Menu Meny

Våre favoritter: Usbekistan

Poi Kalyan-komplekset i Bukhara

Visst er vi kjent med berømte arkitektoniske underverk som Den kinesiske mur og Taj Mahal, men rundt om i verden fins det vel så imponerende mesterverk som ligger langt under radaren, men som definitivt er verdt et besøk. Har du for eksempel hørt om det religiøse komplekset Poi Kalyan i Bukhara i Usbekistan?

For å si det sånn: Kommer du hit om morgenen, rett etter åpningstid, er du så å si garantert å få være der alene. Selv midt på dagen er det sjelden mer enn en håndfull besøkere, og de forsvinner tilsynelatende straks du er innenfor murene i dette enorme og fantastiske komplekset som består av både en minaret og en moské.

Dette omfattende religiøse byggverket havnet på UNESCOs verdensarvliste i 1993 som en del av det historiske området i Bukhara, og er sannsynligvis det mest komplette eksempelet på en middelalderby i Sentral-Asia.

Bukhara er en skattkiste av arkitektoniske godsaker og en fest for øyet, over 2000 år gammelt og beliggende midt på Silkeveien. Historienerder vil digge å vandre rundt i dette historiske området, som i realiteten er et gigantisk utendørs museum, minus turisthordene, de lange køene og overpriste inngangsbilletter.

Poi Kalyan-plassen (ca. år 1127), som betyr ved foten av Den store, ligger ved enden av Kalyan-minareten (Den store minareten). Århundret etter det stod ferdig, bemerket Djengis Khan til en av sine offiserer hvor vakkert det var og sparte det, der han tok byen og brente alt annet ned til grunnen. Et besøk hit i dag garanterer timevis med vandring i eventyrlige omgivelser, noe å sette pris på i en tid med endeløse køer og overfylte monumenter.

Poi Kalyan, sammen med de andre historiske monumentene i Bukhara, har tålt tidens tann og er verdt noen dagers utforsking. Men – kom nå, før hordene.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!