Menu Meny

Våre Favoritter: ZADAR, KROATIA

Den riktige sommerbyen

Mange steder tror de har den rette formelen: Sol, strender og krystallklartvann, men det er ikke nok for meg. Jeg vil ha noe mer – noe jeg kan putte ned i min kulturelle turistsekk. Nesten alle kroatiske byer langs Adriaterhavet har det. Jeg har besøkt de fleste av dem, og funnet min personlige favoritt: Zadar.

Med sine rundt 80 000 innbyggere er den passe stor. Gamlebyen ligger på en halvøy for seg selv, med mange interessante steder å besøke. Ikke nok med det, den gamle bydelen er i høy grad en levende del av Zadar. Med konserter og teaterforestillinger i kirkene og gamle ruiner integrert i byens dagligliv. Ikke med gjerde rundt, som så ofte er tilfellet andre steder. En konsert i St. Donatus, en kirke fra 900-tallet, er en helt spesiell opplevelse.

De små fergene til øyene rundt byen seiler fremdeles fra gamlebyen, mens de store opererer fra en ny fergehavn lenger sør. Også den er viktig, for herfra kan jeg reise med «hurtigruten» sørover til Dubrovnik, eller nordover til Rijeka.

Noe av det jeg liker best i Zadar er å sitte på kafeen i yachthavnen, se båtene legge til eller kaste loss. Vil jeg noe annet, ror fergemannen meg over det lille sundet til gamlebyen. Kanskje tar jeg en ferge til en av øyene like ved, spiser god sjømat eller besøker et kloster, eller så blir jeg med på en heldagstur til nasjonalparken Kornati. Kanskje, men behøver ikke det, klarer meg godt bare med Zadar. 

Solfylt dag i Zadar ved Adriaterhavet.
Solfylt dag i Zadar ved Adriaterhavet.
Sommernatt i den gamle bydelen av Zadar.
Sommernatt i den gamle bydelen av Zadar.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!