde buskap som sau, geiter, kameler og dromedarer. Verdens største gullgruve sies å ligge i Usbekistan. Sent på ettermiddagen ankommer du til den hellige byen, Bukhara. Byens opprinnelse og historie går helt tilbake til legendenes og mytenes verden. Ifølge arkeologer ble byen grunnlagt cirka 500 f.Kr, men antakelig er den mye eldre enn det. Bukhara regnes som en Silkeveiens aller viktigste byer og her blir du værende i tre netter. Kvelden er fri for egne aktiviteter frem til middagen.

Den hellige byen Bukhara 
Den hellige byen Bukhara 

Du besøker Bukharas viktigste severdigheter, blant annet Ismail Samani-mausoleet, Arken, Bolo Khaus-moskéen og Poi Kalon, som er en samling arkitektoniske mesterverk i de sentralene delene av gamlebyen.

Dag 5 - 6 – Den hellige byen Bukhara 

To hele dager har du i Bukhara som helt klart er en av denne reisens virkelige høydepunkter. Her finnes ikke bare noen av de mest severdige monumentene. Bukhara utmerker seg også for å ha ordentlig bra håndverk – er det noe sted man kan gjøre gode kjøp så er det nettopp her. Derfor blir du værende litt lengre, så du får tid til å se deg om på egen hånd. Du besøker Bukharas viktigste severdigheter, blant annet Ismail Samani-mausoleet, Arken, Bolo Khaus-moskéen og Poi Kalon, som er en samling arkitektoniske mesterverk i de sentralene delene av gamlebyen. Videre ser du flere av de viktigste gamle handelshusene og basarene der silke, bomull, krydder, juveler og mye annet byttet eiere under byens storhetsperiode. Du besøker også et krydder- og temarked. Vi rekker også å besøke et Hudjum, et silkeveveri for tepper. Dag 5 og 6 i Bukhara inneholder to spennende halvdagsturer som begge avsluttes med lunsj. Ettermiddagene er fri for egne streiftog og aktiviteter. 

Dag 7 – Veien til Samarkand 

Vi tar farvel med Bukhara og stiller inn kompasset på en av reisens store høydepunkter, Samarkand «De blå moskéenes by». Vi gjør et lengre stopp i Gijduvan der vi besøker en velkjent keramikkfabrikk. Samarkands historie går mange tusen år tilbake i tid og er med all sikkerhet like gammel som Babylon og Roma. Byen virkelige glansperiode ble innledet da Timur Lenk kom til makten på slutten av 1300-tallet. Til tross for sitt litt voldsomme rykte var Timur svak for skjønnhet og han finansierte flere meget kostbare bygninger i Samarkand – mange av disse finnes fortsatt. Timur Lenk ble også kjent for å lokke til seg de beste arkitektene og kunstnerne for å forskjønne byen som han elsket så mye. I dag besøker vi blant annet Registantorget, som for mange er det virkelige ikonet for Samarkand og som har fått representere byen på postkort og fotografier. Dette var maktens offisielle sentrum. I løpet av morgendagen kommer vi til å vie hele dag til denne sagnomsuste byen. Middagen serveres på en lokal restaurant.  

Dag 8 – Byrundtur i Samarkand 

Samarkand byr på den ene etter den andre skjønnhetsopplevelsen. Vi vier hele formiddagen til Samarkands historiske og monumentale bygninger. Etter lunsjen som serveres på en lokal restaurant besøker du Samarkand Craft Center, der du kan botanisere blant tradisjonelt kunsthåndverk. På kvelden blir det tradisjonell mat, plov, der måltidet innledes med en leksjon i hvordan man tilbereder denne nasjonalretter. Det er en risrett med kjøtt (oftest lam) som tilberedes med grønnsaker og krydder i en og samme panne – ikke helt ulik den valensianske paellaen. 

Forhåpentligvis har du hatt en uforglemmelig reise som har utvidet din horisont og kanskje gjort deg enda mer nysgjerrig på denne delen av verden.

Dag 9 – Samarkand – Tasjkent 

Etter frokost fortsetter du byrundturen i Samarkand og besøker det du ikke rakk foregående dag. En av høydepunktene var Registantorget som vi så den første dagen. Ikke mindre storslagent er Bibi Khanum fra samme epoke, moskéen som var sin tids største. Vi rekker også å besøke markedet Siab Bazaren før det blir tid for lunsj. Senere på ettermiddagen går vi om bord på ekspresstoget som tar oss til Tasjkent i løpet av et par timer. Forhåpentligvis har du hatt en uforglemmelig reise som har utvidet din horisont og kanskje gjort deg enda mer nysgjerrig på denne delen av verden. Dagen og reisen avsluttes med en avskjedsmiddag på en lokal restaurant. 

Dag 10 – Avreise til Norge 

Tidlig avreise til flyplassen for hjemreise til Norge. 

Turfakta

Avreise: 21. mai 2019

Reiselengde: 10 dager

Pris: 19 800 NOK

(Vi gjør oppmerksom på at prisen kan endres grunnet flypriser)

 

Inkludert i reisen:

• Fly t/r Usbekistan

• Innenriksfly

• Visum og visumkostnader

• Samtlige overnattinger

• Flymåltider er inkludert på ut- og hjemreise

• 9 frokoster

• 8 lunsjer

• 8 middager

• Inngangsbilletter ifølge program

• TEMAs skandinavisktalende reiseleder

 

Se hele programmet på 

tema-reiser.no/reiser/asia/usbekistan/veien-til-samarkand/

 

Vi er behjelpelige med tilslutningsbilletter

Påmelding

Ta kontakt med TEMA for mer informasjon og påmelding

info@tema-reiser.no

Telefon: 210 00 820

Kort program

Dag 1 Norge – Tasjkent. Nattfly via Istanbul. Ankomst etter midnatt. En overnatting i Tasjkent. 

Dag 2  Ankomst og transfer. Helpensjon er inkludert. En overnatting på hotell i Tasjkent. 

Dag 3  Byrundtur i Khiva. Helpensjon er inkludert. En overnatting på hotell i Khiva.  

Dag 4  Khiva – Bukhara. 450 km. Frokost, lettere lunsj og middag er inkludert. Tre netter på hotell i Bukhara.  

Dag 5 - 6 Byrundturer. Helpensjon er inkludert.  

Dag 7 Bukhara – Gijduvan – Samarkand. 300 km. Helpensjon er inkludert. To overnattinger på hotell i Samarkand.  

Dag 8 Byrundtur. Helpensjon med tradisjonell plov er inkludert.  

Dag 9 Samarkand – Tasjkent. Byrundtur på formiddagen. Togreise med ekspresstog. Helpensjon med avskjedsmiddag. En overnatting på hotell i Tasjkent.  

Dag 10 Transfer og flyreise til Norge via Istanbul. Frokost og mat på flyet er inkludert. 

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!